De finale is een herhaling van die van vorig jaar, in ieder geval qua teams. De selecties zijn toch wel flink anders geworden.
Bij ZZ Leiden zijn de buitenlanders nu Midtgaard, Dunn, Tubutis en Mikalauskas. Bij Heroes: Maxhuni, Price, Mounce, Lautier-Ogunleye en eigenlijk of misschien Carlson. Allemaal nieuwelingen vergeleken met de finale van een jaar geleden.
In de Nederlandse kern bij Leiden is er op het oog niet veel veranderd. Ververs, De Jong, Van Bree en coach Hammink zijn er weer bij. Bouwknecht is bezig aan zijn eerste seizoen in Leiden, hij speelde tot 2019 vier seizoenen in Den Bosch (en daarna in Engeland)
Bij Den Bosch zijn Van Vliet en Van der Mars er nog steeds, al is het wel een heel andere Van der Mars. Hammink en Kherrazi zijn met Heroes ook nieuw in de finale. Net als coach Erik Braal die bezig is aan zijn eerste seizoen in Den Bosch.
Een vergelijking met een jaar geleden is vanwege de toch wel vele veranderingen eigenlijk onmogelijk. Duidelijk is wel dat Leiden kampioenervaring heeft en Den Bosch helemaal niet, alleen de coach heeft drie titels op zak.
Eén echt wezenlijke verandering is er wel bij Leiden. Worthy de Jong is dit seizoen echt een speler geworden die van de bank komt. Dit seizoen is De Jong wat dat betreft echt veranderd. Coach Hammink heeft daar nu een speler die ogenschijnlijk genoegen neemt met zijn rol en van daaruit veel goeds brengt. Dat heeft Hammink knap gedaan met deze toch wel vedette.
Gebeurde er nog iets cruciaals een jaar geleden?
Het was een jaar geleden ook De Jong die heel belangrijk was in de finale en hij zette de toon in wedstrijd één. Al pratend haalde hij Miha Lapornik van Heroes uit zijn spel. Zo zeer dat de Sloveen letterlijk een tik uitdeelde. Hij werd van het veld gestuurd en liep een schorsing op voor twee duels. Lapornik liet zijn ploeg in de steek en dat kwam Den Bosch nooit te boven. Ook omdat Leiden in de finale absoluut piekte als team en heel goed basketbal liet zien. De serie eindigde overtuigend in 3-0. Helaas toen zonder publiek door de coronapandemie, nu zijn hopelijk alle duels uitverkocht.
Hoe deden de beide teams het dit seizoen?
Titelverdediger Leiden heeft een goed seizoen achter de rug (25-7). Den Bosch deed niet veel onder (24-8).
Ook Europees deed Leiden het goed met een halve finaleplek. Het geeft aan dat de ploeg van Hammink stabiel is en weet wat nodig is om te presteren. En, niet onbelangrijk, zich ook heeft bewezen over langere tijd.
Nou heeft Heroes zeker ook goede wedstrijden gespeeld, knappe resultaten behaald en lang bovenaan de ranglijst gestaan, maar na de verloren bekerfinale en de blessure van Carlson kwam de klad erin. Pas in de halve finale tegen Donar speelde de ploeg weer op niveau. Laat, maar niet te laat. De vraag is wat de reeks tegen Donar waard is omdat die ploeg amper in de schaduw mag staan van Leiden.
Wie is de favoriet?
Ik vind het heel moeilijk. Leiden heeft thuisvoordeel en in de Vijf Meihal is dat echt een voordeel. Aan de andere kant is Heroes ineens een ander team geworden.
In grote lijnen vind ik de ploegen ook best op elkaar lijken. Het zijn echte ploegen die goed worden gecoacht. De verdediging is belangrijk en functioneert goed. Beide teams maken in de aanval tempo, Leiden net iets meer dan Den Bosch. Balverlies van de tegenstander wordt door beide hard afgestraft. Balverlies en punten uit balverlies kunnen weleens cruciaal worden.
Carlson werd door Heroes niet echt gemist tegen Donar. Tegen Leiden met Tubutis en Mikalauskas (mits fit), die even makkelijk naar buiten stappen als inside gaan, kan dat anders zijn. Kherrazi die daar nu speelt is een compleet ander type. Het voordeel van zijn aanwezigheid is wel weer dat Heroes veel minder rebounds weggeeft. Mounce deed het trouwens tegen Donar ook goed op die plek.
Springt er nog iets uit?
Hammink versus Hammink. De titel blijft sowieso in huize Hammink. Vader Geert is nu de eigenaar. Zoon Shane aast op de prijs. Tot aan dit seizoen had Shane nog niet zo vaak van zijn vader, de coach (nu Leiden, daarvoor Dordrecht) gewonnen. Gedurende het seizoen is dat wel gebeurd, maar nu gaat het om het echie.
Wat is een duel om naar uit te kijken?
De reuzen: Midtgaard versus Van der Mars.
De Deen van Leiden is 24 jaar en 2.13m met gemiddeld 15 punten en 8 rebounds. Hij wordt door Leiden bij gemiddeld 1 op 4 aanvallen betrokken. Zijn usg% van 25.0 is het hoogste van Leiden.
Van der Mars van Heroes is 31 jaar en 2.08m met gemiddeld 12 punten en 8 rebounds. Hij is bij 1 op de 5 aanvallen van Heroes betrokken. Zijn usg% van 20.4 is de op 4 na hoogste van Den Bosch.
In deze serie kan de meest dominante van deze twee centers veel invloed hebben op de resultaten. Niet dat ze eigenhandig het verschil zullen maken, maar voor hun teamgenoten maakt dominantie onder het bord en daarmee betrokkenheid in de aanval een groot, misschien wel wezenlijk, verschil.
Zijn er X-factors?
Mike Carlson raakte zes weken geleden zwaar geblesseerd bij Heroes en werd afgeschreven voor dit seizoen omdat er minimaal zes weken voor zijn herstel stonden. Hij heeft voorzichtig de training hervat. Onder druk wordt alles vloeibaar.
Waarom wint ZZ Leiden?
Het is een bewezen sterke uitgebalanceerde ploeg, die goed kan verdedigen en thuis overkomt Leiden veel goeds. Midtgaard en Dunn trekken de kar in scorende zin. Überhaupt zit op die Leidse kar veel kwaliteit. Bouwknecht is heel erg gegroeid dit seizoen en kan doorslaggevend zijn vanaf de bank. De ploeg is ook sterk in het pakken van aanvallende rebounds. Opmerkelijk zijn de vaak sterke prestaties in het 3e kwart.
Worthy de Jong is de meest ervaren man van beide teams op het parket. In finales brengt hij vaak wat extra’s en dat is zeker te verwachten nu hij afscheid gaat nemen en dit zijn laatste wedstrijden worden als 5×5-speler.
Waarom wint Heroes?
Erik Braal werd met Donar drie keer kampioen en speelde met zijn teams alle voor hem mogelijke finales. In 2010 met Bergen op Zoom, in 2013 met Aris en met Donar in 2016, 2017 en 2018. Hij weet wat nodig is om kampioen te worden en kan dat overbrengen. En anders maakt hij de belangen wel duidelijk met bijvoorbeeld een woede-uitbarsting zoals in game 1 tegen Donar. De week rust heeft Braal gebruikt om zijn ploeg optimaal te prepareren.
Den Bosch kan ook verdedigend haar wil opleggen (tegen Donar met de zone) en is net als Leiden een team waar de dreiging van veel kanten komt. En met potentieel vier of meer spelers die dubbele cijfers kunnen scoren is de ploeg uiterst gevaarlijk en moeilijk te stoppen.