Deze haai is een vuurtje gestart

Erg jammer dat het David N’Guessan met Kansas State niet gelukt is om de final four te halen. Na Bryan Albert (Gonzaga 2017 verloren tegen North Carolina 71-65) geen nieuwe Nederlander in de finale van het NCAA toernooi. Serge Zwikker haalde met de North Carolina Tar Heels drie keer de halve finale (tussen 1993 en 1997).

Verder was het opmerkelijk om in het NRC te lezen dat Nederlandse tieners massaal willen gaan basketballen. Directeur van de Nederlandse Basketbal Bond Maarten Hoffer:

“Onder twaalf- en dertienjarigen zien wij ten opzichte van vorig jaar bijvoorbeeld een groei van zo’n 25 procent. En anders dan bij andere verenigingen is het aantal dertien- tot achttienjarigen dat basketbalt in absolute cijfers bij ons ook hoger dan het aantal vijf- tot twaalfjarigen.”

Benieuwd of alle clubs dit kunnen faciliteren qua trainers en hallen. Maar op zich goed nieuws want eigenlijk is het gewoon een rekensom. Hoe meer jongeren gaan basketballen, hoe groter de kans dat er -grote- talenten beschikbaar komen.

Dit weekend was in de BNXT weer voor de Belgen, 8-2. Dat maakt Belgie vs Nederland in BNXT dit seizoen: 24-6. Het is leuk voor de spanning dat vijf teams nu de eerste plek op de ranglijst delen met 21 punten.

Mijn top 5 van deze week:

5. Altijd leuk zo’n fluit

Ahum. 51 persoonlijke fouten werden er gefloten in het duel tussen Limburg United en ZZ Leiden. Dat moet een slagveld geweest zijn, niet normaal. Al was dat op de beelden niet te zien. Belachelijk aantal natuurlijk. De thuisploeg had er 28, de Leidenaren 23.

Ik heb voor het gemak het gemiddeld aantal fouten van de 20 BNXT-teams even berekend: 19,5. Dus in één wedstrijd is het gemiddeld 39 fouten.

Dus was er vrijdagavond in Hasselt sprake van 31% meer fouten dan gemiddeld. Van de zotte.

4. NBA droom

Quinten Post heeft zich beschikbaar gesteld voor de NBA-draft.

We zullen zien of het 22 juni daadwerkelijk tot de NBA leidt voor de 2.13m lange Amsterdammer. Met zijn lengte oogt Post als een traditionele center, maar afgelopen seizoen schoot hij vanaf de driepuntslijn 42,9% raak (daarvoor 29,3%). Hij zou met een hoog driepuntspercentage in de NBA kunnen functioneren als een stretch-5 wat past in het huidige spel dat daar gespeeld wordt. De komende tijd gaat hij vast try-outs hebben bij diverse teams om hen te overtuigen dat hij echt kan schieten. Interessant ook omdat het lijstje gedrafte Nederlanders louter bestaat uit centers of power forwards.

Draft Pick Picked by Player
1973 17 Milwaukee Bucks Swen Nater
1987 161 Los Angeles Lakers Ron Vanderschaaf
1988 2 Indiana Pacers Rik Smits
1993 26 Orlando Magic Geert Hammink
1997 29 Houston Rockets Serge Zwikker
1999 41 Denver Nuggets Francisco Elson
2002 34 Milwaukee Bucks Dan Gadzuric
2003 52 Toronto Raptors Remon van de Hare
2009 47 Minnesota Timberwolves Henk Norel

3. Geen windeieren

Begin februari kwam Laura Cornelius ineens in het nieuws. Ze verkaste van Girona in Spanje naar het Turkse Mersin. Dat was geen fraaie transfer en het riekte naar dwang.

Maar goed, vorige week plaatste Cornelius zich met Mersin voor de Final Four van de Euroleague. In de beslissende wedstrijd tegen Bourges (91-63) was ze als starter in 29 minuten goed voor 9 punten, 4 rebounds en 5 assists.

Op 14 april is Praag de tegenstander in de halve finale, waar Emese Hof onder contract staat, maar revalideert van een zware knieblessure. De tegenstander in de finale komt uit het duel tussen het Italiaanse Schio en Fenerbahce.

Omdat Girona niet uit de groepsfase kwam, heeft de overstap Laura Cornelius geen windeieren gelegd.

2. Abonnement op spanning

Als Zorg en Zekerheid Leiden speelt is dat op dit moment een garantie voor een spannende wedstrijd.

