Oude bekende haai belangrijk deze week

Het is week dat de mannen handballers, na de vrouwen, goed presteren op het WK en als zaalsport een serieuze bedreiging worden of beter gezegd zijn voor het basketbal. Enfin, deze vijf zaken vielen mij op:

5. Lay-up

Caleb Warner zal nog weleens wakker zijn geschrokken in de nacht van vrijdag op zaterdag. Op een break na een steal had hij een vrije lay-up om de stand vlak voor tijd tegen thuis tegen ZZ Leiden gelijk te trekken (72-74). Ongelofelijk dat hij miste.

Overigens toonde ZZ Leiden een opvallende portie veerkracht. De ploeg stond na de eerste helft op een vrijwel uitzichtloze achterstand (42-27), maar draaide alles om met 49 punten in de tweede helft (75-76) en dat zegt gelijk iets over de Friezen.

4. 48 uur

De afgelopen week waren er twee ploegen die binnen 48 uur twee keer in actie moesten komen. Dat ging ze in beide gevallen niet goed af.

Heroes speelde dinsdag tegen Kalev en won. Donderdag tegen Donar en verloor kansloos.

Aris speelde vrijdag tegen ZZ Leiden en verloor. Zondag tegen Feyenoord en verloor kansloos.

In het geval van Heroes was er woensdag nog de uitvaart van Jan Korver (waar het drukker was dan bij menig Eredivisieduel), wat zeker impact had op de spelers. Maar goed, in zowel het geval van Heroes als van Aris vraag ik me wel af waarom de organisaties akkoord zijn gegaan met twee duels binnen 48 uur. En vooral omdat het tegenstanders waren die niet zo’n schema hadden. Het is ook niet dat er geen tijd is dit seizoen.

3. Donar

De Groningers veegden donderdag in de bekerreturn de vloer aan met Den Bosch. Dit is voor mij gevalletje: één zwaluw maakt nog geen zomer, tegelijk is wel duidelijk dat Donar lang niet meer zo slecht is als voorheen dit seizoen.

2. Coach ziek

Het was een redelijk geruisloze mededeling per mail. Herman van der Belt de 53-jarige coach van Landstede is voorlopig afwezig vanwege ziekte. Zo’n boodschap hoor je niet vaak. We gaan hem zeker terugzien, beterschap.

1. Spanning

Vrijdag was het duel tussen Aris en ZZ Leiden spannend (eindelijk weer eens). Was aardig om te zien, en dan neem ik de twilight zone rond de middenlijn maar op de koop toe.

Geen onbelangrijke winst voor Leiden want de ploeg is nu vrijwel zeker van de tweede plek. Ook voor Landstede was de winst bij Yoast belangrijk met het oog op de ranglijst. Plus Zwolle heeft het onderling resultaat.

De strijd tussen de teams die nu tussen plek 3 en 7 staan wordt nog heel interessant voor de splitsing naar de Gold (beste 5) en Silver league (6 tot en met 10).

  Team Duels Winst Verlies Punten
3 Aris Leeuwarden 14 9 5 23
4 Donar 14 8 6 22
5 Landstede Hammers 14 8 6 22
6 Yoast United 14 8 6 22
7 Feyenoord 13 6 7 19
Deze onderlinge duels worden op papier heel leuk omdat ze –grote- gevolgen kunnen hebben:

  • 28 januari Donar – Yoast, 1e duel was voor Bemmel (76-70)
  • 5 februari Landstede – Aris, 1e duel was voor Aris (79-69)
  • 8 februari Donar – Feyenoord, 1e duel was voor Feyenoord (89-87)
  • 18 februari Aris – Donar, 1e duel was voor Aris (70-76)

En dan zijn er natuurlijk nog ‘meevallers voor de ranglijst’ mogelijk, bijvoorbeeld woensdag al als Yoast naar Heroes gaat, dat niet lekker in haar vel lijkt te zitten. Of als Donar thuis speelt tegen Heroes (14 feb) en volgende week zaterdag als Feyenoord bezoek krijgt van ZZ Leiden. Als Feyenoord dat duel wint, ligt echt alles open.

Feyenoord dat zondag welhaast achteloos Aris opzij zette, in ieder geval de eerste drie kwarten (71-38) voordat Aris in het laatste kwart nog wat terugdeed (87-70). Daarmee pakte Feyenoord op doelsaldo het onderling resultaat tegen Aris en dat kan nog belangrijk worden.

Met een double-double van 19 punten (8/14 FG), 11 rebounds, 3 assists en geen enkele keer balverlies in dik 25 minuten was Jeroen van der List zeer belangrijk voor de Rotterdammers.

Hoewel hij met 3×3 ook druk in de weer is, is zijn impact op de resultaten van Feyenoord ook groot en daarmee ook de gevolgen van zijn eventuele afwezigheid door 3×3. Natuurlijk een dilemma, maar voor nu is Van der List mijn haai van de week.

Foto: Luka de Kruijf

Van der List kan deze week de finale van de beker halen met Feyenoord mits het tweeluik tegen Landstede winnend wordt afgesloten (donderdag thuis en zondag in Zwolle).

Omdat Van der List niet meer de jongste is, leidde dat mij tot dit lijstje. De top 10 van oudste spelers op de Nederlandse velden.

  Team Player Geboortedatum Leeftijd
1 Donar Vernon Taylor 15-feb-87 35
2 Donar Ronalds Zakis 8-jul-87 35
3 ZZ Leiden Roeland Schaftenaar 29-jul-88 34
5 Landstede Hammers Ralf de Pagter 22-jul-89 33
6 Feyenoord Jeroen van der List 9-dec-89 33
7 Heroes Thomas van der Mars 15-nov-90 32
8 Donar Leon Williams 25-jul-91 31
9 Landstede Hammers Duje Dukan 4-dec-91 31
10 Donar Viktor Gaddefors 8-okt-92 30