De halve finales van de play-offs BNXT-league zijn nog niet voorbij

Het lijkt niet lang te gaan duren in de halve finales van de play-offs om het kampioenschap. Zowel ZZ Leiden als Heroes wonnen ook hun uitwedstrijd en staan daardoor op 2-0 en dus op matchpoint in de best-of-fiveseries. Zaterdagavond kunnen de beslissingen al vallen.

Wat mij opviel was dat ZZ Leiden de pis niet lauw liet maken in Zwolle. De thuisclub wilde scoren en deed dat een helft volop. Alleen deed Leiden dat ook, zonder een spoortje van paniek te tonen. Direct na rust werden de teugels even aangehaald en nooit kwam de titelverdediger meer in problemen. Dat is een combinatie van volwassenheid en klasse.

Heroes heeft een gedaantewisseling ondergaan. De personele tegenslagen en Donar lijken het juiste medicijn voor een team dat de laatste weken na het wegvallen van Carlson heel stroperig speelde en zoekende was. Donar werd voor de tweede keer op rij onder de 70 punten gehouden. De nieuwe -verdedigende- accenten bij Den Bosch leggen bloot dat de samenhang bij de Groningers ver te zoeken is en het bij vlagen oogt als chaos wat -te veel- gecompenseerd wordt met fysiek spel.

Hoewel het lijkt alsof de series snel voorbij zullen zijn, hoeft dat zeker niet zo te zijn. In het verleden is het vaker gebeurd dat de bezoekende ploeg met een 2-0 achterstand in de serie het derde duel won.

In een halve finale met een best-of-fiveserie was het:

 • 24x 2-0
 • 19x werd het vervolgens 3-0
 • 5x werd het 2-1
 • Dat is gemiddeld 1 op de 5 keer

De laatste ploeg die dit deed was Zwolle. In 2012 op bezoek in Leiden (63-69).

Landstede verloor van ZZ Leiden: 79-89

Wat feitelijk opviel:

 • Uitslag vrijwel gelijk aan eerste duel: 91-79
 • 3e kwart weer voor Leiden: 14-24
 • Bank: 22-34
 • Rebounds: 32-44
 • Zwolle maakte 19 punten uit Leids balverlies
 • Andersom maar 10 punten
 • Fast break points: 5-11
 • Worthy de Jong maakte zijn rentree na een gebroken hand: 12p,  3r, 6a en 4to
 • Dunn 25p
 • Dahlman 30p (11/16), 5r maar +/- van min 10

Donar verloor van Heroes: 67-73

Wat feitelijk opviel:

 • 1e duel: 77-65
 • Donar schoot 40% (28/69)
 • Heroes schoot 50% (26/52)
 • Donar 21 persoonlijke fouten
 • Heroes 14 persoonlijke fouten
 • Donar 3 rake vrije worpen (op 8)
 • Heroes 12 rake vrije worpen (op 18)
 • Second chance points: 22-7
 • Donar 18 aanvallende rebounds
 • Maxhuni en VdMars in game 1 samen 38p, nu 9p
 • Hammink, Price en Mouce: game 1 samen 26p, nu 49p
 • Kherrazi 10r (en 3/4 FT)
 • Caruso 11p, 9r (in ‘slechts’ 27 minuten)