Ik worstel en kom boven, past bij deze haai

Komende week vallen beslissingen, maar dit viel mij afgelopen week op:

5. Pijnlijk

Ze deden zo hun best bij de NBB om de vrouwen te hypen. Winnen met meer dan 5 in Tsjechië en het EK was daar. Voor het eerst sinds 1989 notabene. Woensdag was er een oefenwedstrijd tegen België en die werd gewonnen, 59-56. Alleen las ik nergens dat het om een B-team ging van onze zuiderburen (hun eerste team speelde donderdag in Duitsland en won).

De historie was Oranje ook niet goed gezind, want beslissende wedstrijden zijn er al lang niet gewonnen, ook 2 jaar geleden in Slowakije niet. Enfin in Tsjechië werd het zondag een volkomen kansloze exercitie, 69-49.

Ik misgun niemand iets, maar zolang er 3×3-spelers worden opgeroepen voor de nationale 5×5-selectie klopt er iets niet. En de Franse bondscoach heeft het belangrijkste doel ook niet behaald.

Want dit zei Barennes bij haar aanstelling in oktober 2021: “Ons doel is eenvoudig en lastig tegelijk: kwalificeren voor het Europees Kampioenschap in 2023, samen plezier hebben en aantrekkelijk basketball spelen.”

Toenmalig technisch directeur Kathmann sprak ook duidelijke woorden: “Julie is in staat is om teams in korte tijd goed te laten presteren.”

Bottom line is dat er al jaren veel geld naar de vouwen gaat, dat de prestaties van de jeugdteams bij vlagen aardig zijn, maar op het hoogste niveau lukt het niet. Benieuwd wat de huidige technisch directeur Brian Benjamin gaat doen.

4. Einde Europa

Lang leek het erop dat Heroes naar de knock-outfase van de FIBA Europe Cup zou gaan. Met nog ruim 7 minuten te spelen bij Kalev/Tallin was de marge relatief groot, 48-56.

Daarna ging het helemaal mis, 73-63 (25-7). En hoewel ik vind dat de pointguards Naar en Webster zeker voor het Europese niveau niet voldoende brengen en te wisselvallig zijn, lag het niet direct aan hen.

  • Alle vier balverliezen in de slotminuten kwamen door een forward (Ndow en Kohs), inclusief drie op een rij waardoor Kalev de achterstand omdraaide in een voorsprong
  • Zeven schoten (2’tjes en 3’tjes) werden gemist
  • Eén tweepunter was raak
  • 5/8 vrije worpen

In totaal had Heroes 17 keer balverlies, veel. Zeker als de thuisploeg er maar 11 heeft. De Esten maakt 19 punten uit het Bossche balverlies, andersom 9. Exact de marge bij de eindstand.

Opmerkelijk is dat Heroes in alle zes duels in de tweede groepsfase telkens de ploeg was met de meeste keren balverlies, overigens dus ook in de overwinning op Kalev.

13,7 keer gemiddeld en dan is de 17 in Estland teveel geweest.

Duidelijk is dat Heroes het beschikbare spelersbudget heeft gebruikt om een brede groep min of meer gelijkwaardige spelers aan te trekken. In Nederland werkt dat vooralsnog goed, maar in Europa is het niet goed genoeg.

Nou zijn de verschillen ook weer niet zo groot. Porto bijvoorbeeld dat in de eerste ronde twee keer door Heroes werd verslagen staat met vier overwinningen en twee nederlagen wel in de knock-outfase.

Om ook zover te komen heeft Den Bosch, net als elke andere Nederlandse ploeg in Europa, een kwaliteitsinjectie nodig, maar daarvoor is weer geld nodig. En blijft gelden dat de ploeg voor spelers van die categorie in de minder aantrekkelijke BNXT-league speelt.

3. Gemiste kans?

Aris heeft thuis tegen Heroes een kans op een stunt laten liggen, zou je kunnen zeggen. Al overkwam de Friezen exact hetzelfde als Den Bosch in Estland. Toen het belangrijk werd, ging alles mis.

In het laatste kwart kende Aris een ruime voorsprong, 63-55.

Vijftig seconden voor tijd was het omgekeerd, 69-76 door een flinke run (6-21).

Nog even het balverlies. Aris 5x, Heroes 16x.

En die kapotte schotklok was zeer hinderlijk.

