Een lange neus maakt deze haai van de week

De zware aardbeving in Zuidoost Turkije is verschrikkelijk en heeft grote gevolgen voor de mensen daar. Minder belangrijk zijn de gevolgen voor het basketbal, maar die zijn er wel. Heroes was trouwens vorige week drie dagen in het zwaar getroffen Gaziantep. Die ploeg zou woensdag in Crailsheim moeten spelen, waar het resultaat ook belangrijk is voor Heroes. Maar het lijkt me niet reëel dat de Turkse ploeg, hoewel veilig na een duel in Istanboel, woensdag in Duitsland met hun hoofd bij de wedstrijd is.
Update maandag 22.00u. Gaziantep wil volgens FIBA spelen woensdag.

De selectie van Oranje voor de resterende twee WK-kwalificatieduels neem ik voor kennisgeving aan. Het zijn eigenlijk twee oefenduels en het is totaal niet duidelijk hoe het hierna verder gaat. Raar maar waar, dus geen consequenties aan verbinden.

Verder niet veel wedstrijden in Nederland, wel mijn top 5 van deze week:

5. Foetsie

Is het toeval dat ploegen die niet de Gold League -gaan- halen afscheid nemen van spelers? Hmmmmm. Vrees van niet.

Vorig seizoen gebeurde dat in België en daar had ik wel zo mijn gedachten bij. Je hebt geen mooie affiches meer, dus laat het seizoen maar zitten en bespaar –wat- geld.

En dan heb ik niet over Amerikanen die vanwege heimwee naar huis gaan of geblesseerd zijn en wel vervangen worden.

BAL (3-14) is nu drie spelers kwijt.

·      De Amerikaan Frederick: 25 min, 7p

·      De Bulgaar Matushev: 24 min, 12p

·      Max van den Heuvel: 16 min, 3p

Apollo (0-15) is twee spelers kwijt.

·       Matthias Runs: 15 min, 4p

·       Yamill Wip: 24 min en 11p

En zij, die gemiddeld redelijk wat minuten maakten, worden niet vervangen. Tsja. Competitievervalsing misschien wel en je fans (die paar) bij dit soort clubs houd je ook voor de gek.

4. Politiek

Wat een theater daar in Leiden. Niet op het veld, maar om de nieuwe hal. Van begin af aan speelt de gemeente Leiden een bizarre rol door eigenlijk een te kleine hal te bouwen die de Vijf Meihal moet vervangen. Nu gaat het weer over de huur.

Het spel dat voorzitter Marcel Verburg speelt is leuk om te volgen. Hij dreigt zelfs om te stoppen met Eredivisiebasketbal omdat de horecagelden te hoog zijn. Stoppen! Toe maar, er zijn ook nog andere opties zou ik zeggen. En de rekensom vind ik ook knap, vooral dat er 2300 man in dat oude halletje zouden zitten.

Ook is voor hem doorspelen in de Vijf Meihal een optie. De gemeente roept dan weer dat alles goed komt. Ik vermoed dat Verburg dit spel over de euro’tjes uiteindelijk wel wint. En dan gaat er gewoon gespeeld worden in die nieuwe hal.

Wat mij dan echt opvalt zijn de lelijke spanten die het plafond vormen en het dak dragen. Was het nou echt nodig om die te kopiëren uit de Vijf Meihal?

https://youtu.be/qs-QUnSkhW0

3. Reality check

Bizar wat Laura Cornelius is overkomen. Ik vrees alleen dat zulke situaties geen uitzondering zijn in teamsporten op het hoogste niveau. Wat me echt opviel is dat de NOS er een uitgebreid onderwerp van maakte.

Dat geeft dus de situatie van het basketbal in Nederland aan. Pas als er echt iets aan de hand is, valt het op. Al het andere, doet er niet toe.

https://twitter.com/NOSsport/status/1621246761489649664

2. Landstede

De belangrijkste wedstrijd van deze week was in Zwolle waar Landstede speelde tegen Aris. Spannend was het niet (weer niet), 93-76.

Hoewel de individuele wedstrijden te vaak niet spannend zijn, is de strijd om de plekken in de Gold League dat wel. Maar goed dat heb ik vorige week al uitgelegd.

Woensdag ga ik er eens goed voor zitten als Donar tegen Feyenoord speelt.

Terug naar Landstede. Sinds het ziekteverlof van Herman van den Belt heeft de ploeg drie keer op rij gewonnen. Nou heb ik Herman heel hoog zitten, dus dat is geen oorzaak. Maar het gevolg had wel anders kunnen zijn. Nou waren de tegenstanders goed te doen, al was Aris, op papier in ieder geval, een mooi affiche.

In dit alles speelt 25-jarige Puerto Ricaanse center Arnaldo Toro Barea een opvallende rol. Hij kwam later in het seizoen (als vervanger van Sukhmail Mathon) en speelde pas 8 duels met een gemiddelde van 29 minuten, 13 punten en 13 rebounds. Impact heeft hij duidelijk.

1. Lange neus

Ik kan een glimlach niet onderdrukken. Wat de Nederlandse basketbalbond niet voor elkaar kreeg, lukte een groep meiden in een week. De teller van inzamelingsactie van Oranje onder 20 staat nu ruim boven de benodigde 20.000 euro.

Met vereende krachten kreeg de basketbalwereld dit voor elkaar. Dat zegt veel over de mensen die hun schouders eronder hebben gezet.

Top voor de meiden ook.

Hopelijk denkt de NBB in de toekomst goed na voordat men nog eens een besluit neemt om een nationaal team niet in te schrijven voor een EK omdat er geen geld zou zijn. Nou snap ik ook wel dat er geen oneindige pot met geld staat op het bondsbureau, maar het gaat om prioriteiten. En een nationaal team van een EK (voor B-landen) weghouden kan en mag niet.

Gelukkig is het goed gekomen en mogen de vrouwen een lange neus maken, althans ik neem aan dat de vrouwen nog ingeschreven kunnen worden. Daarom zijn alle betrokkenen, inclusief het bedrijf OG Clean Fuels dat maar liefst 5000 euro schonk nadat ze het verhaal hoorden op Radio 2 en de oud-internationals die acties op touw hebben gezet, mijn haai van de week.