De slimste ploeg pakt de BNXT-titel, ZZ Leiden of Donar?

Het verschil tussen Donar en ZZ Leiden was in wedstrijd één minimaal (72-75). Zaterdagavond kan het nog alle kanten op. In het achterhoofd moet zitten dat Leiden de beslissende wedstrijd om het landskampioenschap verloor in de eigen Vijf Meihal. En Donar won in de play-offs om de BNXT-titel twee keer een beslissende uitwedstrijd.

Desondanks is Leiden voor mij de favoriet. Simpelweg omdat de ploeg beter kan verdedigen. Daar was in de eerste helft in Martiniplaza met een heerlijke ambiance niet veel van te merken. De tweede helft was duidelijker (33-41).

Statistisch waren de verschillen verwaarloosbaar. Leiden had wel redelijk wat meer rebounds dan Donar: 36 (11 aanv) om 29 (8 aanv). De vrije worpen maakten wel verschil

  • Donar 7/14
  • Leiden 14/16

Hier leek Leiden wel wat slimmer.

In de laatste minuut hadden beide teams betere zaken kunnen doen met het oog op wedstrijd 2.

Met nog 58 seconden te gaan had Donar bij de stand 72-75 twee keer balbezit tot einde wedstrijd.

48 seconden voor tijd kwam de bal in de handen van Luke. Er stonden toen nog 12 seconden op de schotklok. Hij dribbelde 7 seconden met de bal en liet met nog 5 seconden op de schotklok een verre driepunter los. Met Dunn in zijn gezicht en Midtgaard er ook nog bij. Geen aanval en een geforceerd schot. Koenis rolde af naar de ring en Thomas stond rechts van Luke open buiten de driepuntslijn.

Daarna verprutste Leiden een aanval omdat Midtgaard na 8 seconden in de aanval snel een driepunter schoot en miste. Hij was open, maar waarom niet de klok uitspelen en een optie dichter bij de ring vinden?

Met nog 28 seconden te spelen pakt Luke de rebound. Hij houdt de bal daarna 22 seconden bij zich. Dan volgt een pass naar Koenis die uit de hoek een driepunter moet schieten met nog 2 seconden op de schotklok.

De rebound was voor Leiden en de laatste paar seconden gebeurde er niets meer.

Is Donar zaterdag slimmer en houdt Luke in cruchtime niet te vaak te lang de bal bij zich dan zijn er kansen. Maar Leiden is bewezen een geslepen ploeg die verdedigende stops kan maken als het erop aan komt en aast op een prijs als bekroning op het seizoen in de afscheidswedstrijd van Worty de Jong bij Leiden.