Hoe is het mogelijk!? Zal ook de haai van deze week denken

Het was de afgelopen week zowel op als naast het veld te doen, mijn hoogtepunten op een rij.

5. Nederlanders in België

Oostende kreeg verrassend een pak slaag op bezoek bij Charleroi (92-70). De twee meest opvallende spelers waren Nederlanders. Keye van der Vuurt de Vries van Oostende, dat is mooi maar niet echt verrassend meer omdat hij steeds beter en vooral constanter wordt.

Nathan Kuta was voor Charleroi de MVP, na zijn debuut onder Van Helfteren heeft ex-bondscoach Buscaglia hem nooit meer opgemerkt. Het goede nieuws is dat de 22-jarige nu wel weer op de lijst staat.

5a. BAL

Basketbal Academie Limburg gaat ook mee in de ratrace. Afgelopen week werd de komst van Noé Botuli aangekondigd. Een Belgisch talent van (al) 22 jaar. Hij is de zesde buitenlander in de selectie van interim-bondscoach Radenko Varagic. BAL heeft nu 3 Amerikanen, een Bulgaar, een Duitser en dus een Belg.

Ik zie ook wel dat er afgelopen zomer veel Nederlanders zijn vertrokken. Maar in de ijver voor de mogelijke plek 6 en daarmee deelname aan de play-offs kiest men dus in Weert voor buitenlanders.

Dat kan, maar ben daar dan ook open over.

4. Boem boem Landstede

19 op 25 driepunters. Dat schiet op. 76% driepunters. Bijna jammer dat Zwolle 7 pogingen miste. Evenwel hoe zuiver Landstede ook schoot, het zegt ook iets over de defense.

Coen Stolk had 21p met 5/5 driepunters.

3. Topper

De reprise van de play-offfinale om het landskampioenschap was een leuke en interessante wedstrijd.

ZZ Leiden speelde ook tegen titelverdediger Heroes een enorm hoog tempo en met schoten uit alle standen. Lukt dat, zoals aan het begin van de wedstrijd en in het verloop van het derde kwart, dan loopt het als een tierelier. Zeker op emotie gedragen in een volle Vijf Meihal. Defensief is er wel nog veel werk te verrichten, al scheelde het wel dat Roeland Schaftenaar ziek was.

Op de momenten dat Heroes controle heeft en slim teambasketbal speelt is de ploeg in Nederland vooralsnog een stuk beter dan de rest. Alleen waren er ook dit duel fases met bedenkelijke momenten, vooral verdedigend als de bank in het veld stond. Een achterstand van 14 punten aan het begin van het 4e kwart werd door Leiden omgezet in een voorsprong (77-76 op 6.34).

Opmerkelijk was dat coach Braal, die met zijn ploeg maandagmiddag naar Porto reist om daar dinsdagavond alweer te spelen, op dat moment geen time-out nam. Zijn sterkste kern stond al op het veld en die loste het probleem uiteindelijk zelf op (81-88).

Ndow 12p, 10r.

Rutherford 10p, 11r.

2. Puntje teveel

Wat een enorm gepruts van de officials in Rotterdam. Hoe kun je nou zomaar een gemiste vrije worp toch tellen? Hoe dan?

Iedereen zag dat de vijfde vrije worp voor Feyenoord in de verlenging mis ging. Ongelofelijk wat drie scheidsrechters en commissaris voor elkaar kregen.

Het is wat commentator Vincent Krieger op de livestream zei: zo wil je niet winnen. Voor het gemak heb ik deze fase samengevat.

Na de gemiste vijfde vrije worp ging de zesde wel raak (85-80). Daarna werd in de time-out ‘zomaar’ het 86e punt erbij gezet.

Na appelleren van Donar komen de scheidsrechters naar de commissaris. Het is al onbegrijpelijk dat de refs het ontgaan is, een van hen vangt de afketser notabene. En wat doet de commissaris die er juist zit om dit soort dwalingen te voorkomen?

Los van het feit dat het ‘kleine’ Feyenoord een puike wedstrijd speelde tegen het ‘grote’ Donar moet het feitelijk wel kloppen natuurlijk.

