Oranje basketballers spelen vanaf nu om het echie

Oranje oefent

De oefencampagne van Oranje zit erop, het werd er eentje zonder overwinningen. Nu twee WK-kwalificatiewedstrijden en dan begint daarna het Europees Kampioenschap.

Woensdag speelt Oranje om 17u in en tegen Georgië. Zaterdag is wereldtopper Spanje om 19u te gast in Almere.

Omdat Nederland uit de eerste WK-kwalificatieronde met Italië, IJsland en het later verwijderde Rusland geen enkele winstpartij meeneemt is het bereiken van het WK volgend jaar een utopie.

Maar goed de kwalificatieduels zijn wel een goede opwarmer voor het EK waar Nederland in de groepsfase in Praag vijf wedstrijden speelt. Te beginnen op vrijdag 2 september om 21u tegen Servië.

Oefenduels zijn per definitie bedoeld om te oefenen. Dat ze alle vijf werden verloren hoeft geen gevolgen te hebben. Wat me globaal is opgevallen is dat Nederland, in de laatste twee duels zonder de geblesseerde Yannick Franke, tegen deze sterke sparringpartners lang mee kon doen. Zeker één helft en vaak ook tot in het 3e kwart. Dan bleek dat als deze tegenstanders bijschakelen Oranje dat niet kan en geen antwoorden heeft. Dat probleem is niet nieuw.

Bij de FIBA is men niet onder de indruk van Oranje in hun powerranking voor het EK. Een ranking die inzicht geeft in de tegenstanders van Oranje de komende weken,

#24 – NETHERLANDS  [NED] (-)

The only way to get off the bottom is by winning, and unfortunately, it’s been a while since Netherlands did that at international level. To make matters worse, they are set to be without leading scorer Yannick Franke after sustaining a hand injury. They’ve tested themselves in preparation games with defeats coming against Slovenia, France and Germany.

De huidige reeks onder de Italiaanse bondscoach Buscaglia is:

  • 3 gewonnen
  • 15 verloren

De laatste overwinning was 13 duels geleden tegen Kroatië (57-65). Overigens werden onder Van Helfteren de laatste zes duels in de tweede ronde van de vorige WK-kwalificatieronde verloren wat de ‘totale reeks’ nog dramatischer maakt (3-21).

Over de oefenduels was in de Nederlandse media niets te vinden. De NBB had wel aankondigingen maar geen artikelen met een terugblik. Wel had de NBB diverse posts op Instagram.

Dus heb ik bij media uit het land van de tegenstanders gekeken wat er zoal werd gemeld en dat was redelijk veel. Het basketbal staat er in de meeste landen toch echt wel beter voor en verkoopt zichzelf ook beter, maar dat is geen nieuws.

Hierbij een overzicht van de oefenduels, met hulp van Google translate.

4 augustus Slovenië – Nederland

RTV SLO

Het verjongde Sloveense basketbalteam jaagde driekwart achter Nederland aan, en maakte in de laatste 10 minuten ook nog een paar mooie zetten om (83:76) te winnen in de eerste voorbereidingswedstrijd voor het EK in september.

Met 12 punten was Žiga Dimec topscorer van Slovenië, dat zonder veel sleutelfiguren zat, maar Goran Dragić keek de wedstrijd in de zaal na. Aangezien de voorbereidingen nog maar net begonnen waren, stond de wedstrijd begrijpelijkerwijs nog niet op een heel hoog niveau

De 34-jarige Worthy de Jong viel op, die bij rust 14 punten scoorde (26 op het einde).

5 augustus Nederland – Montenegro

Kscg.me

Onze selectie zag er in deze wedstrijd in Celje erg goed uit.

We creëerden het grootste voordeel in de openingsperiode op het einde, Radosav Spasojević scoorde 25:14 met twee worpen.

Oranje bracht de score halverwege de tweede periode terug naar 30:24, waarna Montenegro een 10:0-run maakte en een ruime plus van 16 punten bereikte.

Ook in de derde periode dreigden de Nederlanders meermaals, maar we hadden altijd een klaar antwoord.

