Deze haai nam het voortouw in een stunt van de bovenste plank

ZZ Leiden stuntte, Donar deed het goed tegen Limburg United,  Yoast won overtuigend van Brussel. Heroes verloor, maar eindelijk was het net als in Groningen en Leiden een echte wedstrijd. Dat is toch de bedoeling.

Evenwel is na het tweede speelweekend de stand tussen België en Nederland: 16-4. Dat geeft toch te denken Mijn top vijf van deze week:

5. Herkulesaufgabe

Ik vind het nog steeds een mooi woord: Herkulesaufgabe. Een Duitse basketbalkenner gebruikte dit woord voor de taak die Geert Hammink te wachten stond bij zijn aanstelling in juni bij Fraport Skyliners. Afgelopen vrijdag bleek die Herculesopdracht teveel gevraagd want Hammink werd ontslagen in Duitsland.

Louter naar de resultaten gekeken is het niet raar want met 5 overwinningen en 18 nederlagen ging het niet goed en dreigde degradatie.

Maar ik denk dat Hammink zijn handen nog weleens door zijn weelderige haardos haalt over zijn keuze.

Fraport was ooit zes keer kampioen van Duitsland maar na jaren van wanbeleid degradeerde de ploeg afgelopen seizoen. Voor maar liefst 700.000 euro kon de ploeg uit Frankfurt een Bundesliga-licentie terugkopen. Dat gebeurde, maar eigenlijk was er geen geld meer over. Want er moest ook nog bezuinigd worden.

Na het ontslag van Hammink won Fraport dit weekend van Chemnitz (89-82).

Mijn mening is dat coaches moeten worden afgerekend aan de eindstreep en niet ergens gedurende het seizoen. Maar goed duidelijk is dat niet alleen spelers goed moeten nadenken over waar zij hun carrière voortzetten, ook coaches. Zeker Nederlandse coaches moeten zich verdiepen in de achtergronden van organisaties en zeker in het buitenland. Al kun je het natuurlijk nooit helemaal doorgronden als nieuweling, denk bijvoorbeeld aan Johan Roijakkers in Varese een jaar geleden.

4. Oranje

Met Aart Dekker had ik het er al tijdje over. Zou Nederland mee gaan doen aan het pre Olympisch kwalificatietoernooi? Het verlossende antwoord kwam een paar dagen geleden: ja, zei technisch directeur Brian Benjamin.

Maar zo simpel als het klinkt was het niet. Hoewel dat pre Olympisch kwalificatietoernooi al lang op de agenda stond, was bij de NBB niet iedereen even overtuigd. Van Aart begreep ik dat interim-bondscoach Varagic niet op de hoogte was (gebracht) van dit toernooi.

Eind goed, al goed. Nou gaat Oranje zich niet kwalificeren voor Parijs 2024, maar zoals Benjamin stelt: het is wel een goede leerschool voor de jonge spelers in de aanloop naar de noodzakelijk EK-kwalificatie. Overigens zou Nederland in theorie zo’n pre-kwalificatietoernooi mogen organiseren.

Het leidt gelijk tot de volgende vraag: wie wordt de bondscoach de komende twee jaar tot aan de EK-kwalificatie? Gezien de voorbereiding in de zomer zal Benjamin toch snel spijkers met koppen moeten slaan.

Over Oranje gesproken. Yannick Franke had voor de Griekse nummer vier PAOK dit weekend 35 punten, 8 rebounds en 3 assists in de overwinning op hekkensluiter Karditsas.

Zondag gaat PAOK op bezoek bij koploper Olympiacos.

3. Praatje

Soms heb je coaches die er om vragen en soms zijn er coaches die het hadden kunnen zien aankomen dat ze weggestuurd zouden worden. Ik weet zeker dat Braal het vrijdag tegen Mechelen in het derde kwart niet forceerde en niet aan zag komen.