Invloed had dat puntje zeker wel. Natuurlijk in de laatste 2.38 van de verlenging. En heel concreet in de laatste 4 seconden. Het was toen 88-87 op het scorebord. Maar eigenlijk dus 87-87. Op dat moment had Donar natuurlijk nooit een fout gemaakt. En was de tweede verlenging een feit geweest.

Maar goed wat nu? Achteraf kan er volgens mij geen protest worden ingediend tegen specifiek een uitslag. Of op het wedstrijdformulier moet iets niet kloppen. Nou heeft Donar protest aangetekend en dat is begrijpelijk. We gaan het dus zien. Lijkt me niet helemaal uitgesloten dat dit duel overgespeeld moet worden.

De BNXT-leiding liet vorig seizoen ook The Hague tegen Landstede overspelen terwijl Zwolle recht had op een reglementaire overwinning. Al sloeg dat toen nergens op met een scheidsrechter die geen geduld had.

Het is overigens de tweede week op rij dat Feyenoord kampt met scheidsrechters die een hoofdrol opeisen, al keerde zich dat vorige week tegen de Rotterdammers.

1. Trey Diggs

In het licht van de arbitrale dwaling mag de prestatie van Feyenoord en zeker Trey Diggs niet ondersneeuwen.

In 41 minuten was Diggs goed voor 37p (11/25 FG en 11/11 FT), 3r, 4a en op hem werden ook nog eens 7 fouten gemaakt (op Reynolds 9). Het leidde tot een efficiency van 40.

De hoogste score van 23-jarige Diggs in zijn carrière was tot nu toe 25 punten, op college in 2020 tegen Ball State.

Belangrijker was dat hij op 2 seconden voor het eind van de reguliere speeltijd vanaf de vrije worplijn zijn hoofd koel hield en twee keer raak schoot waardoor er een verlenging kwam.

Zo spelen dan ben je mijn haai van de week (ook als het resultaat teruggedraaid mocht worden).

Diggs komt van Bowling Green College, waar oud-Rotterdamspeler Michael Huger hoofdcoach is. Contacten dus. Scheelt een reis naar Amerika, maar dat terzijde.

Feyenoord stelde Diggs paar weken geleden zelf wat vragen:

Om hem wat beter te leren kennen leggen we Trey nog 5 keuzes voor.

Rotterdam of Florida?

Trey: Ik moet wel Florida zeggen. Daar ben ik geboren en opgegroeid en mijn familie woont daar. En vanwege het weer, natuurlijk. Maar Rotterdam is een mooie stad, ik heb het naar mijn zin. Heb ook het centrum al een beetje verkend. Samen met de andere Amerikanen Shavar en Stacy zijn we al de stad in geweest.”

Stephen Curry of Lebron James?

Trey: Curry, want hij is een ‘shooter’ en dat ben ik ook. Maar mijn echte favorieten zijn Devin Booker en Klay Thompson. Thompson… crazy shooter. En wat Booker mid-range kan. Ongelofelijk. Van jongsaf was ik zelf altijd bezig met schieten, dag en nacht. Later heb ik er andere onderdelen van het spel aan toegevoegd.

Jordan 1’s of Jordan 4’s?

Trey: Een moeilijke vraag. Jordan 4’s zijn mijn favoriet, maar ik speel op Kobe’s.

Country of hiphop?

Trey: Hiphop, maar ik houd ook van countrymuziek. Mijn moeder is er een groot fan van. Als je me vraagt naar mijn favoriete artiest is dat Drake. En in country vind ik Morgan Wallen goed.”

TikTok of Instagram?

Trey: TikTok. Daar kan ik een paar uur per dag zoet mee zijn, zeker nu ik in Rotterdam ben en tussen de trainingen door veel tijd heb. TikTok houdt me eindeloos geboeid. Ben er ook heel actief op door veel filmpjes te maken. Ik heb nu 50.000 volgers. Kijk, dat is dus helemaal niet slecht.”

Bonus

Het afscheid door Leiden van Worthy de Jong was mooi. Meer dan keurig zeker voor Nederlandse begrippen.

Worthy de Jong speelde 11 seizoenen in Leiden en won onder andere 3 titels.

Foto’s: Marja Van Tilburg-de Lange