Bizarre ontknoping lonkt voor basketballers Heroes in Europa Cup

De basketballers van Heroes hebben Europese overleving voor de helft in eigen hand. De nederlaag woensdag bij Gaziantep (93-72) heeft daar niet echt invloed op gehad.

Kalev Tallin won namelijk verrassend bij Crailsheim, 76-79.

Als de Duisters volgende week thuis ook verliezen van het nog ongeslagen Gaziantep kan Heroes een klein wonder zelf bewerkstelligen.

Want als Crailsheim verliest eindigen zij op 2 overwinningen en 4 nederlagen.

Als Heroes dan wint in Estland, eindigen Den Bosch en Kalev net als Crailsheim op 2 overwinningen en 4 nederlagen.

In dat geval wordt er een stand opgemaakt van de onderlinge resultaten van Heroes, Kalev en Crailsheim. Den Bosch wint dan twee keer van Tallin, de Esten twee keer van de Duitsers en Crailsheim twee keer van Den Bosch.

Dus wordt de ranglijst voor de tweede plek, niet geheel onverwacht, bepaald op basis van het doelsaldo (thanks Martin voor het meerekenen).

Heroes heeft nu plus 5

Kalev heeft nu plus 1

Crailsheim heeft min 6

Kortom als Gaziantep ongeslagen wil blijven, haar sportieve plicht vervuld bij Crailsheim en Heroes wint in Tallin (door het onderlinge doelsaldo doet de marge er niet toe), dan zit de ploeg in de knock-outfase. Tegenstander zal dan waarschijnlijk het Poolse Anwil Wloclawek zijn.

Erik Braal kan zich overigens in alle rust voorbereiden met zijn ploeg want het voor zaterdag geplande duel bij Donar is al eerder verplaatst. Kalev speelt zaterdag in het Letse Riga tegen het Oekraïense Prometey. Die ploeg doet vanwege de oorlog mee in de gezamenlijke Ests-Letse competitie en is daarin koploper voor nummer twee Kalev.

Heroes won de thuiswedstrijd tegen Kalev opvallend ruim, 86-72. Die marge kan volgende week bepalend blijken te zijn. Al zal het nog moeilijk worden om te winnen in Estland, vooral omdat Kalev in Den Bosch niet veel driepunters door de ring kreeg in de fase dat Heroes het gat sloeg en dat zou in Tallin anders kunnen zijn. Tegelijk ligt er dan druk op de Esten want ook zij moeten winnen om eventueel door te gaan.
En om een voorbeeld van druk te geven: na een voorsprong van 13 punten op twee minuten voor het einde miste Kalev in de laatste 10 seconden in Crailsheim vier vrije worpen waarvan één rake voldoende was geweest om de deur om slot te doen. Nu kregen de Duitsers nog een noodschot.

Winnen de Esten dan worden zij 2e in de groep omdat zij dan op 3 overwinningen komen en mochten de Duisters winnen van Gaziantep is het onderling resultaat tussen Crailsheim en Kalev voor de Esten.

De Duisters gaan door als zij winnen van de Turken en Heroes ook wint van Kalev, in dat geval heeft Crailsheim het onderling resultaat tegen Den Bosch.