Een waardevolle basketballer is de haai van de week

Na de interlandperiode keerde het competitiebasketbal terug. Dit viel mij op:

5. Donar

Allememachies wat was dat Donar slecht. Niet alleen in Den Bosch, maar drie dagen eerder ook in Leiden. Deze ploeg is van het niveau Yoast, Aris, Feyenoord. En dus bestaat er een serieuze kans dat de Groningers naast de Gold league gaan grijpen.

Ik vrees dat een nieuwe pointguard niet de verlosser gaat zijn. Eerder een doekje voor het bloeden. Nou is het seizoen nog lang en veel slechter kan het haast niet gaan, maar ik heb sterk de indruk dat de samenstelling van de groep niet in orde is. Dat zie je op het veld terug in de kleine dingen.

De ploeg lijkt te snakken naar een nieuwe start, zoals Landstede heeft gedaan in de zomer, maar dat is welhaast onmogelijk midden in het seizoen.

4. Koud hè

Den Helder Suns won van Apollo (81-79) maar miste maar liefst 21 van de 43 vrije worpen. “De temperatuur in de hal zorgde ervoor dat de handen nooit warm werden”, sprak coach Peter van Noord in het Noordhollands Dagblad.

Ik moest lachen om de verklaring toen ik het las, al geloof ik zo dat het steenkoud was in de hal waar op Eredivisieniveau gespeeld wordt.

Overigens had Sam van Oostrum weinig last van de kou: 20p, 10r, 6a, 5st. Jammer wel van de 7to.

3. Rebounders

In het duel tussen Landstede en Yoast (78-73) vielen mij twee zaken echt op.

Bij Zwolle debuteerde Arnaldo Toro Barea met 4p en maar liefst 16 rebounds, waarvan 9 aanvallende.

Bij de ploeg uit Bemmel had Spencer Levi 14p, 14r. Overigens had Mike Schilder 10a.

2. Kan echt niet

Een Eredivisiewedstrijd met een verschil van 56 punten. Dat kan echt niet. Het gebeurde wel bij Leiden tegen BAL (99-43). De interim-bondscoach kwam van een koude kermis thuis zullen we maar zeggen.

1. Waardevol

Heroes heeft dit seizoen een diepe selectie met meer dan voldoende kwaliteit voor de Nederlandse competitie. Zoveel dat ik benieuwd ben wie deze ploeg gaat verslaan. Zou dat kunnen, 20 wedstrijden ongeslagen blijven?

Concurrenten als Leiden en Zwolle moeten nog naar Den Bosch. Uitwedstrijden tegen Feyenoord en misschien Aris en heel misschien Donar (4 februari is nog ver weg) kunnen lastig zijn in combinatie met Europa Cup-basketbal.

Dit Heroes heeft geen echte sterren die wekelijks qua scores met kop en schouders boven de rest uitsteken. Zo is de selectie ook niet samengesteld. Iedereen moet zijn steentje bijdragen.

Toch valt mij één speler op, namelijk: Chris Ebou Ndow.

Tegen Donar was de small forward ‘stilletjes’ topscorer met in 29min: 15p en daarbij nog 11 rebounds en 5 assists.

Aardig in de buurt van zijn gemiddelde: 28min, 14,1p, 7,3r, 3,1a.

Los van deze statistieken gaat hij altijd voorop in de strijd, neemt hij zijn ploeg op sleeptouw en is zeker niet vies van een stevig potje verdedigen. Misschien is hij zelfs wel de beste verdediger op de Nederlandse velden.

Dat wordt gestaafd door de ranglijst van de defensive rating in de gehele BNXT-league. Ndow staat daar bovenaan met 87,6. Opvallend (of niet) voor Thomas van der Mars met 89,4.

Ndow lijkt mij voor elk team een ideale speler, precies ook het type dat Oranje heel goed zou kunnen gebruiken. Alleen is hij 28 jaar geleden geboren in Noorwegen.

Hierbij is Ndow mijn haai van de week en alvast gekandideerd als MVP van de competitie.

Ndow schreef op Linkedin een mooi en kenmerkend stukje over zichzelf:

I am born and raised in Stavanger, Norway. My mom is from Norway and my dad is from Gambia in West Africa. I am the oldest of 4 brothers and was raised in a culture where I have had to work for everything I have achieved.

In 2014, I had the great opportunity to be able to travel to America, where I would be studying business management and playing college basketball at Northwest Missouri State University.

I have very high ambitions for myself and I possess strong willingness to learn and excel in the profession, and build strong relationships while maintaining a professional attitude at all times.

I exhibit strong leadership skills from being an older brother and having to lead by example as well as being the team captain for most of the basketball teams I’ve played for. I am passionate about the dreams I am working towards, which I believe is the key to success.

Chris Ebou Ndow (Foto: FIBA)