Ik had goed zicht op de situatie en de verbazing droop bijna letterlijk van Braals gezicht. Het leek erop dat twee volwassen mannen met elkaar spraken zonder emotie. Gewoon zo’n typisch praatje tussen coach en scheidsrechter. En toen was er ineens de tweede technische fout van de avond voor de coach.

Onderweg naar Leiden heb ik met Braal gebeld en van hem begreep ik dat hij vroeg waarom de Belgische center Aririguzoh zoveel mocht met zijn lichaam. De betreffende ref zou hem hebben beantwoord met de opmerking dat Braal niet moest proberen de boel te manipuleren. Daarna gaf hij de T en kon de coach inrukken.

Natuurlijk heb ik om een reactie gevraagd van de scheidsrechter via scheidsrechterbaas Antio Sinterniklaas. Want nu hoor ik maar één kant van het verhaal. Het bleef bij deze reactie: “Deze jongen is nog erg jong en vol in zijn ontwikkeling. Ik heb hierover een prima gesprek met hem gehad en daar houden we het bij.”

Work in progress dus.

Mede ook daarom vroeg ik me al eerder af waarom die scheidsrechters geen Europese wedstrijden bezoeken? Evenwel als het argument beïnvloeding wordt doorgetrokken moet bijna al het contact tussen coaches en scheidsrechters verboden worden want elke coach probeert dat op zijn manier.

Overigens is het niet hierdoor dat Heroes in de slotfase de overwinning liet glippen. Het was vooral Webster die eerst de hele aanval de bal bij zich hield en een geforceerd schot aan het eind van de klok moest nemen toen het nog gelijk was (71-71). Na een score van de Belgen (71-73) herhaalde Webster zijn kunstje door onnodig een driepunter te schieten in plaats van een fatsoenlijke aanval te lopen of naar de ring te gaan. Het lijkt mij een kwestie van tijd voordat Boy van Vliet weer op het parket staat als wedstrijden de beslissende fase ingaan.

2. Sweet

Onder de radar van het grote publiek heeft David N’Guessan uit De Lier zich met Kansas State geplaatst voor de Sweet 16 van het NCAA toernooi. Zondag werd Kentucky verslagen, 75-69.

Let in het filmpje even op nummer 3!

Donderdag staat N’Guessan (2.08m) in het machtige Madison Square Garden tegenover Michigan State.

De 22-jarige N’Guessan (de jongere broer van Lucas die bij REAL Valladolid speelt en even bij Yoast) is dit seizoen gemiddeld goed voor bijna 20 minuten speeltijd met 6 punten en 4 rebounds. De laatste wedstrijd had hij 24 minuten en 4 punten voordat hij met vijf fouten naar de kant moest. Daarvoor werd Montana verslagen (77-65) en had N’Guessan in 18 minuten 10 punten.

Ik kwam dit post-game interview tegen na de winst op Kentucky en dat gaat er toch wat anders aan toe dan in Nederland.

1. Reuzendoder

Ik heb best genoten zaterdag van ZZ Leiden. De manier waarop na een achterstand van 12 punten een antwoord werd gevonden op het ‘grote’ Oostende was erg knap, 80-75. Naast goed basketbal was het ‘boerenslimheid’ van Leiden dat het verschil maakte, aangevuurd ook door het publiek.

Nou staat buiten kijf dat Oostende een goede ploeg is. Zeker als het loopt, maar net als vorig seizoen mis ik toch een plan B bij die ploeg. Leiden had dat in ieder geval wel. Dat was in dit geval wat opportunistischer, sneller gaan spelen.

Net als in de bekerfinale was de ontknoping weer superspannend, altijd leuk als je live commentaar doet (bijna tien minuten aan één stuk op radio 1)

Heel Leiden groeide in de wedstrijd. Rutherford was welhaast onherkenbaar goed. Bouwknecht speelde wederom goed en, niet onbelangrijk, 18 seconden voor tijd (deja vu) schoot hij beide worpen raak. Na afloop sprak ik voor NOS Langs de Lijn met hem.