De laatste vier duels van ZZ Leiden:

  • 4 maart in Mechelen: 80-79 verloren
  • 12 maart in Zwolle: 70-72 bekerwinst
  • 18 maart tegen Oostende: 85-80 winst
  • 24 maart in Hasselt: 70-73 winst

Close games winnen geeft vertrouwen en dat niet alleen; ik denk dat ZZ Leiden op dit moment het beste basketbal speelt van Nederland. Al is de hoofdprijs natuurlijk pas in mei te winnen.

Omdat Heroes (even?) de weg kwijt lijkt te zijn met drie opeenvolgende nederlagen, is het verschil op de ranglijst tussen Den Bosch en Leiden, dat was ontstaan in het Nederlandse gedeelte van de competitie, helemaal weggepoetst. Omdat Heroes twee keer won van ZZ Leiden is alleen dat voordeel nog overeind.

Met nog zeven duels te gaan is de stand op de ranglijst gelijk, maar het momentum is duidelijk voor Leiden. De volgorde van de Nederlandse teams op de gezamenlijke BNXT-ranglijst is straks ook de volgorde voor de zes play-offplaatsen.

Er volgen nu twee speelrondes op Nederlandse bodem. Met thuisduels van Heroes tegen Charleroi en Antwerpen kan een crisis voorkomen worden. Overigens zit Donar zit op het vinkentouw.

Het frappante is dat de huidige situatie bijna één op één vergelijkbaar is met een jaar geleden. Dit schreef ik op 28 maart 2022:

Terug naar de tekentafel, maar dat hoeft niet erg te zijn. De tik van de verloren bekerfinale kwam mentaal schijnbaar hard aan in Den Bosch. Drie dagen later was de ploeg in en tegen het ‘kleine’ Leuven niet vooruit te branden (84-65).

Zaterdag was de ploeg op bezoek bij Mechelen drie kwarten aardig bezig (57-54) voordat de Belgen in het laatste kwart toe konden slaan (84-66). In het laatste kwart werden door Heroes 12 schoten gemist, twee keer twee vrije worpen gemist en werd 5 keer balverlies geleden. Dan houdt het natuurlijk snel op.

Tegen Oostende vrijdag in eigen huis zal Den Bosch moeten laten zien tot wat het mentaal in staat is. Anders gaat het woord crisis vanzelf vallen.

Iedereen weet dat Heroes dit seizoen meer heeft ingezet op kwantiteit dan kwaliteit, maar belangrijker is op dit moment dat bij een aantal buitenlandse spelers de urgentie weg lijkt te zijn, alsof ze zich min of meer onoverwinnelijk zijn gaan voelen (na 18 overwinningen op rij).

Een jaar geleden waren er dus ook problemen bij de ploeg die later kampioen werd (Carlson en Stilma waren toen nog fit). Maxhuni was een dribbelkoning, Price kampte met rugklachten en Mounce was deze fase onzichtbaar. Maar eind mei werd alles anders en ook nu volgt in mei pas de afrekening.

1. Ommekeer

Op 4 maart vertrok Zakis bij Donar. Vervolgens wonnen de Groningers twee keer van Belgische tegenstanders. Twee keer nipt (Limburg 68-66, Charleroi 68-71). Dat zegt, net als bij Leiden dat nu drie keer op rij close games heeft gewonnen, iets over de mentale gesteldheid. Interessant om te zien hoe het Donar dadelijk vergaat tegen de Belgische top 3.

In Charleroi was Willem Brandwijk de grote man met 17 punten (evenaring persoonlijk record), 9 rebounds en 2 assists.

Zijn gemiddelde dit seizoen is 9 punten, 6 rebounds en 1 assist.

In de laatste zes duels sinds februari is de 27-jarige Brandwijk een stuk belangrijker geworden met achtereenvolgens: 15, 13, 13, 10, 17 en 17 punten ofwel gemiddeld 14 punten. Daarvoor had hij alleen in oktober een keer een uitschieter met 10 punten. Over zijn carrière ligt het gemiddelde op 8 punten.

De wederopstanding van Donar lijkt hand in hand te gaan met het sterke spel van Willem Brandwijk. Nou is Donar zonder Zakis ook sneller gaan spelen en die verandering doet vooralsnog zowel de speler als Donar goed.

Het maakt dat Willem Brandwijk mijn haai van de week is.

Foto: Facebook Willem Brandwijk