Er loopt er een rond met haviksogen, dat is nog eens een bijzondere haai in het Nederlandse basketbal

Het was geen rustige week in het Nederlandse basketbal. Een ontslag, een spiksplinternieuwe selectie van Oranje en Heroes/EBBC dat haar 70e verjaardag vierde.

5. Schokeffect

De eerste wedstrijd na het ontslag van Otten won Donar onder leiding van Stimac prompt bij Landstede (63-68). De quotering van 3,30 voor winst van Donar was leuk 😉

Wat er gebeurd zou zijn als Otten niet weggestuurd was zullen we nooit weten.

Vincent van Sliedregt, nu de hoofdcoach van het alleraardigst spelende Aris, en twee seizoenen geleden assistent van Otten bij Yoast, nam het op social media voor zijn collega op:

Matthew is a incredible human and a great friend. He won’t say because he is a class act, so I will. Some organizations lead by answering why they compete. And some organizations lack that leadership and focus on how they compete.

4. De ongeslagenen

Er zijn in Nederland nog drie teams zonder nederlaag:

Heroes 3-0

Yoast 3-0

ZZ Leiden 2-0

Het frappante is dat ZZ Leiden vrijdag naar Bemmel gaat en zondag in de Vijf Meihal Heroes op bezoek komt. Weten we na volgend weekend gelijk meer.

3. Mack Bruining

Ik heb Mack gesproken en ik moet zeggen hij klonk nog opvallend monter. Ik weet niet of ik dat zou zijn met in feite een schorsing voor twee seizoenen (officieel tot 31 maart 2024(). Vooral ook omdat de internationale dopingautoriteit WADA een zaak over de rug van de Nederlandse dopingautoriteit heeft doorgedrukt is vreemd.

Mack gaat nu eerst even naar Brazilië om anderen te helpen waar hij nog wel wat hulp bij kan gebruiken. Succes.

2. Yannick Franke

De guard van Oranje speelt dit seizoen in Griekenland bij PAOK Saloniki. Afgelopen weekend stond de stadsderby tegen Aris op het programma. Franke speelde 25 minuten en was goed voor: 12p, 5a, 2r.

De passie in de hal droop eraf en het moet mooi zijn om zo’n atmosfeer te spelen, omstandigheden die in Nederland niet bestaan.

1. Haviksogen

We hebben een scheidsrechter met haviksogen. In de slotseconden van het duel tussen ZZ Leiden en Feyenoord werd dat duidelijk. Bij de stand 69-66 stond Reynolds voor de Rotterdammers op de vrije worplijn. Kijk eerst maar even wat er toen gebeurde op de beelden van ZZ Leiden (thanks):

Twee keer een lijnfout floot de scheids. Oordeel zelf over zowel de eerste als de tweede call.

In het geval van de eerste is de vraag of de schoen de lijn raakt?

Bij de tweede (met opgezet gemiste) vrije worp is de regel dat de speler pas de bucket in mag stappen als de bal de ring geraakt heeft. Frame voor frame bekeken blijkt dat er ongeveer twee-tiende van een seconde zit tussen het moment dat de bal de ring raakt en Reynolds te snel zijn rechtervoet op de grond zet.

Nou is alles oorzaak gevolg. Want als de eerste raak was geweest, was de tweede niet opzettelijk gemist. 69-68 had een snelle fout maken tot gevolg gehad. Enfin. De scheids had dus haviksogen, maar beperkt want in de rebound van de tweede kwamen ook heel snel voetjes van de rebounders de bucket in.

Enfin een scheids met haviksogen is mijn haai deze week.