Bij de stand 60-66 hing Leiden aan een zijden draadje toen Luuk van Bree de handschoen oppakte. Eerst een hele mooie driepunter in de hoek uit de draai. Daarna een mooie score onder de ring met bonus. Hierna kantelde het momentum en de rest is geschiedenis.

Vorig seizoen won Leiden drie van de vier ontmoetingen tegen Oostende en nu de vierde op rij. Bijna geen toeval meer, maar gezien de verhoudingen blijf ik het een stunt vinden.

Terug naar Luuk van Bree want hij speelde een dijk van een wedstrijd. In 26 minuten 17 punten (6/8 met 2/2 driepunters). Met in de buzzer van de rust de driepunter waardoor het gelijk werd (33-33) en Leiden een flinke boost kreeg.

Mede door zijn fysiek hield Van Bree zich ook verdedigend goed staande tegen de sterke en ervaren Belgen. Hij werkt altijd hard, verricht veel ‘vuile’ arbeid en deze Luuk van Bree die met het jaar slimmer wordt, is goud waard voor zijn ploeg. En hierbij mijn haai van de week.

Bonus haai: fans Leiden

Voor de wedstrijd van Zorg en Zekerheid tegen Oostende kwam de voorzitter van de Leidse supportersvereniging naar mij toe. Namens de supporters bood hij verontschuldigingen aan voor het bierincident na de bekerfinale. Klasse actie terwijl hij er niet voor verantwoordelijk was.

Na afloop van de wedstrijd toen ik klaar was met werken gaf een waarschijnlijke biergooier ook nog een soort sorry. Het was in Zwolle echt niet voor mij bedoeld, het gebeurde in het feestgedruis. Ik heb hem nog eens gezegd dat biergooien niet hoort. De vredespijp was een blikje bier. Mooi, zand erover.

Überhaupt had ik in Leiden weer wat interessante gesprekken. Zo kwam bijvoorbeeld de vraag op waarom het in Nederland niet lukt om een nieuwe Darius Thompson te vinden. De oud-speler van Leiden die bij Baskonia in de ACB tot de uitblinkers behoort en ook in de Euroleague regelmatig tussen de highlights staat.

Ook kwam de vraag op waarom het basketbal in Nederland zo weinig aandacht krijgt. Bottom line is dat de sport hier piepklein is en dat dat niet lijkt te veranderen. Ik vind dat de clubs en met hen de BNXT er ook veel te weinig aan doen en dat werd beaamt door de ‘kenners’. Binnenkort in Rebound ook een column van mijn hand hierover.

De bekerfinale bijvoorbeeld was pas vanaf midden derde kwart op tv te zien. In de landelijke kranten werd er geen letter over geschreven. Dit zijn geen incidenten. De afgelopen jaren is de aandacht tot een minimum geslonken. Zoek nog maar eens iets terug van de laatste play-offs, zowel landelijk als voor de BNXT-titel.

Best vaak wordt aan mij gevraagd of ik niet ergens in kan duiken. Nu bijvoorbeeld de situatie bij Landstede waar het rommelt. Maar er is veel meer uit basketbal te halen los van de wedstrijden. Nu Geert Hammink bijvoorbeeld of David N’Guessan.

Voor mij is het bij de NOS op de radio wel een betaalde functie, maar voor deze blog is het aan mijzelf. Dat maakt niet uit, het is mijn keus.

Misschien, heel misschien is er wel de ambitie bij de clubs, BNXT en bond, maar schijnbaar zit er in het basketbal geen geld om de sport in Nederland professioneel te coveren.

Alleen blijven er veel verhalen liggen, verhalen die de basketbalsport in Nederland groter zouden maken. Een aantal betrokkenen weet hoe ik erover denk en kent mijn gedachten en professionele situatie. Het is zoals het is. En voor nu haal ik veel plezier uit avonden zoals in Leiden.