Het eerste BNXT-seizoen in 5 foto’s en ik geef het een ruime voldoende

silhouette photo of basketball hoop during golden hour

Ik geef het afgelopen seizoen een 7,5. Het eerste jaar BNXT was een seizoen met een stijgende lijn voor het Nederlandse clubbasketbal.

Sportief gezien vond ik de ontknoping van het seizoen zowel bij het landskampioenschap als bij het BNXT-kampioenschap erg aantrekkelijk. Mooie wedstrijden in een prima ambiance. En dat ZZ Leiden de BNXT-titel pakte ten koste van de gedoodverfde winnaar Oostende was bijzonder knap.  

Uiteindelijk waren het wat betreft de Nederlandse ploegen wel de teams die in september al verwacht werden, weinig tot geen verrassingen dus. En dat is juist wat sport zo mooi maakt. Iedereen houdt tenslotte van de underdog, zoals we nu zien bij tennisser Tim van Rijthoven. Gelukkig maakten ZZ Leiden en Heroes het verrassende element ieder op hun manier een beetje goed.

De samenwerking met de Belgen smaakt naar meer. Wel is het dringend noodzakelijk dat de kleinere Nederlandse ploegen aanhaken, vooral financieel om het sportieve gat te dichten. Anders ben ik op termijn toch voor harde maatregelen, want zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

De competitieopzet mag van mij anders, gewoon gelijk grensoverschrijdende wedstrijden in een normale begrijpelijke competitievorm (met 18 team uit en thuis). Het was nu wel heel lang wachten op het gezamenlijke deel en eigenlijk onbegrijpelijk.

De hoeveelheid wedstrijden en vooral het moordende tempo in de play-offs was voor niemand goed. De coronapandemie had daar natuurlijk ook nog invloed op, hopelijk komend seizoen niet meer al ben ik daar niet gerust op.

Niet alleen waren in mei de vele duels die elkaar snel opvolgden niet goed voor spelers en het spel, maar ook voor de fans bleek het, gezien de toch wel vele lege stoeltjes, ook niet altijd aantrekkelijk.

Mijn gevoel zegt dat er om het kampioenschap van de BNXT gespeeld moet worden voordat de strijd om het landskampioenschap begint. Al begrijp ik ook de huidige vorm wel. Johan Roijakkers opperde tegen mij het idee om een soort final four te organiseren voor de play-offs om het landskampioenschap, zoals in de Euroleague.

Ik snap dan wel weer dat ploegen gaan steigeren omdat ze wedstrijden willen spelen en inkomsten genereren. Een modus zou kunnen zijn om de ploegen die niet Europees overwinteren in poulevorm in het nieuwe kalenderjaar tegen elkaar te laten spelen, los van de competitie. Voor bijvoorbeeld vier plekken. Aangevuld met de top 4 van de reguliere BNXT-competitie (gewoon 18 teams uit en thuis). Die acht spelen dan een final-eight om BNXT-titel.

Het landskampioenschap kan dan door play-offs bepaald worden met ranking op basis van BNXT-competitie (met dus 18 teams uit en thuis). Om de agenda niet vol te proppen zoals dit jaar zou ik vier teams genoeg vinden, maar zes of acht is een optie.

OK Hypercube, je mag me bellen.

Oh en als er toch iemand wil bellen. Aan de communicatiekant van de BNXT-league mag ook wel wat verbeterd worden. Mijn letterlijke woord voor de site hou ik voor me, maar best is het niet. Dat geldt ook voor de geautomatiseerde streams. Überhaupt is er vanuit de BNXT te weinig actie naar buiten toe om de sport in Nederland aan de man te brengen.

Ook hier heb ik begrip voor de opstartproblemen in het eerste jaar en natuurlijk is geld (en vooral het tekort) een issue. Maar als je het doet, doe het dan goed.

En omdat het mooi is, de prijzen van afgelopen seizoen in de vorm van foto’s.

Supercup Nederland

ZZ Leiden wint van BAL (87-74) – Marja van Tilburg – De Lange

Supercup BNXT

ZZ Leiden verliest van Oostende (68-90)  – Foto Peter van der Velde

Beker Nederland

Donar wint van Heroes (76-71) – NBB

Kampioenschap Nederland

Heroes wint van ZZ Leiden (83-92, 74-90, 87-68, 61-52 en 74-81) – BNXT

Kampioenschap BNXT

ZZ Leiden wint van Donar (72-75 en 71-70) – BNXT

Natuurlijk was het mooi en opmerkelijk dat Keye van der Vuurst de Vries in België en Thomas van der Mars in Nederland tot MVP van de play-offs om het landskampioenschap werden verkozen. Een ding sprong er voor mij nog bovenuit.

De speler die de afgelopen 12 jaar het gezicht van Leiden was en eigenlijk van het Nederlandse clubbasketbal leverde een veelzeggende bonusfoto op