We hebben een echte play-off finale tussen ZZ Leiden en Heroes. Mooi!

Leiden trok de serie in Den Bosch gelijk. Mentaal sterk van de titelverdediger. Beaamde ook coach Geert Hammink in het Leids Dagblad. “Deze keer waren we super agressief. In zo’n korte tijd kun je technisch of tactisch niet veel veranderen. Maar met de juiste instelling kun je dingen wel snel omdraaien.”

Wat mij feitelijk opviel aan game 2 Heroes vs ZZ Leiden (74-90)

 • De winnende ploeg had 90 punten
 • In duel 1 had Heroes er 92
 • Hoog voor finalebegrippen
 • ZZ Leiden schoot 1e kwart 8/15
 • Heroes schoot 1e kwart 4/14
 • Balverlies 1e kwart: 3-5
 • Driepunters ZZ Leiden 1e kwart: 5/8
 • Driepunters Heroes 1e kwart 1/3
 • In 2e kwart liep Leiden uit naar 21 punten verschil (15-36)
 • Heroes had 2e kwart 8x balverlies
 • Punten uit balverlies bij rust 4-13
 • Balverlies totaal: 16-10
 • Punten uit balverlies totaal: 6-23
 • Driepunters ZZ Leiden: 16/25 (maar liefst 64%)
 • Driepunters Heroes: 8/19 (ook nog 42%)
 • Dunn 25p (8/16)
 • Bouwknecht 13p (6/9)
 • Van Bree 12p
 • Mikalauskas 8p, 7r en plus/minus van plus 21 (hoogste allemaal)
 • Van der Mars 14p, 10r
 • Price 0p (1e duel 28)
 • Kherrazi plus/minus van min 31

ZZ Leiden zette in wedstrijd 2 in de goed gevulde Maaspoort als bezoekende partij de toon. Leiden bepaalde vanaf seconde één wat er gebeurde. Revanchegevoelens, lijkt me wel. Heroes was bij aanvang de weg kwijt, geïmponeerd door het spel van Leiden en de eigen volle hal.

Raar. Want ZZ Leiden verloor in wedstrijd 1 langzaam de grip op het duel. Omdat Heroes in het vierde kwart juist rust aan de bal toonde. En verdedigend druk zette op de guards en zo opties weghaalde. Daarnaast heersten Van der Mars en Kherrazi onder het bord.

In wedstrijd 2 was Leiden genadeloos. Een onherkenbaar überenthousiast of übergehaast (kies maar) Heroes liep zichzelf volkomen voorbij en in transitie was Leiden killing. Zeker ook omdat de ploeg gelijk veel driepunters raak schoot en bleef raken.

Uiteindelijk werd wedstrijd 2 best een mooi gevecht. Het slimmere en ervaren Leiden liet zich niet gek maken en hield de voorsprong uit het eerste kwart vast. Omdat Heroes verdedigend en aanvallend op de juiste momenten net geen vuist kon maken.

Ik ben wel benieuwd of de ploegen in dit speelschema met wedstrijden iedere 48 uur het hoge schotpercentage bij de driepunters kunnen volhouden?