ZZ Leiden in pole position voor titel of gaat Heroes normaal doen?

playoffs

Het is 2-1 voor Leiden. Los van de stand lijkt het momentum in de serie ook volledig in het voordeel van de titelverdediger.

Meestal is het niet mogelijk om één moment aan te wijzen als breekpunt van een ploeg, dit keer wel. Want na de fout van Kherrazi op Dunn aan het begin van de 2e helft, die door de scheidsrechters na bestudering van de beelden werd beoordeeld als onsportief, klapte Heroes mentaal in elkaar als een kaartenhuis in een storm.

Van het ene op het andere moment was Leiden herboren en op emotie werd Heroes onder de voet gelopen. Dat terwijl Heroes de wedstrijd goed onder controle had tot 46-51. Met 18 punten op rij van Dunn in vier en een halve minuut direct na rust was de wedstrijd in feite al gedaan. Leiden dat zo speelt is een genot om naar te kijken, zeker als die ‘vibe’ overslaat naar het publiek.

Tegelijk is het schrijnend dat de belangrijke Heroes-spelers zich dit lieten overkomen. Coach Braal sprak na afloop uit dat hij zwaar teleurgesteld was in zijn ploeg omdat ze mentaal ten onder gingen aan één moment. Hij verwees naar Mike Carlson zijn leider die herstellende is van een zware blessure. Een terechte opmerking. Wel is leiderschap van een ploeg meestal te vinden op de guard-positie. Maxhuni heeft het heel moeilijk deze serie, niet in het minst om zijn emoties onder controle te houden. Terwijl hij in wedstrijd 1 liet zien het wel in zich te hebben.

Het contrast met Ververs en Bouwknecht is enorm. Zij doen gewoon geen gekke dingen in deze serie en daarom blijft Leiden ten alle tijden in leven. Zodoende kan Leiden vrijdag met een gerust hart afreizen naar De Maaspoort voor game 4, waar de titel geprolongeerd kan worden.

Tegelijk zijn er gekkere dingen gebeurd in het verleden van de play-offs en Den Bosch hoeft in essentie maar één ding te doen om een vijfde wedstrijd (als..dan zondagmiddag om 15u) af te dwingen: 40 minuten lang normaal doen.

Wat opviel aan game 3 ZZ Leiden – Heroes (87-68):

 • Dunn natuurlijk
 • 4 punten in de 1e helft
 • 18 op rij direct na de pauze
 • In totaal 28p (9/14 met 5/8 driepunters)
 • Ruststand: 41-44
 • Worthy de Jong bij rust 12p
 • Hij was de x-factor en hield Leiden in de eerste helft in leven
 • In totaal 20p en 8r (in game 1: 6p en game 2: 4p)
 • Driepunters bij rust: LEI 3/13, HER 5/12
 • Balverlies bij rust: LEI 4, HER 5
 • Driepunters in 3e kwart: LEI 5/8, HER 1/3
 • Balverlies in 3e kwart: LEI 1, HER 6
 • Hammink 19p waarvan 16 in de 1e helft
 • Price 6p (in game 1: 28p en game 2: 0p)