Grinnik want basketbal Nederland versus basketbal België is 3-1

Ik moest vrijdagavond rond kwart voor tien echt even grinniken. Want in de halve finales van de grensoverschrijdende BNXT-play-offs komen drie van de vier ploegen uit Nederland. Dat zal niemand verwacht hebben.

Natuurlijk is het een momentopname en het zegt niet alles over de verhoudingen tussen de clubs uit Nederland en België, maar het zegt wel wat.

Het hele seizoen winnen de Belgen al driekwart van de onderlinge duels en het was niet raar geweest als drie van de vier ploegen in de halve finales Belgen waren geweest.

Maar dat was dus niet zo.

Alle respect voor de mentale gesteldheid van de ZZ Leiden-spelers. Op zondag in eigen huis de titel verspelen. Op woensdag met 14 onderuitgaan tegen Leuven. Om dan op vrijdag in eigen huis super te starten (29-14) en gehakt te maken van datzelfde Leuven (81-59). Met trouwens een hoofdrol voor Worthy de Jong (24p, 10r, 4a), die na de verloren finale nog fijntjes constateerde dat hij maar weinig speeltijd kreeg,

Donar soort van hetzelfde. In de halve finale van de play-offs om het kampioenschap kansloos tegen Heroes. Dan moet je mentaal de draad oppakken en zeker tegen de nummer 2 van België. Mechelen draaide een topseizoen en won nipt in Martiniplaza (84-86). De witte vlag hijsen in de return was makkelijk geweest voor het Groningse buitenlanders legioen, maar het tegenovergestelde gebeurde. Donar draaide in het slotkwart (13-26) alles op en won in de laatste seconden (85-89). Onder aanvoering van een bijkans briljante Thomas Koenis (24p 11/11, 12r, 5a en efficiency van 40).

Wat het zegt? Nou dat het mentaal wel goed zit bij de Nederlandse teams. Overigens geldt voor alle ploegen, Nederlandse en Belgische, dat het BNXT-kampioenschap gezien wordt als bijvangst. Alleen de landstitel telt (echt). Maar goed er wordt nog gespeeld om een soort Supercup.

Wat zegt het over de halve finales?

Nou in ieder geval dat er één Nederlandse ploeg in de finale staat. Omdat Heroes en Donar elkaar weer treffen, na 2x competitie, een bekerfinale en 3x play-offs. Geen idee wat het resultaat zal zijn. Heroes is favoriet, gezien de titel en de onderlinge resultaten. Maar of de ploeg 100% opgeladen is, is maar de vraag. Donar zal dat wel zijn in dit tweeluik met een uit- en thuiswedstrijd..

Het tweeluik tussen Oostende en ZZ Leiden kent de Belgen als duidelijke favoriet. Al geldt voor hen hetzelfde als voor Heroes. Zijn ze volledig gemotiveerd? Leiden wel lijkt me. In de competitie won ieder zijn thuiswedstrijd.

In het grote plaatje wonnen de Belgische ploegen dit seizoen de meeste onderlinge duels tegen de Nederlandse teams.

De stand is 88-31

Grofweg werd één op de vier duels gewonnen door een Nederlandse ploeg.

Gold League: 35-15

Silver League: 40-10

Play-offs: 13-6

Ook hier is te zien hoe de verhoudingen waren en veranderden in de play-offs. Veel kwam op het conto van Donar, Heroes en ZZ Leiden, maar positief is het zeker.