Positieve gevoel overheerst rond Oranje basketballers

Hoewel Oranje maandagavond verloor op bezoek bij Europees kampioen Spanje (84-72), nadat er vrijdag werd verloren van Oekraïne (77-96), zijn er voldoende lichtpuntjes voor de toekomst.

In Huelva verraste Oranje de Spanjaarden door kranig weerstand te bieden en eindelijk weer eens goed te spelen als team, zonder de geblesseerde Kraag en topscorer Franke. Uiteindelijk schakelde Spanje, met vijf spelers in de selectie die er op het EK ook bij waren, een tandje bij en had Oranje het nakijken.

Het was opvallend dat dit nieuwe Oranje na een weekje samenzijn in staat was tot zo’n wedstrijd.

Vijf vragen aan interim-bondscoach Radenko Varagic.

1. Hoe heb je deze wedstrijden beleefd met een groep die jou eigenlijk niet kende als coach?

“Ik heb echt van dit team genoten. Elke dag zag ik vooruitgang. We hebben een week nodig gehad om met deze nieuwe groep aan de onderlinge relaties te werken. Speltechnisch heb ik ze laten zien wat we nodig hebben en een fundament gelegd.

Het zijn stuk voor stuk ‘nice kids’, ze luisteren goed en vanuit mijn perspectief werkte het goed. Mijn doel was om het familiegevoel erin te brengen. Om wedstrijden te winnen heb je natuurlijk kwaliteit nodig, maar het teamgevoel is ook heel belangrijk. Als we wedstrijden gaan spelen tegen gelijkwaardige tegenstanders, maakt dat het verschil.

Achteraf kwam Oekraïne misschien te snel. Ik heb het duel teruggekeken en eigenlijk hadden we twee slechte fases. Het begin met die 0-17 en aan het eind van het tweede kwart. Verder waren we niet minder.  

Spanje was een grote uitdaging. Ik heb hun vorige wedstrijd in en tegen Italië gezien (vrijdag 84-88) en hun agressieve verdediging was indrukwekkend. Het was voor ons een grote uitdaging, maar we hadden een ‘very good gameplan’. Uiteindelijk hebben we een goede wedstrijd gespeeld, maar toen Spanje in het vierde kwart ging verdedigen zoals in Italië hadden we geen antwoord.”

2. Wat moet er beter?

“We hadden een weekje dus heel veel konden we niet doen. Ik hoop dat de relaties goed blijven en dat we die het volgende window in februari verder kunnen ontwikkelen. Dan kunnen we ook op het veld verder bouwen.”

3. Is Emmanuel Nzekwesi, die bij Le Portel in de Franse Eredivisie speelt, er dan bij?

“Het is ongelofelijk wat er allemaal over hem wordt gezegd. Ik heb hem gesproken en hij wil heel graag voor Oranje spelen. Ook zijn agent wil dat. Alleen kampt hij met een blessure en heeft hij rust nodig. Hij kan wel spelen en dat moet hij ook van zijn werkgever, maar dit window was rust voor hem noodzakelijk.

Ik snap de sceptici die zeggen dat hij er al een aantal keer vanwege blessures niet bij is geweest. Ik heb hem een tijdje geleden gebeld en we hebben met elkaar gesproken. Ik heb oprecht de indruk dat hij echt voor Oranje wil spelen als hij fit is. Hij is natuurlijk een van de beste.”

4. Zijn er nog andere kandidaten voor Oranje?

“Coen Stolk heb ik op het oog en ook Dwayne Artistode. Hij (16 jaar) speelt bij het onder 18-team van Juventut Badalona als small forward.

Verder moeten we het doen met de 24 spelers die op de lijst staan. De jongens die in Amerika spelen zijn niet beschikbaar.

Overigens hebben ik met alle spelers gebeld die op de lijst staan. Aan degene die nu niet op de lijst staan zoals Leon Williams, Boy van Vliet en Roeland Schaftenaar heb ik uitgelegd waarom dat zo is.

Komende zomer moet er wel een goed programma voor Oranje komen. Het hoeft niet per sé lang te zijn, maar wel met een paar goede tegenstanders. Dan moet het fundament voor de EK-kwalificatie gelegd worden. Of ik dan coach ben, weet ik niet. De afspraak is duidelijk dat ik voor deze twee windows ben aangenomen. We gaan het zien, ik ben in ieder geval beschikbaar.”

5. Hoe was het voor jou om tegen Sergio Scariolo, niet de minste, te coachen?

“Het was een leuke ervaring om zijn hand te schudden. De wedstrijd was een grote uitdaging, maar ik denk dat ik wel geslaagd ben voor het examen”, concludeerde de goedlachse Varagic vanuit Huelva.