Als menneke deed hij al een gooi naar de eretitel Haai van de Week, plus bonus

Dit is wat mij deze week opviel:

5. Groot/Klein

Opmerkelijke quote in het Noord-Hollands Dagblad van Suns-coach Peter van Noord. “Als de staartploegen geen dertig tot veertig procent verhoging van het budget krijgen, houdt het denk ik snel op voor de BNXT League.”

Dat er verschillen zijn binnen de Eredivisie, en vaak hele grote, is niets nieuws en van alle tijden. Er is maar één reële oplossing voor de kleintjes: meer geld binnen harken.

4. Yannick Franke

Over visitekaartjes afgeven gesproken. Het PAOK van Franke verloor van Euroleague-team Olympiakos (68-88). Maar Franke liet zich heel duidelijk zien met 24 punten, 6 rebounds en 2 assists.

3. Aris

Een week geleden was het op maandag in Leeuwarden nog: spelen op vrijdag. Het Nederlandse elftal nou en…

Een dag later was ineens alles anders.

Een stukje realiteitszin, lijkt me logisch. Wel jammer dat de wedstrijd tussen Aris en Heroes niet op zaterdag of zondag gespeeld kon worden. Het Kalverdijkje was niet beschikbaar en de beschikbaarheid van de -vrijwillige- medewerkers was een probleem.

Het pakt vooral gunstig uit voor Heroes dat in de aanloop naar een Europese uitwedstrijd een weekend rust heeft. Overigens is ook de wedstrijd tegen Donar, die stond voor 4 februari na de uitwedstrijd in Gaziantep, in het programma gewijzigd. Heroes heeft nu rond de zes aanstaande Europe Cup duels rust of een ‘makkelijk’ programma.

2. Lekker hoor

Ik moest even knipperen met mijn ogen toen ik dit las:

Georgetown coach Patrick Ewing on Jesse Edwards: ‘The things he was doing reminds me of myself’

Vorige week was Jesse Edwards al een van mijn twee overzeese haaien, zijn sterke seizoen heeft dus een opvallend vervolg gekregen, zo schrijft Syracuse.com

Syracuse, N.Y. – The Georgetown Hoyas couldn’t do much to stop Jesse Edwards on Saturday, but Georgetown coach Patrick Ewing left the Syracuse center nearly speechless with his praise after the Orange’s victory at the JMA Wireless Dome.

Edwards, Syracuse’s senior center, dominated all phases of the game, scoring 20 points, ripping down 11 rebounds, rejecting five shots and even dishing out three assists.

“The things that he was doing reminds me of myself back when I was young,’’ said Ewing, the legendary Georgetown center.

When informed of what Ewing had said, Edwards could barely form an answer.

“Really?’’ Edwards said in disbelief. “That’s crazy.’’

Edwards, though, had truly impacted Saturday’s game in a way that was reminiscent of Ewing, whose presence energized the SU-Georgetown rivalry back in the early 1980s.

Edwards scored his 20 points with supreme efficiency, connecting on 10 of his 14 field-goal attempts. The Orange desperately needed him on the boards where his 11 rebounds were six more than the next Syracuse player.

On the defensive end of the court, his five blocked shots set the tone for the Orange.

Ewing noted that the Edwards who took the court on Saturday was not the same player the Hoyas witnessed a year ago.

“Last year when we played against the Orangemen, he played OK but we were able to nullify his abilities,’’ Ewing said. “He’s been having a great year this year. He had 22 rebounds in a game. He had 19 points in a game. Tonight he had 20 and 11 and five blocked shots.

1. Weerters echte

Na twee verleningen verloor BAL van Yoast (93-100). Weertenaar Oshean Brathwaite speelde 40 minuten en scoorde maar liefst 36 punten (14/18), met nog 4 rebounds en 6 assists. En een erg hoge efficiency van 41, zeker voor een guard van 1.78m.

Het gemiddelde van de 20-jarige guard dit seizoen ligt op de meeste vlakken een stuk lager: 23 minuten, met 4,5 punten, 1,3 rebound en 6 assists.

Mike Schilder speelde voor Yoast 45 minuten met 16p, 10a. Schilder was één van vier Bemmelse spelers die meer dan 40 minuten in actie kwamen. Levi had ook een double-double met 21p, 13r.

Maar goed een Nederlandse speler die zich zo doet gelden, helaas in een nederlaag, maar wel tegen een hoger aangeslagen ploeg, is voor mij snel de haai van de week.

Het leuke is dat de regionale omroep L1 hem tien jaar geleden al opzocht, helaas voor Brathwaite zijn niet al zijn dromen uitgekomen.

Bonus haai Thomas Koenis

Een van de beste teamspelers die er was op de Nederlandse velden. Pas 33 jaar en afgelopen week kreeg hij in Martiniplaza een mooi afscheid. Hij koos na vorig seizoen voor zijn gezin en daarmee kwam een eind aan een mooie carrière. Eentje die hem ook regelmatig in deze rubriek bracht.  

Aan een uitverkiezing in het bijzonder moest ik terugdenken namelijk die van januari 2018 (het succesjaar van Donar). Ik schreef toen:

Woensdag tegen Keravnos 25 punten zonder misser, waarvan 7 op 7 driepunters, met nog 5 rebounds en 5 assists. Zaterdag tegen Den Helder ‘maar’ 10 punten, wel weer tegen 100%, met nog 4 rebounds en 3 assists. Dat is vrij bijzonder om twee wedstrijden te spelen, 35 punten te maken en geen enkele poging (13/13) te missen.

Ik schreef toen ook:

Koenis was een van de dragende spelers die Nederland naar het Europees Kampioenschap leidde, maar heel wrang voor hem was dat hij ook de laatste afvaller was in de definitieve selectie voor het EK.

Dat bleek later het einde van zijn carrière in Oranje.

In Nederland speelde hij voor Den Helder, Bergen op Zoom, Leiden en Donar meer dan 560 wedstrijden met een winstpercentage van bijna 61%. In 15 seizoenen had hij meer dan 140 verschillende spelers naast zich. Hij werd met Donar in 2014 en 2018 kampioen van Nederland. Bovenal is Koenis een topvent. Het ga je goed.