Een haai die het eerst niet en toen weer wel spannend maakte

Eén wedstrijd deze week maar er is voldoende gebeurd voor mijn top vijf:

5. Dubbel raar

Waarom maak je in de aanloop van een bekerfinale bekend dat je definitief afscheid gaat nemen van je hoofdcoach? De logica ontgaat mij. Raar.

Wat mij vooral opviel aan de verklaring van Landstede is wat er niet in staat. Uit het feit dat er eigenlijk niets staat over zijn verdiensten, behalve de feitelijke prijzen, en geen reactie van de coach zelf concludeer ik dat Herman van den Belt na 26 jaar simpelweg opzij is gezet. Zo behoor je niet met de man om te gaan die zoveel of eigenlijk alles betekend heeft voor het Zwolse basketbal. Raar.

4. Money talks

Het officiële bericht dat Dimeo van der Horst 3×3 gaat spelen in China heb ik niet gezien. Maar het artikel met bondscoach Aron Roye is helder. Van der Horst speelt komend seizoen niet in Amsterdam omdat hij in China veel geld kan verdienen.

Ik geef een professioneel basketballer met een relatief korte carrière waarin hij geld kan verdienen gelijk als hij kiest voor het geld. Je bent tenslotte prof. Maar China. Tsja. Niet echt een vrij land, lijkt het. Om over mensenrechten maar niet te spreken. Moet een basketballer daar dan rekening mee houden? Niet per sé, maar de gevolgen kunnen groter zijn.

Nou is Van der Horst niet de enige import die voor een Chinees team gaat spelen, maar uiteindelijk kan China op het landenniveau een concurrent worden voor Nederland als het gaat om een plek op de Olympische Spelen. Het gaat namelijk om punten en die bepalen dan weer de ranglijst. Ik ga er niet helemaal op in, maar een belangenconflict ligt op de loer.

De FIBA heeft enigszins ingegrepen om al deze ‘transfers’ aan banden te leggen en dat vind ik belachelijk. De internationale bond is toch geen eigenaar van een speler. De FIBA heeft namelijk bepaald dat bij een overstap, zoals bij Dimeo van der Horst, zijn opgebouwde waarde in punten gehalveerd wordt. Hoezo vrij verkeer van mensen? Als iemand besluit om over te stappen, moet hij of zij dat zelf weten. Dat kan de FIBA dan wel niet leuk vinden, maar een mens mag toch zelf kiezen wat hij wil?

3. Terug in de tijd

Voor aanvang van de bekerfinale was ik op zoek naar de link voor de livestats. Dus maar even naar de woordvoerder van de bond gegaan die lekker dichtbij zat voor een klus. Bleek dat die link er niet was. De bond had geen livestats aangemaakt of aangevraagd.

Het woord dat bij me opkwam begon met de letter: a en eindigde op: mateurisme.

Even later hoorde ik twee verklaringen. Een dat de bond een conflict zou hebben met Geniussports, de leverancier van de livestats. Ook hoorde ik dat het vergeten was.

Nog voor de wedstrijd hoorde ik ook dat de printer zonder inkt zat. De printer die de stats, die wel werden bijgehouden, zou printen. Nou werd dat probleem gedurende de finale wel verholpen, maar toch.

En dan begrijp ik ook nog dat fotografen bij de bekerfinale werden gehinderd in hun werk. Nou gelukkig komt het basketbal om in de aandacht.

2. Support

Als één blok stonden de 400 fans die uit Leiden meegereisd waren achter hun club. Het bracht veel sfeer in de Zwolse hal en het zal de spelers van ZZ net iets extra’s gegeven hebben. Een enkele Landstede-fan probeerde ook wel wat, maar zoals al jaren in Zwolle is het thuispubliek geen factor om rekening mee te houden. Alhoewel het bij de vrije worpen aan het eind behoorlijk tumultueus was.

Toch zaten er ook onverlaten tussen de Leidse fans. Direct na afloopt werden er in ieder geval twee volle bekers bier op het veld gegooid. Die kwamen terecht precies tussen mij en de NOS-cameraman in. Onze spullen zaten flink onder het bier.

Ik ga er vanuit dat er gemikt werd omdat twee bekers bier niet toevallig precies bij ons terecht komen in de hoek van het veld. Mafkezen! Blijf dan lekker thuis met je voetbalgedrag, waar het trouwens ook niet thuishoort. Gooi anders eens een beker bier naar je vader of partner.

1. Vaste klant

De bekerfinale was vooral spannend, zeker de slotfase. Niet normaal hoe lang de laatste seconden duurden, de laatste 30 tellen bijna 12 minuten. Voor NOS Langs de Lijn op radio 1 heb ik weleens vaker spannende slotfases gehad, maar dit is qua lengte wel een record. Ook voor mij om min of meer aan één stuk 12 minuten te becommentariëren.

Hoewel spannend was het niveau van de finale niet echt om over naar huis te schrijven, dat doe ik dus ook maar niet. Zorg en Zekerheid was de verdiende winnaar omdat het verdedigend iets scherper was en aanvallend een breder repertoire in huis heeft. Landstede is toch wel erg afhankelijk van de driepunter, maar hun opportunisme en mentaliteit leverden in ieder geval een spannende slotfase op nadat Leiden drie minuten voor tijd nog 10 punten (57-67) voorstond.

Goed voor de sport die te horen en te zien was in de live sportprogramma’s op nationale zenders, waarbij de televisie-uitzending pas halverwege de tweede helft begon. Maar goed het belangrijkste deel was te zien, ook in de samenvatting.

De voorsprong van Leiden in het vierde kwart kwam door de Leidse defense en omdat het de Maarten Bouwknecht-show werd. Acht van zijn 19 punten scoorde hij in het vierde kwart.

Maar bij de stand 69-72 op 19 seconden van het einde verzuimde Bouwknecht het duel te beslissen doordat hij beide vrije worpen miste.

Evenwel had hij direct daarna de slimste actie van de wedstrijd. Bouwknecht maakte een fout op Terins (3/11 driepunters) voordat hij een driepunter kon nemen. De Zweed scoorde één vrije worp en miste de tweede bewust. Daarna duurde het nog lang maar veranderde er niets meer aan de uitslag.

Bouwknecht was topscorer van de wedstrijd met 19 punten in bijna 28 minuten. Met 4/5 tweepunters, 3/6 driepunters en 2/4 vrije worpen. Met nog 4 rebounds, 2 assists en ook 4 keer balverlies. Zijn plus/minus was plus 11.

Overigens is Roeland Schaftenaar, die zijn eerste prijs pakte in zijn carrière, goud waard voor Leiden. Ondanks slechts 4 punten was zijn plus/minus plus 12. Na de bekerfinale sprak ik hem nog voor Langs de Lijn. En omdat het niet terug te luisteren is, hierbij:

Een vaste klant en ook deze week is de 28-jarige Maarten Bouwknecht mijn haai van de week.