Roijakkers, Otten en Varagic zijn op donderdag basketbalnieuws

Een ding weet ik zeker. Johan Roijakkers wordt niet de nieuwe hoofdcoach van Donar. Daar is een vacature (althans) na het ontslag donderdagmiddag van Matthew Otten.

Roijakkers gaat niet naar Groningen omdat hij donderdagmiddag een contract heeft ondertekend als bondscoach van Saudi-Arabië.

Financieel kon hij natuurlijk geen nee zeggen. Het contract is voor een jaar en als het van beide kanten bevalt kan het verlengd worden. “Ze stoppen een miljard in de sport om de komende 5 tot 10 jaar beter te worden. Ik coach vier WK-kwalificatieduels en verder wordt het heel veel bouwen.”

Accident waiting to happen

Het ontslag van Otten bij Donar is niet onverwacht, maar wel op een onverwacht moment. Aan alles proefde ik na afgelopen seizoen al dat men van Otten af wilde. Maar schijnbaar had de Donar-leiding toen niet het lef of het geld er voor over.

Daarna kwam natuurlijk de zomer waarin Otten als assistent-bondscoach op pad was met Oranje. Op het moment dat Stimac met zijn cv werd aangesteld, was het afscheid een ‘accident waiting to happen.’ Daarom had de Donar-leiding die maar bleef uitstralen niet gelukkig te zijn net zo goed eerder afscheid van Otten kunnen nemen en niet na terugkomst uit Estland.

Na het vertrek van Braal uit Groningen is Otten al de tweede coach die ontslagen wordt. Ivan Rudez hield het met driekwart seizoen (van een driejarig contract) nog korter vol. Maar dat heeft Donar ook veel geld gekost. Waarschijnlijk speelde dat gegeven mee in de -financiële- afweging eind vorig seizoen omdat Otten een tweejarig contract had met een optie voor een derde jaar.

Ik schat de kans vrij hoog dat Andrej Stimac het seizoen afmaakt en dat er nog wat mutaties komen in de spelersgroep.

Vernieuwing

De derde coach in het nieuws is Radenko Varagic de interim-bondscoach. Hij maakte donderdagmiddag zijn 24-koppige voorlopige selectie bekend voor de twee WK-kwalificatieduels in november.

Dat hij de ervaren spelers allemaal even in de koelkast heeft gezet wist ik al. Het gaat te ver om te zeggen dat hij nu met een juniorenploeg op pad gaat, wel wordt het een vrij nieuw gezelschap dat handjes zal moeten schudden om elkaar te leren kennen.

Nou is Nederland uitgespeeld voor het WK, maar Oekraïne heeft nog een serieuze kans om het WK te halen. Zwaarder dan de trip naar Spanje, de kersverse Europees kampioen, wordt het niet. Nou is leren leuk, maar zonder mentoren een pak slaag krijgen wordt niet leuk. Williams (die een degelijk EK speelde) en Kloof had ik erbij gehouden voor het groepsproces.

Ik ben erg benieuwd of de beoogde sterkhouders Keye van der Vuurst de Vries, Yannick Franke en ook Emmanuel Nzekwesi straks ook daadwerkelijk aanwezig zijn voor de veredelde oefenwedstrijden van Oranje. Noem me cynisch, maar het is in een wat langer verleden vaker gebeurd dat spelers om uiteenlopende reden niet naar Oranje kwamen, zeker als het niet meer belangrijk was. Dan helpt het niet dat Varagic ‘maar’ een interim-bondscoach is die werkt bij BAL, pak ‘m beet de zesde of zevende ploeg van Nederland.