Tegenstanders van Oranje op EK basketbal zijn van fors kaliber

Keye van der Vuurst de Vries, Worthy de Jong en Charlon Kloof

Nederland opent het EK vrijdagavond om 21u tegen Servië. David tegen Goliath. Oranje wordt in alle voorbeschouwing in Europa (niet in Nederland) op het EK wel besproken, maar uiterst minimaal.

De Tsjechische krant Idnes omschrijft Nederland als een basketbaldwerg (power ranking #24). Dat hoeft niet erg te zijn, maar Oranje steekt met een reeks van 14 nederlagen op rij niet bepaald in haar beste vorm om naar iedereen een lange neus te trekken.

Overigens zal er in Den Bosch iemand met een grote glimlach zitten, gezien deze lijst met in feite alleen maar Euroleague-teams.

Feit is dat er voor Oranje in Praag zeker vijf EK-duels op het programma staan. De eerste vier in de groep gaan door naar de knock-outfase in Berlijn. De tegenstanders van Oranje in een notendop.

Servië, vrijdag power ranking #1

Topfavoriet voor de titel. Zeker met Nikola Jokic, de MVP van de NBA, in haar midden. Favoriet nog voor Slovenië met Doncic, voor Griekenland met Antetokounmpo (waar ze vorige week na verlnging van wonnen in WK-kwalificatie) en voor Frankrijk en Litouwen.

Servië bestaat uit spelers die in feite allemaal Euroleague spelen (EC 1). Coach Pesic is teruggehaald om de neuzen van de heren allemaal dezelfde kant op te krijgen.

Israël, zaterdag #17

Er is een enorme verjonging geweest. Recent leidde dat tot twee nederlagen in de WK-kwalificatie. In Finland (met Maxhuni ex-Heroes en al zeker van WK deelname), 79-73. En thuis tegen Zweden een zeer opmerkelijke nederlaag, 83-95. Daar zijn ze wel van geschrokken.

Leider van dit team is Danny Avdija die speelt bij de Washington Wizards. Hij werd in 2018 en 209 twee keer achterelkaar MVP op een jeugd EK en droomt van een goed EK. De ploeg bestaat nu uit de kern van die jeugd EK’s en is kwetsbaar onder het bord.

Tsjechië, maandag #12

Bij het thuisspelende land gaat het al weken over Thomas Satoransky. De guard van Barcelona kampt met een enkelblessure. Hij staat wel op de definitieve spelerslijst. De combinatie van Satoransky met club- en landgenoot Vesely is sterk.

Hun spel is enigszins voorspelbaar. Zonder Satoransky verloor Tsjechië haar laatste vier duels. De laatste was thuis tegen Hongarije, 79-82.

Polen, dinsdag #15

Bij deze ploeg draait om de guards Ponitka en Slaughter. Onder bondscoach Taylor werd de ploeg op het WK 8e. Onder de nieuwe bondscoach Milicic loopt het een stuk minder, vooral verdedigend niet.

Polen smult om het verhaal dat draait om de broers Marcel en Mateusz Ponitka. Marcel zegt dat zijn broer eigenhandig heeft voorkomen dat hij is opgeroepen voor het nationale team. Mateusz noemt zijn broer een huilebalk en hij verwijt zijn broer een familievete op te stoken. Volgens Mateusz hebben zijn broer, met hun vader en moeder aan zijn zijde, een hekel aan de vrouw van Mateusz. De ruzie is dermate opgelopen dat Mateusz heeft gezegd dat hij niet voor Polen speelt als zijn broer opgeroepen zou worden.

Finland, donderdag #10

Ze zijn al geplaatst voor het WK, als eerste ploeg uit Europa. Dat zegt genoeg. Markkanen is de blikvanger, met bijvoorbeeld 42 punten tegen Oekraïne. Dit Finland drijft op teamgeest en zou de verrassing van het toernooi kunnen worden. Maxhuni speelde afgelopen seizoen in Den Bosch en is voor Finland een belangrijke speler.

Alle duels zijn live te volgen via het kanaal van de FIBA: Courtside1891 Met over het algemeen redelijk objectief en redelijk deskundig commentaar, in het Engels dat wel. Je moet wel een abonnement afsluiten.