Een haai om bij stil te staan

Een nieuw jaar, vijf nieuwe opvallende zaken:

5. Spanning?

Bij de hervatting van de competitie was het heel erg voorspelbaar. Alle hoger gerangschikte teams op de ranglijst wonnen van de lagere. En het verschil was (te) groot. Gemiddeld was de marge bij vijf duels in de dubbele cijfers: 21,8 punten.

Het blijft aftellen naar de splitsing in Gold en Silver League voor hopelijk meer spannende wedstrijden, die, ik kan het niet genoeg benadrukken, zo belangrijk zijn om het basketbal op een hoger plan te krijgen.

4. Barcelona

Ik wist al dat de zoon van Teddy Gipson bij Barcelona in de jeugd speelde. Maar het is leuk om te lezen in het Noord Hollands Dagblad hoe het hem (en zijn ouders) vergaat. En voor de toekomst van Oranje lijkt Tayshawn een pareltje, zeker ook gezien zijn DNA.

3. Meer Spanje

Over Spanje gesproken. Zaterdag zag ik deze clip van Yannick Kraag.

De 20-jarige forward speelde dit seizoen tot nu toe in 12 van de 15 duels van Badalona op het hoogste Spaanse niveau. Badalona staat op de 6e plek in de ACB. Kraag heeft duidelijk een stap gezet van de jeugd naar het eerste team.

2. Foetsie

Ik dacht dat dit alleen in België gebeurde. Maar ineens is Wesley Alcegaire weg bij ZZ Leiden. Vooral de achterliggende oorzaak bevreemdt me. Hij had een kortlopend contract. Huh. ZZ wilde verlengen, Alcegaire niet. Hoezo geen contract voor het hele seizoen?

De 28-jarige forward heeft zich vast ergens in de kijker gespeeld. Leiden bedankt. Weg zijn 25 minuten en 10 punten, 3 rebounds en 3 assists gemiddeld. En een stuk teamchemistry. Zaterdag speelde hij tegen Landstede zijn laatste duel en scoorde 19 punten.

1. Belangrijk

11-0 in Nederland. Leuk en aardig, maar dit wordt wel een beetje de week van de waarheid voor Heroes, dat het de komende weken moet doen zonder aanvoerder Boy van Vliet die een gescheurde enkelband heeft.

Om de Europese hoop levend te houden moet er dinsdag thuis gewonnen worden van Kalev/Tallin. Donderdag is dan de bekerreturn in Groningen tegen Donar. Heroes verdedigt in de beker een voorsprong van 2 punten.

Tussendoor is woensdag de uitvaart van Jan Korver. Vorige week overleed hij plotseling op 74-jarige leeftijd. Ik kreeg een appje ’s ochtends. Dat zet je toch even aan het denken.

Jan was een topvrijwilliger, een van de vele in het Nederlandse basketbal. Hij deed veel voor de club in Den Bosch, stond altijd paraat en wist ook veel. Altijd vriendelijk en altijd in voor een praatje, waarin hij best zijn mening wilde geven. Ook hielp hij de Oranje-crew waar dan ook in Nederland.

De laatste jaren was Jan ook altijd goed voor een flesje water, de laatste keer voor mij bleek het duel tegen Gaziantep. Mooie man met veel hart voor de sport. Of zoals coach Erik Braal stelde in het Brabants Dagblad: “Nu Jan er niet meer is, besef je pas wat hij allemaal deed voor de club. Dit is echt een heel groot gemis.” Zoals Jan lopen er veel vrijwilligers rond in alle speelsteden en die moeten gekoesterd worden.

Of ze allemaal een uitvaart krijgen zoals Jan woensdag in de Maaspoort, betwijfel ik. Maar goed hij had niet voor niets de bijnaam of welhaast geuzennaam: burgemeester van de Maaspoort. Hij verdient een mooi afscheid en dat zal het op persoonlijk vlak ook worden. Benieuwd of de spelers van Heroes hem ook sportief iets moois meegeven.

In ieder geval is Jan Korver mijn eerste burgemeesterhaai van de week.

Jan Korver met ‘burgemeestersketting’