Stuwt deze uitblinker zijn ploeg naar de top 5?

Een lekker weekje. Mijn top vijf:

5. Europees zwart/wit

Er zijn wel meer wedstrijden geweest met twee gezichten, maar het Europa Cup-duel van Heroes tegen Crailsheim was behoorlijk extreem. De bewonderenswaardige tweede helft van Den Bosch volgende op een bizarre eerste helft.

Voor rust gaven de Duitsers een aanvallende clinic weg (47-60). Mooie teamaanvallen met een hoog passtempo waarin telkens de open man werd gevonden, die veelal ook nog raak schoot. Één tegen één was er voor Heroes ook geen houden aan. Het aanvallende spel van de Duitsers was om je vingers bij af te likken. Verdedigend was de ploeg overigens niet bijster sterk.

In de tweede helft (50-42) veranderde de Bossche teamverdediging; het werd scherper, het tempo werd er -enigszins- uitgehaald en passlijnen werden onderbroken. Een knap en ook wel onverwacht herstel.

Hoewel de coach en de meeste speler stellen dat het niveau in de BNXT-league er niets mee te maken heeft, denk ik er toch anders over. Want als je met twee vingers in de neus 14 keer op rij wint, is de scherpte in Europa gewoon niet altijd op het noodzakelijk niveau. Niets menselijks is een basketballer vreemd.

Het echte verschil tussen beide teams is uiteindelijk toch terug te herleiden naar geld. De bankspelers van de Duitsers zouden in Nederland allemaal starters zijn. De Amerikanen zijn stuk voor stuk ervaren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Webster. Hij was tegelijk held en schlemiel, maar als hij de komende jaren zijn verstand gebruikt en blijft leren, kan hij beter worden dan zijn directe tegenstander Livingston (23p, 0x balverlies) van Crailsheim.

Overigens zag ik ook dit Europese duel weer geen enkele Nederlandse scheidsrechter in de zaal. Het is niet dat de twee Spanjaarden en de Slovaak een perfecte wedstrijd floten, maar toch was het lichtjaren verwijderd van de Nederlandse velden. Het had zo leerzaam kunnen zijn.

4. Koekoek

In Rotterdam ging het in het derde kwart bij Feyenoord tegen ZZ Leiden weer mis op het scorebord. Het ergerlijke is dat de commissaris, die voor dit soort zaken aan tafel zit, het wederom, net als in het duel Feyenoord-Donar, niet in de gaten had.

Bij de stand van 48-39 schiet Bouwknecht overduidelijk een driepunter raak (kijk maar even naar de foto voor zijn voeten).

Dat zou 48-42 zijn. Maar hij wordt vreemd genoeg, terwijl refs met drie vingers in de lucht staan, maar als 2 geteld, 48-41.

In de volgende aanval van Feyenoord scoort Reynolds een jumper bij de ring en die wordt voor 3 punten geteld, 51-41.

Een driepunter van Venskus zet de stand op 51-44.

Even later ligt het spel stil en gaat de scheidsrechter naar de tafel. Er wordt dan één punt bij Feyenoord verwijderd, terecht omdat Reynolds een tweepunter raak schoot.

Maar Leiden krijgt het derde punt van de driepunter van Bouwknecht er niet bij.

Ongelofelijk.

3. Donar

Donar heeft zich aardig hersteld van de zwakke competitiestart. Vijf competitie-overwinningen op rij is een mooie reeks. Maar het echte herstel moet nog vorm krijgen in de resterende drie duels tegen zware tegenstanders.

Tegen Yoast was het begin sterk (25-8), maar gek genoeg waren de andere drie kwarten -nipt- voor de ploeg uit Bemmel, al werd de marge niet meer goedgemaakt (78-68).

Voor Donar komen nu achtereenvolgens:

Feyenoord (thuis), Heroes (thuis), en Aris (uit), in alle gevallen werd het eerste duel verloren.

Om zeker te zijn van de Elite Gold, waar de ploeg qua begroting en status hoort te komen, moeten zeker twee van de drie duels gewonnen worden, waarbij het duel tegen Feyenoord dubbel telt. Want Feyenoord won het eerste treffen en moet, zoals het er nu uitziet, winnen in Martiniplaza om bij de beste vijf te komen.

Overigens moet ook Landstede zich nog zorgen maken, want ook zij zullen er twee van de drie moeten winnen tegen achtereenvolgens: Aris (thuis), Den Helder (thuis) en Heroes (uit).