Routinematig in de laatste periode behielden we de voorsprong en behaalden we de overwinning.

7 augustus Frankrijk – Nederland

Basketeurope.com

Voor zijn eerste voorbereidingswedstrijd tegen Nederland, in de Kindarena in Rouen, voor 5.800 toeschouwers, nam het Franse team de rust om de maat van zijn dappere, maar bescheiden tegenstander volledig te nemen. 89-65.

Frankrijk leidde een tijdlang met 5 punten (25-20), door veel gemiste driepuntsschoten (0/7). Vincent Collet ging over tot de zone en dat leidde tot een kleine voorsprong (45-39) na twintig minuten.

De Nederlanders hadden een beter geoliede wedstrijd dan de Fransen – ze zijn verder gevorderd in hun voorbereiding. Maar met een onwaarschijnlijk afstandsschot scoorde Evan Fournier zijn eerste bekroonde driepunter – na negen mislukkingen. Daarna schoot de speler van de New York Knicks er dit kwart nog vijf raak. Een verklaring voor de 18-0 die de Blues toebrachten aan hun tegenstanders. Zo werd aan het einde van het derde kwart de 20 punten voorsprong (71-51) bereikt.

De Nederlanders speelden hun rol van sparringpartner perfect met voormalig SLUC-speelster Nancy Yannick Franke, toekomstig lid van PAOK Saloniki, die zijn arm liet waarderen (21 punten in 24 minuten).

12 augustus Nederland – Duitsland

Kicker.de

“Slecht gegooid, alles gegeven”: DBB-team wint ook de tweede test.

Het team rond NBA-professional Dennis Schröder won vrijdagavond in Nederland met 68:66 (34:33).

Al met al heeft Herbert veel speeltijd gegeven aan de spelers die nog strijden voor een plek in de EK-selectie. Dat deed het ritme van het Duitse team geen goed. De Duitse ploeg maakte veel kleine foutjes en scoorde ook op afstand slecht. Duitsland bleef na het eerste kwart dan ook net achter (14:17).

In de tweede helft groeide het gat naar acht punten, maar toppers als Lo en Schröder zorgden ervoor dat de Duitse ploeg bij rust net voor stond. Na de wisseling van kamp stuurde Herbert eerst zijn beste team de vloer op. En vooral Thiemann en Voigtmann zorgden ervoor dat de voorsprong voor het slotkwartier groeide naar tien punten (53:43). Hoewel de gastheren tegen het einde op één punt kwamen (64:65), gaf Duitsland de overwinning nooit op.

19 augustus Litouwen – Nederland

Basketnews.lt

De leerlingen van Kazis Maksvytis versloegen de Nederlandse basketballers thuis met 94:68  (25:19, 23:22, 22:17, 24:10) en behaalden hun zevende overwinning op rij.

Vanaf het begin van de wedstrijd domineerden de Litouwers onder de basket, maar onze ploeg miste in de eerste helft veel driepunters en had halverwege een kleine voorsprong 48-41.

In het derde kwart schakelden de Litouwers naar een hogere versnelling en nadat Ignas Brazdeikis het stokje van de kopman overnam, kwamen ze er 12 bij (70:58). De eerste 4 ta voorsprong van 12 punten ( werden gescoord door Kuzminskas, die terugkeerde van een spierblessure.

De zaken werden uiteindelijk opgelost in het beslissende kwart, toen de Litouwers een 16:6 run plaatsten en een marge van 22 punten behaalden (86:64).

Lietuva: Ignas Brazdeikis 16, Jonas Valančiūnas 14 (8 atk. kam.), Martynas Echodas 12 (2/8 baid.), Mindaugas Kuzminskas 11, Domantas Sabonis 10 (5 atk. kam., 4 rez. perd.), Rokas Jokubaitis 9 (3 rez. perd.), Marius Grigonis 6.

Nyderlandai: Olaf Schaftenaaras 17, Worthy De Jong 14 (4/7 trit.), Keye van der Vuurstas de Vriesa11 (6 rez. perd.).