Heroes Den Bosch wil groepswinst en moet daarom zuinig zijn tegen Porto in FIBA Europe Cup

Het wordt een interessante woensdag voor Heroes Den Bosch. De landskampioen speelt in eigen huis tegen Porto. Het is de laatste groepswedstrijd en op het spel staat de eerste plek in groep C. Beide teams zijn door de resultaten tegen Fribourg en Parnu al zeker van de tweede ronde.

Indirect is groepswinst ook belangrijk voor Den Bosch want het zorgt voor meer aanzien bij de FIBA wat eventueel in een volgende voorronde van de Champions League zijn vruchten af kan werpen.

Heroes won op 25 oktober knap in Portugal (68-71). Den Bosch won dit seizoen alle thuiswedstrijden, ook in de Europe Cup. Porto, met Charlon Kloof, won de uitwedstrijd in Fribourg en verloor net als Heroes bij Parnu..

Om het geheugen even op te frissen. Vorige seizoen won Heroes de Europese uitwedstrijd tegen Benfica (73-78) om vervolgens het cruciale duel thuis tegen de Portugezen te verliezen (76-78), wat toen eigenlijk einde Europa betekende.

Op papier is Heroes favoriet om thuis te winnen. Dat wordt gestaafd door de statistieken. De efficiencycijfers (per 100x balbezit) zijn van Den Bosch beter dan van Porto. En ja ik weet ook dat papier en statistieken niet alles zeggen (voordat iemand gaat reageren).

Efficiency   Def Off Versch TO Reb tot% Off reb%
Heroes 99,9 109,8 9,9 18,2 48,3 33,6
Porto 104,8 111,2 6,4 12,8 43,3 25,1
De meest kwetsbare punten van dit Heroes zijn het relatief vele balverlies en de relatief vele aanvallende rebounds die de ploeg weggeeft aan tegenstanders.

Duidelijk is dat Porto geen sterk aanvallend reboundend team is. Als Heroes ‘gewoon’ haar spel speelt met de nadruk op de verdediging (Porto scoort makkelijker, maar krijgt ook meer punten tegen), dan lijkt woensdagavond tegen Porto alles te gaan draaien om balverlies.

Ter verduidelijking; gemiddeld heeft Heroes 15 keer balverlies per wedstrijd,  Porto slechts 9. De  Portugezen scoren daar gemiddeld 18,0 punten uit. Den Bosch maakt gemiddeld 16,4 punten uit het balverlies van de tegenstanders. Ook in de fastbreak scoort Porto meer punten: 13,2 versus 9,6.

Ofwel als Heroes zuinig is op de bal ligt winst en daarmee de eerste plek voor  het grijpen.

Vooruitkijkend

De eerste plaats in de groep geeft voor de tweede groepsfase wat voordelen, al was het maar één andere nummer 1 en twee nummers 2. Voor Heroes lonkt ook nog een weerzien met Edon Maxhuni die in Duitsland speelt bij Crailsheim. Daar spelen ook de oud-Leidenaren Mikalauskas en Midtgaard (die waarschijnlijk nog weleens nachtmerries hebben van de play-offfinale).

De winnaar van de groep van Heroes lijkt (want iedereen moet nog spelen) in de volgende ronde, met weer een groepsfase, te gaan spelen tegen:

B2: Gaziantep

H2: HAKRO Merlins Crailsheim

F1: BC Kalev/Cramo

De nummer twee van deze groep treft waarschijnlijk:

A1: Niners Chemnitz

H1: SCMU Craiova

E2: Cholet Basket