De stunt van deze haai is het waard

Het was vooral de beker die deze week de klok sloeg en hoe ik over dit toernooi en vooral de opzet denk is voor de meeste volgers wel duidelijk. Maar goed het is zoals het is en er was nog wel wat meer. Mijn top vijf:

5. Preventief besluit

Ogenschijnlijk leek er niet zoveel aan de hand met Austin Price, de kwikzilveren guard van Heroes. Maar voorlopig gaat hij niet spelen. Na de wedstrijd tegen Yoast (dat me niet meeviel) legde coach Braal uit dat Price tobt met een heupblessure. Hij trainde dit seizoen amper of aangepast waardoor het pappen en nathouden is.

Een kwaal trouwens waar Price vorig seizoen ook mee kampte. Hij wordt nu preventief aan de kant gehouden om volledig te genezen. Daarna wordt hij vanaf nul fysiek weer helemaal opgebouwd zodat hij 100% fit is in de play-offs. Een opmerkelijk besluit zo in januari. Het verklaart ook de komst van de Letse guard Kaspars Vecvagars.

4. Amateurisme

Wie o wie bedenkt het dat de returns van de halve finales exact tegelijk beginnen? Twee keer zondagmiddag 17u. Nutteloos.

Beide duels hadden beslissend kunnen zijn. Dan wil de basketbalfan toch beide duels volgen en dat gaat niet als ze tegelijk zijn. Zo verkoopt de basketbalsport zich ook niet echt slim. Het was ook totaal niet nodig. Nou kun je best rekening houden met de voetbaltopper Feyenoord-Ajax, maar dan zou de combinatie 12u en 17u best kunnen, of 17u en 19u.

3. Kippenvel

Deze passie (en beetje humor) kennen we in Nederland niet, helaas.

Yannick Franke stond op het parket en verloor met zijn PAOK de stadsderby tegen Aris, 77-70.

Franke was in (team high) 28 minuten goed voor: 12p, 5r, 5a.

2. Prijsje

Leuk die beker en op 12 maart wint in Zwolle of ZZ Leiden of Landstede de bokaal. Maar de waarde van het bijbehorende Europees ticket is flink afgeschaald. Afgelopen seizoen won Donar de beker en ging rechtstreeks naar de FIBA Europe Cup. ZZ leiden won de BNXT-league en mocht de voorronde in. Die verdeling is voor het seizoen begon al veranderd.

De rangorde voor deelname aan de Europese competities is als volgt bepaald:

1.        Winnaar nationale playoffs;

2.        Winnaar BNXT playoffs;

3.        Bekerwinnaar;

4.        Hoogst gerangschikte ploeg Elite Gold van elk land

5.        Runner-up Elite Gold van elk land;

6.        Runner-up nationale playoffs;

7.        Derde in het klassement van de Elite Gold van elk land.

Indien een club, om welke reden dan ook, niet kan of wenst deel te nemen aan een Europese competitie, gaat het Europese ticket naar de volgende club uit de rangorde voor deelname aan de Europese competities.

1. Heintje Davids

Ik vind het wel mooi dat Worthy de Jong ineens weer terug is op het 5 tegen 5-veld. Een attractieve speler waar mensen voor naar de hal komen en een winnaar. Interessante regie ook zo voor de halve finale van de beker. Maar zijn rentree heeft een hoog Heintje Davids-gehalte.

Wat is nou eigenlijk de betekenis van het Heintje Davids-effect? Met dank aan historiek.net heb ik het gevonden:

De term Heintje Davids-effect of heintjedavidseffect verwijst naar Heintje Davids (1888-1975), een Nederlandse kunstenares en variétéartieste. Een terugkerend verschijnsel tijdens haar carrière was dat ze meermalen terugkeerde op de bühne, terwijl men verwachtte dat ze zou stoppen. Het bijltje erbij neergooien bleek dus nogal lastig te zijn voor Heintje Davids.

Aan de ene kant begrijp ik de rentree van Worthy de Jong. Het is een lekkere manier om in shape te blijven voor het 3×3-seizoen en wellicht wint hij en passant de beker, dat is ook leuk.

Aan de andere kant had Worthy een duidelijke keuze gemaakt voor 3×3. Om dan zomaar weer (voor even) terug te keren is in mijn ogen een vreemd signaal. Want er komen onherroepelijk vragen over prioriteit en loyaliteit.

Voor Donar is het balen. Na de nederlaag in Martiniplaza (68-63) was Worthy in de return goed voor 12 punten met een +/- van plus 13. Soort van eigenhandig was hij dus goed voor het verschil (76-63).

Nou kan er van alles over die return gezegd worden, maar Donar had 22 keer balverlies tegenover 12 voor Leiden. Uit Gronings balverlies scoorde Leiden 27 punten, andersom 14. Het verschil van 13.

De andere halve finale tussen Feyenoord en Landstede was niet leuk omdat de Rotterdammers er in het eerste duel niet aan te pas kwamen (47-62 ), het lijkt erop dat er na de overwinning op Aris wat te lichtzinnig werd gedacht door de Feyenoorders. Overigens loopt Landstede zonder Herman van den Belt best aardig.

Op 27 augustus speelde Worthy voor het ‘laatst’ op Nederlandse bodem in de interland tegen Spanje. Na afloop sprak ik voor de NOS met hem (op 3.07.55) over de reden van het afscheid, dat ‘definitief’ werd na het EK begin september.

“De vraag is altijd: stop je omdat je het fysiek niet meer aan kan? Maar het is het mentale aspect. Ik weet dat ik fysiek meekan, maar mentaal kies ik voor iets anders.”

Om er nog maar cliché tegenaan te gooien: het kan verkeren, schreef de Nederlandse dichter G.A. Bredero in de 17e eeuw. In ieder geval is Worthy de Jong terug en mijn haai van deze week.

De 3×3 World Tour begint op 29 april. De Challengers op 21 mei. Kortom ik voorzie nog wel wat wedstrijdjes van Worthy de Jong bij ZZ Leiden. Misschien niet allemaal en misschien zelfs maar weinig. Feit is wel doordat Worthy nu gaat spelen, hij is speelgerechtigd in de play-offs. Opdat iedereen het weet als hij er ineens weer is. Overigens zie ik hem na zijn Olympische missie (Parijs 2024) nog wel een keer terugkeren.

Foto: Marja van Tilburg