Lelijk! Hoezo lelijk? Wedstrijd 4 tussen Heroes en ZZ Leiden was heerlijk en dat wordt de beslissende wedstrijd ook

Ik hoorde en las dat er media zijn die wedstrijd 4 tussen Heroes en ZZ Leiden slecht noemden. Daar ben ik het niet mee eens. Nou snap ik de conclusie wel want als je louter oppervlakkig kijkt naar de aanvallende cijfers, tsja dan zou kun je zeggen dat dat slecht was.

Maar daar was een reden voor, meerdere zelfs. Bijvoorbeeld dat het de vierde wedstrijd in zes dagen was. Terwijl Leiden dit seizoen nu al 66 officiële wedstrijden erop heeft zitten. Heroes een stuk of tien minder, maar nog steeds een respectabel aantal.

In mijn ogen was het een heerlijke wedstrijd in de bomvolle Maaspoort, met de nadruk op wedstrijd. Van Dale heeft als betekenis ook: strijd om te zien wie de beste prestatie levert.

Hier staat niets bij dat het alleen om de aanvallende kant gaat. Want ik vond in game 4 de verdedigingen van beide teams heel goed. Zo goed dat mijn associatie uitging naar de teams van Ton Boot.

Er zullen vast zeikerds komen die vinden dat deze ploegen niet vergeleken mogen worden met die van Boot. Maar ik zag in game 4 twee ploegen die al hun ziel en zaligheid stopten in de verdediging. ‘Old school’ basketbal. Coach Johan Roijakkers, met ervaring in België, Duitsland en Italië, sprak ik na afloop en hij was best onder de indruk van de intensiteit.

En om intensiteit gaat het dadelijk in de allesbeslissende vijfde wedstrijd. Ik verwacht echt niet dat het mooi basketbal wordt. Dat gaat niet meer in deze fase van de finaleserie.

Dat Leiden kan verdedigen is al lang duidelijk, dat hebben ze het hele seizoen goed gedaan en het bracht hen tot de halve finale van de FIBA Europe Cup.

Heroes heeft ook laten zien dat ze kan verdedigen, maar constant is het, mede door de blessures van vooral Carlson en wat minder Stilma, al lang niet meer. Zo intens als in game 4 was het niet eerder dit seizoen.

Verdedigen is voor een groot deel geloven. In wedstrijd 4 had ik heel lang het idee dat Heroes dat verdedigen niet zou volhouden. De Leidse druk zou hen fataal worden omdat er geen afstand werd genomen. Leiden is een ploeg die elk moment een -fatale- run kan plaatsen. Dat maakt ze enorm sterk. Omdat de marge klein bleef was een scenario met winnende score van Leiden in de slotseconden na lang te hebben achter gestaan heel denkbeeldig.

Alleen hield Heroes de verdediging wel 40 minuten lang dicht, vooral omdat de ploeg geen balverlies meer leed. Zoals gezegd: aanvallend ging het niet goed bij Den Bosch, maar in tegenstelling tot de voorgaande twee duels leed de ploeg amper dom balverlies in de tweede helft. En zeker geen balverlies dat leidde tot makkelijke punten van Leiden.

Voor het eerst deze serie won Heroes de statistiek punten uit balverlies: 12-11.

Het balverlies dat er was, was van het kaliber ballen over de zijlijn. Daar kon Leiden niets mee in transitie omdat de Heroes-verdediging onder leiding van Kherrazi (is hij een soort reïncarnatie van Mario Bennes) er dan altijd weer stond.

Andersom was dat evengoed het geval. Maar dit is het spel dat Braal nu met zijn ploeg wil spelen en niet het spel dat coach Hammink het liefst ziet.

Zonder de emotie, flow of momentum moet Leiden het hebben van een half court game waarin vooral de guards keuzes moeten maken. Midtgaard was gedurende het seizoen cruciaal, maar speelt in de finale geen rol van betekenis. Niet in scorende zin, maar ook niet in bepalende zin.

Alle druk ligt daarom bij de Leidse guards (Ververs, Bouwknecht, Dunn en De Jong) om openingen te creëren en dat is een ander verhaal, zeker als het schot niet meer valt.

In zoverre dat het niet beter is dan guards van Heroes (Maxhuni, Van Vliet, Price). Mits zij rustig genoeg zijn. Van Vliet heeft bewezen dat te zijn. Bij Maxhuni en Price is dat elke keer afwachten, maar in game 4 waren de Fin en de Amerikaan dat wel.

Uiteindelijk komt het in de wedstrijd zoals die liep aan op kleine zaken, die heel groot worden. Het hadden bij 55-52 de refs kunnen zijn die na een minutenlange bestudering van de beelden het balbezit aan Heroes gaven.

Beter was het dat Thomas van der Mars twee cruciale scores maakte in de slotfase. Een Nederlander die de hoofdrol heeft op zo’n moment, zoals Worthy in game 3. Mooi toch. Dat brengt me gelijk terug bij Ton Boot. Want ook in zijn ploegen was het uiteindelijk vaak een onverwachte speler die belangrijke scores maakte.

Voor game 5 verwacht ik een gekkenhuis. Ik moest trouwens gelijk denken aan 2011 Leiden tegen Donar met drie verlengingen. Worthy de Jong speelde in dat team van Leiden onder coach Toon van Helfteren. Van alle andere spelers heeft niemand ervaring met het spelen van dit soort duels. Hammink met één titel en Braal met drie titels op zak hebben dit als coach ook nog nooit meegemaakt.

Hoewel alle spelers en coaches zullen zeggen dat het een wedstrijd is, is de dynamiek heel anders. Een compleet andere druk omdat één wedstrijd het kampioenschap bepaalt. Hoewel het in de Vijf Meihal is, zijn er zelfs andere omstandigheden. Voorbereidingen op festiviteiten zullen zichtbaar zijn en de wedstrijd is om 15u, veel vroeger dan de andere vier, wat een ander menselijk ritme verreist.

Als ik tien scenario’s mijn hoofd laat passeren, dan wint Leiden in negen gevallen de wedstrijd. Omdat de ploeg thuis speelt en omdat de ploeg ten alle tijden een run kan neerzetten en daarvoor meerdere wapens heeft.

Er is één scenario dat Heroes wint en dat is als de ploeg er net als in game 4 een Bootiaanse wedstrijd van maakt. Heel verdedigend, heel gecontroleerd, bijna tergend, weinig balverlies en met een lage score in de 50.

O en nog één ding die 90,7% is nog steeds levend (en het biedt geen enkele garantie).

Wat feitelijk opviel:

 • Balverlies totaal: HER 16, ZZL 12
 • Balverlies 1e kwart: HER 5, ZZL 1
 • Point from turnovers HER 12, ZZL 11
  • game 1: ZZL 20, HER 12
  • game 2: HER 6, ZZL 23
  • game 3: ZZL 15, HER 10
 • Rebounds: HER 46, ZZL 34
 • 2nd chance points: HER 13, ZZL 8
 • Kherrazi 1p, 12r (5aanv), 5to en op hem werden (team high) 6 fouten gemaakt
 • Van der Mars 14p, 10r en plus/minus van +18
 • Price 11p, 5r en plus/minus van +18
 • Mounce 0/6
 • Leiden geen spelers in dubbele cijfers
 • Mikalauskas 8p, 5r, 5a en enige Leidse starter met positieve plus/minus +1.
 • De Jong 1/8