Wie stoot basketballers Heroes van de troon?

Heroes Donar

Het Nederlandse profbasketbalseizoen trapt woensdagavond af met de Supercup tussen Heroes en Donar. De kampioen tegen de bekerwinnaar.

De winnaar van de BNXT-league zit dan in Frankrijk. Ongelofelijk en onbegrijpelijk dat ZZ Leiden de kwalificatie in moet voor de FIBA Europe Cup. Wat is de titel van de BNXT dan waard? Een leuke bokaal en verder schijnbaar niets, nog minder dan de NBB-beker blijkbaar. Dat terwijl Leiden afgelopen seizoen nog de halve finale speelde van dit Europe Cup-toernooi.

Voor Leiden staat op woensdagavond, als in de Maaspoort de Supercup wordt gespeeld, een treffen op het programma met de winnaar van het duel op dinsdag tussen Czarni Slupsk, de Poolse nummer 8, en Jamtland Basket de Zweedse nummer 2. Dat lijkt te doen voor ZZ Leiden.

Daarna zou dan op vrijdag een finale volgen tegen de winnaar van het duel tussen het thuisspelende Cholet en Besiktas. Dat is dan gelijk weer andere koek. Niet het niveau Malaga, maar toch aanzienlijk betere teams dan in Nederland.

Door dit Europese tussendoortje gaat de voor zaterdag geplande topper tussen Leiden en Donar niet door en laat daar nou net de interesse van de NOS hebben gelegen. Gemiste kans.

Als de BNXT wil dat haar eigen titel echt serieus wordt genomen en de topploegen zich niet vooral richten op de landstitel, dan zou een serieuze sportieve prijs heel erg helpen. Bijvoorbeeld een voorrondeplek in de Champions League met als vangnet een direct ticket voor de Europe Cup.

Enfin, de BNXT-titel is pas een zorg voor veel later. De competitieopzet is trouwens exact hetzelfde als vorig seizoen. Dus met het 18 wedstrijden durende voorspel genaamd domestic league (twee minder omdat Den Haag is weggevallen).

Daarna de cross-borderfase met goud en zilver met in elk 5 Nederlandse en  Belgische teams, dan is het trouwens al eind februari. Daarna play-offs om het landskampioenschap met 6 ploegen en daarna nog de strijd om de BNXT-titel.

Tussendoor spelen Heroes en Donar dit najaar in de groepsfase van de FIBA Europe Cup waar Leiden zich dus nog voor kan plaatsen deze week.

Binnen de Nederlandse landsgrenzen verwacht ik voorlopig weinig verrassingen. Heroes is de titelverdediger en heeft een alleraardigste selectie staan. Veel wedstrijden zullen zij in Nederland niet verliezen, mits iedereen fit blijft. Vorig seizoen begon Heroes het seizoen met een 14-0 streak om te eindigen op 18-2.

Opmerkelijk is dat Austin Price, niet de minste speler voor Nederlandse begrippen, de enige Amerikaan is die na vorig seizoen terug is gekeerd in Nederland. De ploeg is zeker 10 man diep.

Bij de presentatie van de nieuwe hoofdsponsor zei clubeigenaar Bob van Oosterhout dat Heroes qua begroting de 2 miljoen euro gaat overschrijden. Nou had Donar al een paar ton meer te besteden en ik heb begrepen dat er veel subsponsoren terug en bij zijn gekomen. Dus financieel zijn dit de twee grootmachten in Nederland.

Op papier is Donar de grootste uitdager met ook een diepe selectie. Na een matige voorbereiding klinkt er uit Groningen al weer gemor. Terecht of niet weet ik niet, wel zijn oefenwedstrijden per definitie bedoeld om te oefenen. Hoewel vorig seizoen op de valreep niet eens zo slecht eindigde (met een BNXT-finale tegen Leiden), zal een herhaling van een matig regulier seizoen niet getolereerd worden in Groningen. De aanstelling van een ‘zware’ assistent-coach is wellicht een teken aan de wand.

Op het vinkentouw in Nederland zitten in deze volgorde ZZ Leiden, zonder winnaar Worthy de Jong (dat wordt wennen en het scheelt een enorme slok op een borrel) en Landstede Hammers. Waarbij ik de indruk heb, afgaande op de samenstelling van de selecties dat beide ploegen financieel een jasje uit hebben gedaan. Het voordeel is trouwens wel dat er bij beide teams veel Nederlanders speeltijd zullen gaan krijgen.

Voor mij is Feyenoord net als vorig seizoen de verwachte nummer 5. Het zou ook zomaar kunnen dat het gat met ZZ Leiden en Landstede iets kleiner is geworden.

Daarachter gaan Yoast, Aris en BAL uitvechten wie er uiteindelijk als nummer 6 mee mag doen aan de play-offs. Tussen deze ploegen zit niet veel verschil, maar ik zie ze ook niet in staat meerdere wedstrijden te winnen tegen de hoger aangeslagen teams waardoor de vijfde plek in zicht zou komen. Het zou wel interessant zijn als ik het hier mis heb, want de spanning in de competitie zou dan veel groter worden.

Wel leuk in dit kader is dat de allereerste wedstrijd van dit seizoen vrijdagavond gaat tussen Aris en Yoast. Eentje die dus al bepalend kan zijn.

Ik vrees dat Den Helder Suns en Apollo wederom een lang en vervelend seizoen tegemoet gaan.