Oranje basketbal, wat gaan we doen?

Het eerste belletje is gepleegd.

De afspraak zal vast volgen.

Tikkie cryptisch, maar ik denk dat iedereen wel weet waar het over gaat.

Het was eigenlijk best logisch dat een topcoach uit de Eredivisie, die niets met voornoemd belletje te maken heeft trouwens, mij aansprak met de woorden: ben jij een kruistocht begonnen tegen de bondscoach!

Ik kon hem hebben en natuurlijk was de opmerking te verwachten.

Wat ontstond was een gesprek over Oranje op het EK. Een gesprek en geen discussie want we waren het heel snel eens.

Oranje speelde helemaal niet gek op het EK, sterker nog: het was bij vlagen best goed. Alleen die runs tegen en de samenstellingen die dan op het veld stonden. Het was nooit een paar punten. Het was gelijk 0-10 of 2-12. Pats boem. Geen lijn te bekennen, geen baas die opstond.

Genoeg over het verleden.

De blik moet vooruit, met in het achterhoofd dat er op het EK winstkansen waren in drie duels en er best twee gewonnen hadden kunnen worden.

Wat gaat er met het vlaggenschip van het Nederlandse basketbal gebeuren de komende jaren?

Hiermee samen hangt natuurlijk de vraag wie de technisch directeur van de NBB wordt? Wat is zijn visie voor alle Oranje teams? Kortom wat wordt de identiteit? Rond 2015 was dat voor het vlaggenschip in ieder geval duidelijk: defense. En Arvin Slagter was de leider, een type dat er nu niet is. Zou hij de nieuwe TD niet kunnen worden?

Het is tijd voor een frisse herstart met ook een Nederlandse bondscoach.

A: omdat er kwaliteit genoeg is

B: omdat het toch wel handig blijkt als je de spelers regelmatig ziet en kent

Een detail is dat het huidige contract met Buscaglia nog even doorloopt, maar dat lijkt me geen probleem.

Oranje speelt eind november en daarna in februari 2023 bij elkaar nog vier WK-kwalificatieduels. Sportief doen die er niet meer toe. Maar ze kunnen heel goed gebruikt worden door de nieuwe bondscoach om nieuwe gezichten in actie te zien en aan het niveau te laten wennen.

Want over ruim een jaar zijn er kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs en daarna gaat al snel de kwalificatie voor Eurobasket 2025 beginnen, wat voor Nederland van wezenlijk belang is.

Nu pleit ik er niet direct voor om alle ‘oudjes’ te bedanken. Zeker niet. Er is altijd houvast nodig. Maar de focus moet gericht worden op de toekomst en niet langer het heden.

Feit is wel dat de collegespelers gedurende het seizoen niet beschikbaar zullen zijn. So be it. In 2025 spelen Jesse Edwards, die op het EK een goede indruk achterliet, Rienk Mast, Malevy Leons en diverse anderen al in Europa.

En dat is nodig want het verschil tussen het veelal frivole collegebasketbal en het niveau op dit EK is groot. Kijk de wedstrijden dit EK maar na het is: fysieker, krachtiger, er is meer hardheid en meer power in zowel de aanval als verdediging. Zaken die ook in de BNXT-league aandacht verdienen.

In Europa zullen Yannick Kraag, Emmanuel Ugbo, Yulian Ramirez Montero en ook hier nog diverse anderen spelers stappen gaan zetten. En dat geldt natuurlijk ook nog voor de nog steeds pas 20-jarige Keye van der Vuurst de Vries.

Ik ben benieuwd. Naar de naam, naar het plan, naar de volgende zomer(s).