Aanvallende rebounds doen Donar en Heroes pijn in Europese nederlagen

Donar en Heroes zijn het FIBA Europe Cup-seizoen begonnen met een nederlaag in een uitwedstrijd. Op zich niets verontrustends met het oog op de kansen voor het bereiken van de volgende ronde.

Kort samengevat vond ik het resultaat van Donar, gezien de zwakke prestaties dit prille seizoen, op bezoek in Estland bij BC Kalev nog meevallen, 75-65. Al heeft coach Otten donderdagmiddag bij thuiskomst wel ontslag gekregen.

Heroes bleef in Zwitserland bij Fribourg in de wedstrijd hangen zonder dat het in staat was echt door te drukken, 83-78.

Wat me echt opviel in beide duels is dat de tegenstanders van de Nederlandse ploegen relatief veel punten maken uit aanvallende rebounds en andersom niet.

  Aanv.reb 2nd chance ptn
Kalev 13 17
Donar 10 8
  Aanv.reb 2nd chance ptn
Fribourg 12 21
Heroes 11 6

Kijk naar de marges bij de eindstand en het verschil bij scores uit de aanvallende rebounds en je bent een eind op weg met de verklaring van de beide nederlagen.

De oorzaak zit hem in het niveau in Nederland. Binnen de landsgrenzen overkomt dit beide teams niet of nauwelijks door een gebrek aan kwaliteit bij de meeste tegenstanders.

Het is zoals het is. De budgetten van de Nederlandse ploegen zullen niet van vandaag op morgen fors hoger worden, dus het is roeien met de riemen die er zijn. Wel zullen de coaches hun spelers Europees extra wakker moeten schudden om de aanvallende rebounds van de tegenstanders te beperken. Zeker als je zelf niet de kwaliteit hebt om die rebounds om te zetten in de scores.