Let op de eerste haai van dit nieuwe basketbalseizoen

Nieuw seizoen, nieuwe kansen. In de eerste speelronde won geen enkele thuisploeg een wedstrijd. Opmerkelijk. Dit zijn mijn vijf meest opvallende zaken van afgelopen week.

5. Iets met neus en lang? Je zal maar de hoofdsponsor zijn van de BNXT-league en dit online zetten

4. Feyenoord won bij Apollo, 63-91.

Mooiste was dat Terrence Bieshaar debuteerde in de Eredivisie nadat hij anderhalf jaar niet had gespeeld na een kruisbandblessure opgelopen bij zijn toenmalige club in Oostenrijk. In de basis (en daardoor kwam Jeroen van der List van de bank) had Bieshaar in 36 minuten 16 punten (83%) en -maar- 3r.

3. Heroes versloeg Landstede, 63-80.

In de eerste helft keek Den Bosch nog tegen forse achterstand aan (36-22). Daarna was het in de resterende 24 minuten een beetje eenzijdig (27-58). Thomas van der Mars had een double-double met 10p, 15r.

2. Suns verraste door te winnen bij BAL, 75-77.

Een jaar geleden was het ook op de openingsspeeldag een spannende wedstrijd en wonnen de Limburgers (64-61). Nu was het de -gehavende- ploeg van Peter van Noord die won. Niet in het minst door het knappe optreden van Sam van Oostrum. In 30 minuten goed voor 13p, 5r, 3a met efficiency van 27. En op hem werden maar liefst 7 fouten gemaakt.

1. Yoast won bij Aris, 92-94.

Hier ging het om het laatste schot. Francis Lacis schoot de winnende driepunter raak. Na een assist van Mike Schilder. Lacis had 24p met efficiency van 31. Schilder had 21p, 9a en efficiency van 30. Spencer Levi had voor Yoast ook nog een double-double met 16p en 10r.

Lacis is een 23-jarige speler uit Letland. Hij speelde de afgelopen jaren Voor Oral Robert University college basketbal.

Lacis is een van de Letten dit seizoen in de Nederlandse BNXT-league. Donar heeft Zakis en Artjoms. Bij Heroes speelt Kohns. Omdat Lacis vrijdag verantwoordelijk was voor de ‘game winner’, is hij mijn eerste haai van dit seizoen.

Bij zijn afscheid gaf Lacis dit interview aan de nieuwssite van de universiteit:

Lao Tzu once said “the journey of a thousand miles begins with one step.”

For Francis Lacis, a senior on the Golden Eagles basketball team, the journey began in Riga, Latvia, 5,000 miles from Tulsa.

Like most recruits, Lacis had to deal with contacting coaches and deciding where to go to college.

“I did not know much about college basketball in the (United) States,” he said. “Every school reached out to me, with some of them being bigger names.”

ORU came on his radar in April of his senior year in high school.

“I reached out to the coaches and liked the culture they were building here,” Lacis said.

As a freshman, he needed time to adjust to college life.

“The big adjustment was the culture shock that I had with people being more open,” Lacis said. “Basketball-wise, there was a big adjustment. The practices were longer and harder.”

With experience playing in Latvia, Lacis noticed a significant difference between playing college basketball and European ball.

“It is more physical and a lot more one-on-one,” he said. “And that was the biggest struggle I struggled with my first years here was getting in the weight room and seeing the opposition (I) had to go against and realizing the importance of the weight room and getting bigger to compete with other guys coming at you.”

Lacis had 75 career starts for ORU and averaged 7 points and 6.3 rebounds his senior year. Amid all his experiences in college, the most memorable will be ORU’s run to the Sweet 16 in the 2021 NCAA Tournament, Lacis said.

“I do not think that is a hard question,” he said. “The best part was seeing how many fans (we) had because it was a COVID year and the home games were empty, and then suddenly you see people going to Indianapolis to see us play, and I thought it was cool.”

Now, with his college career ending, Lacis wants to be remembered for being there for people.

“I hope that I was helpful,” he said, “and that they could count on me.”