Oranje gaat niet naar WK, basketballers beginnen aan renaissance

Het nieuwe Oranje basketbal

De starting five van Oranje vanavond tegen Oekraïne is:

  • Keye van der Vuurst de Vries (20jr)
  • Yannick Franke (26jr)
  • Yannick Kraag (20jr)
  • Jordy Kuiper (27jr)
  • Jito Kok (28jr)

Een blik op de totale selectie leert twee dingen:

  1. Er is door interim-bondscoach Radenko Varagic vrij radicaal gebroken met het beleid van zijn voorganger Maurizio Buscaglia, wat natuurlijk al eerder had moeten gebeuren vindt ook Keye van der Vuurst de Vries
  2. In deze spelersgroep zitten voor het eerst geen sterkhouders meer uit de groep van Toon van Helfteren die zich in 2014 voor het EK plaatste en daarmee eigenlijk het Nederlandse basketbal redde

Wat opvalt in deze selectie is de onervarenheid, zeker op de bank, en het feit dat deze groep elkaar eigenlijk niet kent. En dat is merkbaar.

Tijdens de trainingen is het best stil in de zaal, er zijn wat onderlinge aanmoedigingen en grappen maar duidelijk is dat iedereen zijn weg en plek zoekt en dat er -nog- geen echte leider is (wie staat er op: Franke nu de aanvoerder of Keye?).

Ook in het hotel in Amsterdam is het rustig, aan tafel komen de gesprekken voorzichtig op gang tussen de jonge, veelal onervaren internationals (in spé). Al gaat het in de loop van de dagen steeds beter.

Het zijn de omstandigheden waarin bondscoach Varagic als leermeester in zijn element is. Hij praat met veel met spelers, individueel maar ook met groepjes spelers die op dezelfde positie spelen.

Veranderen is niet makkelijk

Duidelijk is dat er iets moest gebeuren bij Oranje na de afgelopen jaren waarin de ontwikkeling op z’n meest positief bekeken stil heeft gestaan. Al weten we allemaal dat stilstand in de topsport eigenlijk achteruitgang is.

Het is niet fair om van deze groep vrijdagavond tegen Oekraïne en zeker niet maandag op bezoek bij kersvers Europees kampioen Spanje klinkende resultaten te verwachten in deze verder kansloze WK-kwalificatie.

Wel mag van Varagic verwacht worden dat hij verstandige en logische keuzes maakt. Van de spelers mag je aannemen dat ze naar vermogen spelen en in enkele gevallen boven zichzelf uit kunnen steken om te laten zien dat ze in Oranje horen.

De kans dat er veel mis gaat op het veld is groot. Deze groep kent elkaar amper en heeft nooit met elkaar gespeeld. Daarnaast zijn de meeste jong en zonder enige ervaring op dit Europese niveau. De BNXT-league is echt andere koek, zowel fysiek (by the way Kuta is een beest geworden) als tactisch. Daarom ben ik het meest benieuwd naar hun houding en hun mentaliteit.

Want met deze groep moet Oranje grosso modo de komende jaren vooruit. Er zitten nog wat collegespelers in Amerika, maar zij zullen niet gelijk van grote toegevoegde waarde zijn en in Europa lopen geen gearriveerde spelers met een Nederlands paspoort rond, wel meer jeugd.

Ik vermoed dat als Oranje zich echt nog ergens voor had kunnen kwalificeren er wel een beroep was gedaan op wat meer ervaren spelers zoals Kloof, Van Vliet en misschien Van der Mars en Williams, maar that’s it.

Doel

Oekraïne mist overigens nogal wat spelers. Van hun basisvijf in de nederlaag bij IJsland (91-88) in augustus is er nog maar één speler over. Verder is ook hun selectie nogal anders. Niet onbegrijpelijk omdat zij met één overwinning op zak net als Nederland met nul overwinningen in feite uitgeschakeld zijn voor het WK volgend jaar.

Maar goed, iets met spelen voor eer en glorie van het land zal vast en zeker opgaan in dit geval. Bovendien hebben de Oekraïners geen echt experimenteel team. Hun selectie heeft een speler van Betis Sevilla (ACB) en bestaat verder uit veel spelers van BC Prometey dat Champions League speelt, en Budivelnyk tegenstander van Donar in de Europe Cup. Hun basisniveau en zeker ook hun fysieke kracht zullen voor de vele debutanten bij Oranje een reality check zijn.

Dit window en het volgende window in februari zijn voor Oranje eigenlijk oefenwedstrijden en leermomenten. Over een jaar moet Oranje echt aan de bak om zich te kwalificeren voor het Europees kampioenschap van 2025. Dat bereiken is een absolute must voor het vlaggenschip van het Nederlandse basketbal, want dat is het hoogste mannenteam.

Hopelijk beseft de NBB dat ook en komt er een goed programma komende zomer. Bovendien lijkt het mij belangrijk dat de bondscoach richting Calais rijdt om in Le Portel met Emmanuel Nzekwesi te gaan praten. Want hij is in de Franse competitie wekelijks een van de betere spelers. Uiteindelijk moet alles gericht zijn op die kwalificatie voor het EK en de eerste stap is de wedstrijd tegen Oekraïne.