Heroes doet wat voor het laatst 52 jaar geleden lukte

Met een makkelijke overwinning op de nummer drie van de ranglijst Landstede Hammers (91-78) sluit Heroes Den Bosch het seizoen in Nederland ongeslagen af. De exacte waarde van een seizoen met 18 overwinningen op rij wordt pas bepaald aan de eindstreep. In het basketbal zijn er nou eenmaal play-offs om het kampioenschap en dat is het enige wat telt.

Alle duels in Nederland winnen biedt geen garantie op de titel. Evenwel zie ik in Nederland vooralsnog geen team dat Heroes het vuur aan de schenen kan leggen in een serie. Maar goed, de play-offfinale is pas eind mei en wonderen zijn de wereld niet uit.

Omdat de competitie nu bestaat uit een Nederlands gedeelte (18 duels) en een gedeelte dat gezamenlijk met de Belgen is (10 duels), is een vergelijking niet helemaal eerlijk. Pak ik het uitgangspunt: wedstrijden in Nederland dan schaart dit Heroes zich in een select gezelschap. Ik was nog niet geboren toen er voor het laatst een Eredivisieploeg in Nederland alle competitiewedstrijden won (met dank aan Jacob Bergsma).

  • 1957-1958: DED Amsterdam 18-0
  • 1961-1962: Landlust Amsterdam 22-0
  • 1962-1963: Landlust Amsterdam 22-0 (toen dus: 44-0)
  • 1963-1964: The Wolves Amsterdam 22-0
  • 1970-1971: Flamingo’s Haarlem 22-0

Kortom vermaarde coaches als Ton Boot en dominante teams als Donar in 2018, Amsterdam aan het begin van deze eeuw, Den Helder in de jaren ’90 of Den Bosch in de jaren ’80 van de vorige eeuw lukte het allemaal niet.

Toen en nu

Gezien de reeks zou de vraag op kunnen komen of dit het beste Den Bosch ooit is? Ik vind van niet en in mijn ogen zegt het meer/veel over de status van en krachtsverschillen in de competitie op dit moment. Ik had het er deze week ook over met Rinus de Jong (88), die nog heel veel wedstrijden in de Maaspoort bezoekt. De ‘godfather’ van het Nederlandse basketbal speelde nog toen teams een seizoen lang (zie bovenstaande tabel) ongeslagen bleven en was voorzitter in Den Bosch toen de successen begonnen. Hij maakt een simpele vergelijking om de krachten van toen en nu te duiden.

“Wij speelden in Europa tegen de top, nu spelen ze een paar niveaus lager.” Met ook nog eens minder succes. De topteams in Den Bosch staken toen anders in elkaar. “Wij hadden maar twee Amerikanen en een aantal Amerikanen met een Nederlands paspoort.”

Vergelijken is daarom moeilijk zoniet onmogelijk omdat tijden veranderen. Rinus denkt dat het huidige Den Bosch de teams van vroeger zo verslaan omdat de spelers veel getrainder zijn en beter ontwikkeld als atleet. Tegelijk denken zowel Rinus als ik dat de teams van vroeger in Den Bosch, maar ook in Den Helder meer talent hadden.

Reeks

Het eigen record van een reeks overwinningen staat voor Den Bosch op 21, wat dateert uit het seizoen 1981-82. Een seizoen overigens waarin Donar kampioen werd.

Door de winst op Landstede staat de reeks van Heroes nu op 18. Is het clubrecord haalbaar? In theorie altijd. Al volgt nu een reeks tegen vijf Belgische teams met drie en misschien wel vier ploegen waar Den Bosch het op papier moeilijk tegen gaat hebben. Maar gelukkig is sport niet helemaal voorspelbaar.

De eerste twee duels (nummer 19 en 20) zijn voor Heroes redelijkerwijs te winnen. De 21e wordt een ‘uitdaging’ want die is in Oostende, de ongenaakbare nummer 1 van België. Al wist ZZ Leiden daar vorig seizoen in de halve finale van de BNXT-league wel raad mee.

Uiteindelijk resteert nog één vraag namelijk of Heroes in Nederland ook ongeslagen door de play-offs kan komen? Dat antwoord komt vanzelf in mei.