Deze Oranje-haai was volgens zijn legendarische coach in een andere wereld

Mijn meest opvallende zaken van de afgelopen week:

5. Die Belgen toch

De feiten van de eerste speelronde spreken voor zich. Tien duels, negen keer winst voor een Belgisch team. Alleen Feyenoord won een uitwedstrijd.

Ongeveer een jaar geleden bij de allereerste grensoverschrijdende speelronde was het 8-0.

Afgelopen weekend hadden enkele duels anders kunnen uitpakken voor de Nederlandse teams, zeker ook voor ZZ Leiden dat welhaast een deja vu had in Mechelen (80-79). Wel opmerkelijk trouwens dat de strijd tegen de Belgen weer begon met alleen duels in België.

Overigens werd vorig jaar duidelijk dat er in België anders gefloten werd dan in Nederland. Veel Nederlandse coaches legden daar de vinger op.

In de eerste speelronde met tien duels hadden Nederlandse teams in zeven wedstrijden meer persoonlijke fouten dan de thuisspelende ploeg. Gemiddeld was het qua persoonlijke fouten: 18-22. Ik ga het eens in de gaten houden.

Overigens waren de marges bij de eindstanden ook niet echt lekker voor de Nederlandse ploegen. Den Bosch -7, Groningen -8 en zeker Leiden -1, nou dat kan. De gemiddelde marge van de Nederlandse ploegen was min 16, met uitschieters naar 43 en 35 verschil. Nou dat moet niet kunnen.

Inclusief het 2e seizoen BNXT is dit de tussenstand tussen België en Nederland: 97-32

4. Einde

De ongeslagen reeks van Heroes liep spaak in Belgisch Limburg. Shit happens. Hoewel de ploeg binnen de Nederlandse landsgrenzen tot aan de nationale play-offs natuurlijk wel zonder verliespartij zal blijven.

Den Bosch schoot 4/16 driepunters, Limburg United 13/31.

De Bossche powerforwards Thomas en Kohs waren samen goed voor 6 punten (samen 3/6).

3. Vreemd moment

Donar wisselde dit weekend van center. Zakis out, Olisemeka (ex-ZZ Leiden) in. Opmerkelijk moment nadat in het reguliere seizoen 19 van de 28 duels zijn gespeeld. Teamchemistry is ook een ding, lijkt me. Interessant om te zien hoe dat zich verder ontwikkelt in Groningen. Het speltempo gaat vast omhoog.

De Let, die aardig bedreven was in armworstelen, was dit seizoen goed voor gemiddeld 18 minuten met 9 punten en 4 rebounds.

2. Zo Sow

Puike prestatie van Feyenoord op bezoek in Brussel, na verlenging 97-105. De enige Nederlandse ploeg die in de eerste speelronde van het grensoverschrijdende deel van de BNXT-league een wedstrijd won.

Duidelijk verschil in de verlenging, 13-21. Onder andere door tien benutte vrije worpen op tien pogingen.

Diggs en Reynolds speelden beide 41 minuten en waren beide goed voor 24 punten.

Mooi is dat Isai Sow 40 minuten speelde en 17 punten maakte. Gemiddeld speelt de 21-jarige Nederlandse guard 23 minuten met 5 punten. Duidelijk is dat Sow dit seizoen progressie boekt.

1. Allememachies

De recente duels van Oranje hebben aangetoond wie wel en wie niet in Oranje thuishoren. De collegespelers konden niet meedoen, maar twee blijven hun visitekaartje afgeven.

Rienk Mast had een lekkere partij deze week.

Maar Jesse Edwards stond helemaal in de spotlights. 27 punten en 20 rebounds vallen op. De eerste speler bij Syracuse in 14 jaar die dit voor elkaar krijgt.

Edwards (2.11m) won van Wake Forest (72-63) op senior night, een soort afscheidsavond voor spelers die na dit seizoen van school gaan hoewel Edwards nog een jaartje zou kunnen blijven. Op de tribunes zat ook veel familie van Edwards, onder andere zijn vader en moeder.

De Daily Orange, een krant in de stad die ligt in het Noorden van de staat New York, had logischerwijs ruim aandacht voor de prestatie van de Nederlander.

Wat fragmenten:

“Jesse was a monster tonight inside,” Boeheim, who said he couldn’t remember a more dominant senior day performance, said postgame. “You can’t play better than that. He was in a different world today. He was great.” The coach has still been disappointed with Edwards’ inconsistency at times, particularly against top teams, and still noted that he doesn’t think the center has “scratched the surface” of what he can be. “I really don’t,” Boeheim said again Saturday. 

Edwards’ dad, David, said he never expected any of his sons would be basketball players. Edwards grew up playing tennis and track, but basketball eventually stuck. And Edwards, through four years, has stuck with Syracuse. There were thoughts of transferring early on and last year’s season-ending wrist injury. His brother Kai kept telling Edwards his time would come, that one day he could be SU’s go-to guy.

Because of course, on his night, everything came back to Edwards. He was nearly at a loss for words postgame when asked what his performance meant to him. “I only have two words,” he said, “great feeling.”

March Madness gaat nu beginnen voor de 22-jarige Edwards en daarin kan hij door goed te presteren met Syracuse zichzelf nog meer in de picture zetten. Vier jaar geleden kwam hij eigenlijk als een ietwat slungelige speler op college aan. Zeker dit seizoen maakt hij een stormachtige ontwikkeling door. Gedurende het seizoen pakte hij al 14 keer meer dan 10 rebounds, gemiddeld is hij goed voor 15 punten en 10 rebounds.

Aanvallend kan hij nu uit de voeten in de pick and roll en ook na double-teams. Wel bleek dit seizoen dat hij problemen kan hebben tegen grotere tegenstanders. Maar vertrouwen kan veel met een speler doen. Hopelijk wordt het een mooie March Madness voor Jesse Edwards en met cijfers als afgelopen weekend komt hij vanzelf in de notitieboekjes van de NBA-scouts. Een route zoals Francisco Elson met een 2e ronde draft, Europa en dan NBA is ook een een pad natuurlijk.

Duidelijk mijn haai van de week.

Deze Oranjeklant was niet te stoppen
Jesse Edwards vorig jaar met Oranje tegen IJsland (Foto: FIBA)