Aris staat er goed voor, maar heeft dus nog een heel zwaar programma: Landstede (uit), Heroes (thuis) en Donar (thuis).

2. Meiden onder 20

Ik vind dit een heel gevaarlijke ontwikkeling. Een generatie niet inschrijven voor een eindtoernooi door de Nederlandse Basketball Bond kan een precedentwerking hebben. Voor je het weet worden de komende jaren andere teams niet ingeschreven. Want als je de vrouwen onder 20 niet mee laat doen, waarom dan niet ook niet een mannen jeugdteam schrappen. Of het vrouwen of mannen nationale 5×5-team. De vrouwen lukt het tenslotte al decennia niet om een EK te halen en bij de mannen weten we allemaal dat het al eerder is gebeurd.

Het maakt deze hartenkreet alleen maar pijnlijker.

1. Feyenoord

Ieder seizoen ontpopt Feyenoord zich tot reuzendoder. Bijna exact een jaar geleden werd koploper Heroes op een nederlaag getrakteerd. Dit keer was het nummer twee van de ranglijst ZZ Leiden dat, in een lekker vol topsportcentrum, tegen een zeperd opliep (80-75).

De stunt was voor de Rotterdammers cruciaal in een poging om bij de beste vijf te komen want nu heeft de ploeg alles in eigen hand.

Dat was ook in dit duel. Hoewel Feyenoord het overgrote gedeelte van de wedstrijd op voorsprong stond tegen Leiden, kwam het op de slotminuut aan.

Tot twee keer toe kwam Leiden op 2 punten achterstand. Tot twee keer toe benutte Reynolds beide vrije worpen om de marge op 4 punten te houden en daarmee twee keer balbezit.

En dan moet ik toch even dat niet getelde punt van Bouwknecht in herinnering roepen. Want met 3 punten verschil volgt een ander tactisch spelletje dan met 4 verschil. Maar goed, omdat Leiden op het moment suprême in het derde kwart geen stampei maakte, was het in de slotminuut zoals het was en bleek Reynolds matchwinner.

Hij had bij de eindstreep een bijzondere statline. In bijna 36 minuten: 21 punten (7/9 FG), 6/6 FT, 5 rebounds, 8 assists en nog 7 keer balverlies.

Het vele balverlies daargelaten, was het cruciaal was Reyenolds liet zien en daarmee is hij mijn haai van de week.

Foto: Luka de Kruijf

Het college-verhaal van Reynolds is best bijzonder. Op geen enkele school kreeg hij een beurs. Op Seton Hall, niet de minste naam (NCAA nummer 3 in coronatjd), kwam hij een keertje binnenlopen en de coach vroeg hem na één training gelijk om te blijven. Zijn moeder was erg verbaasd.

“Never in a million years,” mom Teekemia Reynolds said, “did I think that tryout would lead to where he is today.”

Na een jaar zonder beurs, was Reynolds geld op en kondigde hij een vertrek aan. Zijn coach regelde alsnog een beurs en bij de Pirates kende hij uitstekende jaren. Zozeer zelfs dat aan het eind van de schoolloopbaan de vraag opkwam of deze ‘walk-on’ de beste speler van het team was.

Zijn vader werkte op een marinebasis in Japan en daar woonde Shavar de eerste tien jaar van zijn leven. In eerste instantie speelde hij American Football, maar omdat deze sport in Japan beperkingen kent, stapte hij over naar basketbal.

Hij studeerde sociale wetenschappen en strafrecht. Op Seton Hall wist Reynolds al wat hij na zijn basketbalcarrière zou gaan doen, zei hij tegen Asbury Park Press, namelijk mentor worden van kinderen. “Mijn verhaal is groter dan dat van mijzelf. Ik wil laten zien dat je kunt bereiken wat je wilt. Je moet gewoon in jezelf geloven en ervoor werken.”

Eigenlijk begint het seizoen voor Feyenoord nu echt, met het oog op de Elite Gold. Feyenoord speelt nog tegen: Den Helder (uit), Donar (uit), Heroes (uit) en BAL (thuis). Tegen de twee laagvliegers moet twee keer gewonnen worden.

Dit leidt tot een cruciale bijna play-off do-or die-wedstrijd tussen Donar en Feyenoord op woensdag 8 februari.