Hij hapte toe toen de rest werd vergeten, mijn haai van de week

Dit is wat mij de afgelopen week is opgevallen in het Nederlandse basketbal:

5. Durft thuis niemand te winnen?

Er zijn nu in het prille seizoen acht wedstrijden gespeeld aan de Nederlandse kant van de BNXT-league. Alle acht zijn ze gewonnen door de bezoekende ploeg. Raar maar waar. Ik denk niet dat deze ‘streak’ lang duurt aangezien Heroes en ZZ Leiden thuis gaan spelen en BAL tegen Apollo speelt.

4. Dat Aris toch en oh oh dat Donar toch, 70-76.

Ik heb geen idee wie het speelschema maakt maar als Donar in haar eerste wedstrijd moet aantreden tegen de Noordelijke buur Aris, is de kans op een verrassing groot. En ja het is een verrassing want een financiële grootmacht als Donar mag in de Nederlandse verhoudingen eigenlijk niet verliezen van de Friezen. Overigens was de quotering 11 euro voor één ingezette euro bij winst Aris. 😊

Vorig jaar won Aris haar eerste wedstrijd thuis van Donar. Nu was het voor de Friezen de tweede wedstrijd, maar voor Donar de eerste. En het was niet voor het eerst.

En donar dan? Er is natuurlijk tijd zat totdat de play-offs beginnen, maar ik krijg de indruk dat het niet lekker zit in Groningen. Weer niet. Zou daar niet regelmatig iemand achter z’n oren krabben en denken: Waarom moest Erik Braal ook alweer weg?

3. Worthy de Jong

De kersverse 3×3-speler Worthy de Jong timmert lekker aan de weg in zijn eerste weken. Eerst de vierde plek op de World Tour in Utrecht (voor Amsterdam met de Oranje-spelers) en afgelopen weekend in Parijs de tweede plaats.

De Jong kan bij 3×3 duidelijk zijn ei kwijt. Dat wordt volgend seizoen nog wat in de aanloop naar de Olympisch Spelen van Parijs. De Jong aast op een plek in Oranje en dat gaat iemand zijn plek kosten. Hopelijk leidt het niet weer tot een rechtszaak.

Overigens stond Worthy de Jong afgelopen weekend in Parijs samen met onder andere Jeroen van der List op het veld. Dat terwijl Van der List onder contract staat bij Feyenoord Rotterdam dat gewoon in de competitie moest spelen. Hoe is dat mogelijk, kun je je afvragen?

Ik vrees dat het alles zegt over de stand van het Nederlandse subtop-basketbal. Want als er voldoende betaald zou worden was het contract door de werkgever wel dichtgetimmerd en had Van der List een keus moeten maken. Het is zoals het is.

2. Laura Cornelius wint de Supercup in Spanje

Won met Spar Girona van Valencia, 70-65.

1. Bondscoach

Vooropgesteld ik heb niets tegen Radenko Varagic. Sterker nog: ik heb hem hoog zitten en ik hoop, ook voor hem, dat hij het bij Oranje goed gaat doen. Hij verdient een kans hogerop en dit is een stap.

Maar.

Erik Braal is als eerste gepolst, hij bedankte voor de interim job.

Logischerwijs zou je denken dat dan Geert Hammink en Johan Roijakkers benaderd worden. Beide coaches met statuur zijn niet gebeld. Echt, ik klapper met mijn oren en zelf zijn de coaches ook verbaasd.

Dus twee Nederlandse topcoaches worden genegeerd voor de functie van bondscoach. Een coach die lands- en BNXT-kampioen is geworden en een Europese halve finale haalde, plus een coach die kampioen is geworden in Slowakije en werkte bij Duitse subtoppers, nog even in Italië zat en nu clubloos en dus 100% beschikbaar is.

Arik Shivek zag de functie schijnbaar wel zitten, maar ook hij is het niet geworden. Overigens is Shivek samen met Adriaan van Bergen nog steeds bezig met het masterplan waarin onder andere een profielschets van de bondscoach zou staan. Wat het geheel een beetje vreemd maakt.

Varagic kan niets doen aan de gevolgde procedure en denkt terecht aan zchzelf. In ieder geval staat hij de komende vier WK-kwalificatieduels aan het roer. Dat gaat gebeuren met een flink verjongde selectie want een aantal oudere spelers van Oranje heeft al te horen gekregen dat ze deze twee windows niet opgeroepen gaan worden. Een rijkelijk vroege mededeling, lijkt me. Ook omdat een groep wel wat sturing nodig heeft van ervaren spelers. Want zonder De Jong, Kherrazi, Hammink, Roeland Schaftenaar, Williams en Kloof blijft er wel heel weinig ervaring over voor het groepsproces.

Goed er is vernieuwing nodig, maar zo rigoureus? Dan ben ik gelijk benieuwd hoe, in pak ‘m beet maart volgend jaar, het functioneringsgesprek gaat zijn tussen Varagic en de beoogde nieuwe technisch directeur van de bond Brian Benjamin.

Met zijn nieuwe -tijdelijke- functie op zak is Radenko Varagic, een goede coach en mooi mens, mijn haai van de week.