Heroes moet winnen van Duitsers en dan nog een keer

Het is woensdag een do or die-game voor Heroes als het Duitse Crailsheim op bezoek komt. Met Chris Ebou Ndow (gemiddeld in Europa: 13 punten, 9 rebounds en 4 assists) blik ik vooruit op dat duel in onderstaand audiofragment.

Binnenkort in het basketbalmagazine Rebound een uitgebreid interview met de Noorse small forward.

Winst is woensdag voor Heroes noodzakelijk om het Europese seizoen een reëel perspectief te geven. Gezien de stand in de groep moet Den Bosch niet alleen van de Duitsers winnen, ook de uitwedstrijd in Estland moet hoogstwaarschijnlijk gewonnen worden.

Het goedmaken van marge van de nederlaag in Crailsheim (89-84) is vooralsnog niet per sé een must door de stand in de groep met drie teams die op gelijke hoogte staan, maar lukt dat wel dan is de knock-outfase niet één maar twee stappen dichterbij.

De uitwedstrijd in Crailsheim had Heroes kunnen en misschien wel moeten winnen, al kampten de Bosschenaren toen met ziektegevallen.

In vergelijking met het eerste treffen mist Heroes vooral de geblesseerde Austin Price (9p) en Boy van Vliet (2p). Bij Den Bosch gaat hun vervanger Kaspars Vecvagars debuteren.
Crailsheim heeft vorige week de Amerikaanse comboguard James Batemon aangetrokken.

De Duitsers hebben een begroting van 3,1 miljoen euro en dat is vrijwel het dubbele van Heroes. De wedstrijd in de Maaspoort woensdagavond heeft het in zich een klassieker te worden, maar het wordt moeilijk voor de Bossche formatie.

Het grootste statistische verschil is dat Crailsheim een veel hoger speltempo hanteert dan Heroes. Dus als Den Bosch controle over de wedstrijd kan krijgen en houden onder andere door minimaal balverlies, doet de ploeg goede zaken.

Halverwege de groepsfase is dit de stand met de belangrijkste efficiencycijfers. Dan is gelijk duidelijk dat Gaziantep erbovenuit steekt en dat de verschillen tussen de andere drie klein zijn.

  • Heroes schiet van deze vier teams het minst goed
  • Heroes pakt de meeste aanvallende rebounds
  • Heroes pakt de minste verdedigende rebounds
  • Heroes is aanvallend goed (efficiënt) maar verdedigend niet goed genoeg
  • Heroes hanteert het laagste tempo

# Team TS% eFG% ORB% DRB% Aanv eff Verd eff Marge Tempo
5 Royal Hali Gaziantep 0.616 0.592 22 68.5 117 105.7 11.2 69.2
7 BC Kalev-Cramo 0.549 0.52 22.3 68.6 110.4 100.6 9.8 71.4
9 Heroes Den Bosch 0.572 0.535 31.8 65.1 112.6 105.8 6.8 68.6
12 HARKO Merlins Crailsheim 0.585 0.541 25.9 68.8 112.9 107.5 5.4 74.4

 

Het resterende speelschema is wel zo dat Crailsheim de laatste wedstrijd thuis speelt tegen Gaziantep dat dan waarschijnlijk al zeker is van de eerste plek. Met welke instelling zij dan op het veld staan is de vraag. Al gaat die vlieger volgende week ook al op als de Turken deze woensdag winnen in Estland.

Het is lichtelijk speculeren maar als Heroes met 6 of meer punten verschil wint van Crailsheim en wint bij Kalev is de volgende knock-outronde welhaast zeker.

Het is ook heel goed mogelijk dat Heroes wint van Crailsheim. Dat daarna Crailsheim thuis wint van Kalev. En dat Kalev dan wint van Heroes. Alle drie de teams hebben dan twee overwinningen en dan telt het onderling doelsaldo om de eindstand op te maken. In dit geheel speelt Gaziantep een belangrijke rol want als één van de drie ploegen van de Turken wint, heeft die winnende ploeg simpelweg meer punten.