Na maanden hakt basketbalbond FIBA knoop door: Rusland eruit en Nederland dichter bij WK

Oranje basketbal

Het boodschap is helder. De FIBA wil Rusland en Wit-Rusland voorlopig niet zien. Dat alles natuurlijk nadat Rusland een oorlog was begonnen in Oekraïne.

Inderdaad dat was op de dag dat Oranje die WK-kwalificatie wedstrijd moest spelen in het Russische Perm. De uitslag van dat duel (80-69) telt niet meer heeft de FIBA besloten. Het logge instituut in München kreeg het toen in februari niet voor elkaar om snel een besluit te nemen. Nou goed, het is zoals het is.

Voor Rebound (het vernieuwde magazine) maakte ik een reconstructie van die reis.

Rusland is dus uit de competitie gehaald en hun resultaten tellen niet meer. Voor Nederland betekent dat nu dat er in de stand twee nederlagen zijn. Die thuis tegen IJsland en uit in Italië. Op 1 juli is de return in IJsland, op 4 juli het duel in Almere tegen Italië.

Omdat de tweede WK-kwalificatieronde bestaat uit een groep van zes is Nederland zeker van nog een reeks wedstrijden op hoog niveau. Onder andere twee in de aanloop naar het EK van 1 tot 18 september. Dat lijkt mij heel handig als voorbereiding.

Stel dat Oranje wint op IJsland en thuis van Italië dan wordt zelfs het WK nog haalbaar, maar dat is nu nog heel ver weg. Voorlopig zijn die kwalificatiewedstrijd belangrijk voor een nieuwe generatie spelers die ingepast zullen (moeten) gaan worden en zo ervaring op kunnen doen.

Feit is dat Oranje in de tweede ronde van de WK-kwalificatie komt bij de beste drie van groep G. Dat zijn op dit moment: Spanje, Georgië en (hoe is het mogelijk) Oekraïne. Voor hen vervallen de resultaten tegen de nummer 4 uit die groep en dat is Noord Macedonië.

Nogmaals als Nederland in juli twee keer wint, kan het nog interessant worden richting het WK volgend jaar dat wordt georganiseerd in Japan, Indonesië en de Filipijnen. In ieder geval gaat Nederland twee keer spelen tegen wereldtopper Spanje. Dat is even geleden, mooi en kan het Nederlandse basketbal een impuls geven samen met het EK, waar ze zeker aan meedoen.