2. Donar

Ik ging woensdag ook goed zitten voor Donar tegen Feyenoord, maar ben na één kwart eigenlijk afgehaakt, 21-10. Al was de eindstand overzichtelijk, 64-57.

Willem Brandwijk was voor Donar met 15 punten topscorer tegen zijn oude werkgever. Mounce had een double-double 12p, 10r. Net als Jeroen van der List 11p, 11r.

Over balverlies gesproken. Donar had er maar liefst 22. Feyenoord 14.

Dinsdag (morgen) speelt Donar thuis tegen Heroes. Na zes overwinningen kan ik me voorstellen dat Donar de kans ruikt om de ongeslagen status van Den Bosch ongedaan te maken. Voor het ongeslagen Heroes zit er nu in vergelijking met de bekerreturn een dag extra rust tussen (3 dagen ipv 2) en geen begrafenis.

Niet onbelangrijk is dat Heroes 48 uur later alweer speelt, thuis tegen Feyenoord. Bij een eventuele winst kunnen de Rotterdammers Aris nog uit de Elite Gold stoten. Al is het dan zaterdag Aris tegen Donar en hebben de Friezen het in eigen hand. Zaterdag ontvangt Heroes voor de vierde wedstrijd in acht dagen Landstede, dat vrijdag opvallend veel moeite had met Den Helder.

1. Pa

De tweede komt eraan. Gefeliciteerd ook voor Lisanne de Jonge.

Voor deze rubriek is het belangrijker dat Keime Helfrich dit seizoen serieuze minuten is gaan maken bij Heroes. Ik had het er onlangs met coach Braal over. In zijn ogen heeft Helfrich dit seizoen verdedigend zulke stappen gemaakt dat hij nu normaal mee kan doen in de teamdefense. Hij valt niet meer uit de toom. 1 tegen 1 heeft hij het nog wel moeilijk, zeker ook omdat hij vooral atletische Amerikanen tegenkomt.

Maar goed, vorig seizoen kwam Helfrich over van Yoast na een topseizoen. De overgang was groot, zoals voor veel spelers. Meespelen bij een uitdager is anders dan spelen met verwachtingen bij topploegen. Dat is ook iets wat bijvoorbeeld Sander Hollanders nu zal merken.

De toch pas 25-jarige Helfrich heeft zich ook mentaal teruggevochten, want een jaartje eelt kweken na een goed seizoen is niet fijn.

In de BNXT-league speelt hij dit seizoen 15 minuten gemiddeld met 6 punten en 2 rebounds.

Dit kalenderjaar is dat door de afwezigheid van Price en Van Vliet omhoog gegaan. Europees in Estland bijvoorbeeld 21 minuten met 12 punten (4/5 driepunters) en een plus/minus van plus 7. In Leeuwarden scoorde hij snel 8 punten en speelde hij 17 minuten.

De vraag is natuurlijk wat er gaat gebeuren als de twee geblesseerden weer fit zijn. In ieder geval is Helfrich goed bezig, zeker in de BNXT-league.

Zijn True Shooting percentage is het hoogste van zijn carrière en goed te noemen: .606 (bij Yoast .572)

Net als zijn Effective fieldgoed percentage: .695 (bij Yoast .549)

En verdedigend is Helfrich zoals gezegd ook aardig bezig. In de top 10 van verdedigende efficiency staat hij opvallend hoog.

Overigens is ook de positie van Lucas Kruithof heel erg knap.

En verder zegt deze top 10, met een hoog aantal Heroes-spelers, veel over de krachtsverschillen in Nederland tot nu toe.

  Speler Team Def eff
1 Chris-Ebou Ndow HDB 83.4
2 Boy Van Vliet HDB 86.3
3 Thomas Van Der Mars HDB 86.4
4 Lucas Kruithof LEI 87.7
5 Jito Kok HDB 88.4
6 Roeland Schaftenaar LEI 89.3
7 Donte Thomas HDB 89.6
8 Keime Helfrich HDB 90.9
9 Austin Price HDB 91.7
10 Tommy Rutherford LEI 93.1
Normaal gesproken gaat Helfrich eind deze maand zijn debuut maken in Oranje. Hij zit duidelijk in de opgaande lijn, hopelijk blijft het zo. Hij noemde zichzelf ooit in een interview met de Gelderlander ‘bezeten van topsport’. In ieder geval is hij mijn haai van de week.