Spannende halve finales, maar Keye van der Vuurst de Vries viel echt op

Foto: Filou Oostende

Keye van der Vuurst de Vries was ‘by far’ het meest opvallend in de beide halve finales van de BNXT play-offs. De guard van Oostende en gelukkig ook Oranje was in feite niet te stoppen en ZZ Leiden is toch een team dat in principe de verdedigende klasse in huis heeft, zoals het heeft laten zien in Europa.

Hoe de 20-jarige Van der Vuurst de wedstrijd naar zich toetrok en in de slotfase eigenhandig het resultaat bepaalde was mooi en knap om te zien. Zijn talent is natuurlijk bekend, alleen kwam het er dit seizoen niet altijd uit. Maar goed, de MVP van de Belgische play-offs liet tegen Leiden zien (handig met NBA draft die eraan komt) dat hij ook in scorende zin een kracht aan het worden is. Hij was echt dominant en dat belooft wat voor Oranje deze zomer, met een reeks aan WK-kwalificatiewedstrijden (in juli en eind augustus) en ook het EK.

Tegen Leiden speelde Van der Vuurst 34 minuten met: 32p (11/13 waaronder 6/6 driepunters), 5r, 5a en efficiency van 35.

Het was qua gescoorde punten verreweg zijn beste wedstrijd voor Oostende. Zijn vorige ‘record’ dit seizoen was 16 tegen Luik. Vorig seizoen had hij er een keer 17 tegen Antwerpen. In 2019 een keer 19 tegen Leuven.

Iemand trouwens de bondscoach gespot bij een play-offwedstrijd landelijk of grensoverschrijdend?

Bij beide halve finales had ik sterk de indruk dat de ‘mindset’ niet was zoals in de finales van de landelijke play-offs. Aan de andere kant vergoedt de spanning veel en alle teams weten dat er sprake is van een return en niet van een best-of-serie.

ZZ Leiden won voor de tweede keer dit seizoen van de gedoodverfde winnaar Oostende, 84-82. Eigenlijk deed Leiden alles goed, behalve Keye van der Vuurst de Vries onder controle houden. Worthy de Jong had, in misschien wel zijn laatste thuiswedstrijd, 14p (5/19), 8r, 5a.

De wedstrijd tussen Donar en Heroes eindigde gelijk, 68-68. Na 40 minuten zullen beide teams iets hebben gehad van: als.. dan.. Laat maar zien dan dinsdag. Thomas had 13p (6/7), 5r. Dwayne Lautier-Ogunleye verraste met 15p.

Wat opvalt aan de halve finales is dat Heroes 50 schotpogingen nam, Donar 60, Leiden 73 en Oostende 52.

Logica zegt dat de finale donderdag en zaterdag gaat tussen Oostende en Heroes, maar ZZ Leiden en Donar zijn twee teams die dinsdagavond in de returns zeker voor een verrassing kunnen zorgen.