Deze haai vreet alles op

Een best opvallende week en de laatste speelronde van het reguliere seizoen. Dit viel mij het meeste op:

5. Apollo weet weer wat winnen is

Job Kayhan had maar liefst 28 punten (gemiddeld 6), 9 rebounds en 4 assists en efficiency van 30. Gewoon een 22 jarige Nederlander (2.02) die kunstmatige intelligentie studeert. Hij nam Apollo bij de hand en na 17 nederlagen op rij wonnen de Amsterdammers tegen Suns voor het eerst dit seizoen, 84-81.

Het siert de ploeg dat ze niet opgaven. De winnende driepunter van Kumelis aan het einde van de wedstrijd is een stukje loon naar werken.

4. Nog een opvallende forward

De winst van BAL bij Feyenoord was verrassend, 66-69. Of toch niet. Feyenoord lukt het dit seizoen maar niet om de verdediging dicht te krijgen als het moet. Dat is niet des Van Helfterens. Het was nog 66-62 met minder dan drie minuten te spelen.

Revelinio Tholel, een 23-jarige forward van 2.01m, maakte de winnende driepunter en was goed voor 16 punten in totaal, het dubbele van zijn gemiddelde.

Door de nederlaag is het zicht van Feyenoord op plek zes en het laatste play-offticktet behoorlijk vertroebeld. Voor BAL is die positie met pas vier overwinningen totaal uit zicht.

3. Week van de harde waarheid

Het moest voor Donar de kroon op de ommekeer worden. Thuis tegen Heroes en op bezoek bij Aris. Het werden twee nederlagen. Natuurlijk is het spel de afgelopen weken verbeterd, maar wat opviel in de twee duels van afgelopen week: als er echt druk op het team komt, valt het teamverband weg en willen teveel spelers individueel het probleem oplossen.  

Nou is Heroes de ongenaakbare koploper in Nederland, een team waar niemand van wint. Hoewel Aris veel minder geld te besteden heeft dan de buurman uit Groningen is het ook een echt team en dat maakt het verschil.

En het scheelt dat Keevan Veinot 33 punten maakte en nog 5 rebounds pakte met een efficiency van 33.

De belangrijkste score in mijn ogen kwam op naam van Tim Hoeve. Een minuut voor tijd kwam hij vrij te staan buiten de driepuntslijn. Hij zocht overduidelijk een ploeggenoot voor een pass. Merkte toen dat er geen verdediger te bekennen was en schoot daarom een driepunter, 84-75. Game over.

2. Humor

Ineens stond hij op het wedstrijdformulier: Jeroen van Vugt. Hij verving bij Yoast de geblesseerde Mike Schilder. Nou is de assistent-coach van Yoast pas 31 en was hij een groot talent toen hij in 2008 debuteerde. Hij begon in Den Bosch bij Eiffel Towers, speelde ook nog in Nijmegen en in Weert. Maar voor het laatst in 2017.

Je verwacht hem dus niet terug in een Eredivisiewedstrijd. Van Vugt speelde bijna 10 minuten, scoorde drie punten en pakte 2 rebounds. Met een plus/minus van plus 8. Met hem op het veld was Yoast dus 8 punten beter dan ZZ Leiden. En de eindstand was 72-80. Dat is humor.

Nou is Roeland Schaftenaar al snel erg belangrijk geworden voor Leiden, hij is in feite het verdedigende anker. Zijn afwezigheid door hamstringklachten werd gevoeld, maar de rest mag zich toch wel even achter de oren krabben.

Venskus had een double-double met 20p, 10r.

Levi ook een double-double met 11p, 15r.

Yoast staat door de winst in Leiden en de nederlaag van Feyenoord in pole-position voor de zesde plek en daarmee het laatste play-offticket.

1. Stabiliteit

Het is rustig in Den Bosch en dat is te merken op het veld. De rollen zijn ook duidelijk. Bob van Oosterhout is de eigenaar en staat voor zijn club. Erik Braal is de baas op het veld. Roel van de Graaf doet de technische zaken en Stefan Wessels heeft de leiding over de dagelijkse gang van zaken. Dat was zo al een tijdje en zal ook nog wel even zo blijven.

Al heeft Braal een aflopend contract, maar het zou mij verbazen als de twee niet met elkaar doorgaan. Misschien wel in een rol van clubcoach en bondscoach, wie weet. In Oostende kan het tenslotte ook (al jaren).

De rust in club heeft een impuls gekregen door het kampioenschap van vorig jaar. Daar hikte men in Den Bosch toch wel tegenaan.

Afgelopen zomer werd een brede en uitgebalanceerde selectie neergezet. Hoewel er in de reeks van 18 best wedstrijden waren die verloren hadden kunnen worden en misschien wel moeten (Yoast uit) gebeurde dat niet. Ook met een reeks van vier duels in acht dagen, of met de uitwedstrijd in Tallin erbij vijf in elf, had Heroes opvallend weinig problemen.

De ploeg is voor Nederlandse begrippen zo diep dat er voor tegenstanders in Nederland, met meestal een sterke basisvijf en twee fatsoenlijke spelers van de bank, geen eer te behalen is. Donderdag tegen Feyenoord had Heroes maar liefst acht spelers in de dubbele cijfers.

In mijn ogen kan Heroes het kampioenschap dit seizoen alleen verspelen. Voor die tijd volgen voor Den Bosch, en alle andere teams, tien duels tegen de Belgen.

Het wordt interessant of de brede selectie van Heroes het beter gaat doen dan vorig seizoen. Toen werd er geen enkele uitwedstrijd gewonnen tegen de Belgen en thuis vier van de vijf.

In het grote plaatje zijn er voor Heroes twee doelen: de stabiliteit behouden en financieel zulke stappen maken dat de ploeg Europees serieus kan aanhaken door meer kwaliteit te halen.

Beide doelen zullen Erik Braal aanspreken, schat ik zo in. Braal die trouwens vorig seizoen Thomas van der Mars deed opleven en nu hetzelfde doet bij Keime Helfrich en ook potentie zag en ziet in Lagio Grantsaan.

Vooral de ambitie om Champions League te gaan spelen heerst in Den Bosch. Daarvoor moet de ploeg wel eerst de titel verlengen.

Een historische reeks, 52 jaar geleden voor het laatst, van 18-0 met ook vier overwinningen in acht dagen is weinig bemoedigend voor de concurrentie in Nederland. Echt haaiengedrag, team Heroes is daarom mijn haai van de week.

Foto: Robert Verboon

En een bonushaaivermelding voor Aris-coach Vincent van Sliedrecht. Hij doet het niet alleen met zijn ploeg goed, ook hier heeft hij het bij zijn opmerking op Facebook bij het juiste eind.