Deze haai is een van de lichtpuntjes deze week

Een week van uitersten. Mijn top vijf:

5. Gemiste kans

Gebeurt er in het Nederlands basketbal iets bijzonders, zo mag je een jeugdcompetitie 3×3 onder de naam van de NBA betitelen, lanceren ze het op 1 april. Ik had heel sterk de indruk dat het om een grap ging en ik was niet de enige. Hoe verzin je het om zo’n initiatief op die dag te lanceren?

En dan de manier waarop. Een artikel in de Telegraaf, die amper weet dat basketbal bestaat, maar in dit geval dus voorkennis had. En een artikel op de site van de bond.

Ik zou zeggen dat als de NBA iets serieus gaat doen in Nederland alles uit de kast moet worden getrokken voor maximale aandacht. Ik zie het nu vooral als een gemiste kans.

En o ja, ook buiten Amsterdam wordt in Nederland gebasketbald.

4. Lopen

In ieder geval was de scheidsrechter van dienst volledig overtuigd van zijn call, dat is duidelijk. Het is ook in slowmotion herhalingen moeilijk te zien of de pivotvoet van Thurman nou echt blijft staan of niet, ook omdat hij in dezelfde actie min of meer uitglijdt. Een hand op de grond zet en verder dribbelt. Al is er ook nog iets in de geest van, maar goed er is discussie en onvrede In België.

Nou hoorde ik coach Gjergja van Oostende na afloop zeggen: “Donar heeft verdiend gewonnen, maar er moet voortaan een Belgische scheidsrechter bij.” Mwoi. Alsof dan de fouten de wereld uit zijn. En Nederlandse coaches zijn ook niet altijd even gelukkig met wat er op Belgische bodem gefloten wordt. Bottom line is dat alles professioneler moet en dat kost geld. Iets wat voor het basketbal amper voorhanden is in de lage landen. .

3. Killersmentaliteit

Heroes won in Nederland 18 duels op rij. Ook in Europa presteerde deze Bossche formatie aardig. Nu in het grensoverschrijdende deel van de BNXT-league was er een makkelijke overwinning op Charleroi, een pak slaag in Oostende en drie nipte nederlagen tegen Limburg, Mechelen en Antwerpen.

Ik ben daarom eens gaan kijken naar de resultaten van Heroes in duels die beslist werd met 5 punten of minder.

Dan valt iets op. Zeker met de wetenschap dat Heroes onlangs in Hasselt verloor met 7 punten (84-77) verschil, maar dat het met nog iets meer dan 4 minuten te spelen close was (69-68).

Datum Tegenstander Resultaat
Oct 12, 2022 @ Fribourg Olympic L, 83 – 78
Nov 6, 2022 @ Yoast United W, 84 – 85
Dec 14, 2022 @ HARKO Merlins Crailsheim L, 89 – 84
Dec 26, 2022 v. ZZ Leiden W, 79 – 74
Jan 25, 2023 v. HARKO Merlins Crailsheim L, 97 – 102
Feb 11, 2023 @ Aris Leeuwarden W, 74 – 78
Mar 17, 2023 v. Kangoeroes Basket Willebroek L, 71 – 74
Apr 1, 2023 v. Port of Antwerp Giants L, 65 – 70

Heroes won dit seizoen veel duels ruim (ook Europees), maar lijkt close games tegen op papier gelijkwaardige of betere ploegen niet over de streep te kunnen trekken. De overwinningen op Yoast en Aris zijn gezien de verhoudingen niet meer dan normaal. Van alle andere close games werd alleen thuis gewonnen van Leiden, in december.

Ik las vandaag deze quote van Immanuel Quickley die zich met de Knicks verzekerde van een play-offticktet.

“Down the stretch you want to be playing your best basketball. You want individuals to be playing great to help the team play great.”

De vraag stellen is hem beantwoorden. Nogmaals het landskampioenschap wordt pas eind mei vergeven. Dan treft Heroes geen fysiek sterke Belgen en zou de diepe selectie met veel duels in korte tijd het verschil moeten maken.

2. Sterk

Het was een verrassing dat Landstede won van Limburg, 77-72. Na vier nederlagen tegen Belgische teams was het voor Zwolle ook wel noodzakelijk.

De 31-jarige Kroaat Duje Dukan liet zich van zijn beste kant zien met 35 punten (14/22 FG) waarvan 14 punten in het laatste kwart en 8 rebounds. Zijn puntenaantal was het hoogste van zijn carrière. Gemiddeld is Dukan goed voor 15 punten en 5 rebounds.

Coach Mark van Schuttershoef verdeelde de speelminuten anders. Dukan had er 34, net als Toro Barea. Boyd van der Vuurst speelde 33 minuten. Allemaal ruim boven hun gemiddelde. Een beleidsmaatregel? Of een voorbode? Of beide?

1. Lichtpuntjes

Het midweeks programma met tien duels in Nederland eindigde in 1-9 voor de Belgen.

Dan verwacht je niet dat Apollo, BAL en Donar gaan winnen. Dat deden ze wel. Mede door deze overwinningen was de eindstand Nederland tegen België in de vijfde speelronde van het weekend: 5-5. Voor het eerst dit seizoen.

BAL verraste Aalst, de koploper van de silver league, 91-89. Filip Brankovic had 23 punten en 7 rebounds. Hij schoot ook een cruciale driepunter en in feite de winnende bal raak 35 seconden voor tijd (89-86).  

Apollo won voor de tweede keer dit seizoen een wedstrijd en dit keer van Luik, 69-64. Job Kayhan had 20 punten en 8 rebounds. Zijn geblokte schot 45 seconden voor tijd (stand toen 65-64) met daarna een driepunter van Kumelis bleek cruciaal.

Donar stuntte (toch wel) tegen Oostende, 63-60. Over de laatste play heb ik het al gehad. En hoewel de Belgische kampioen zoals gezegd niet goed speelde, is het toch vooral de verdienste van Donar.

Een week geleden schreef ik al dat de Groningers aan de beterende had waren. Alleen was daar midweeks tegen Antwerpen niets van te merken, 51-65.

Nou speelt de ploeg van oud-Donar en oud- Den Bosch-coach Ivica Skelin heel fysiek basketbal, net als Mechelen, en Nederlandse ploegen hebben zichtbaar veel moeite met teams die de grens opzoeken.

Oostende speelt een stuk stylistischer en is normaal goed voor gemiddeld 86 punten. Dat Donar die ploeg op 60 houdt, en net als ZZ Leiden onlangs ook verslaat, belooft wat voor de play-offs. Mits de ploeg dit volhoudt. Nu waren er een aantal geblesseerden, wat het aan de ene kant makkelijker maakt voor coach Stimac die in feite zes man gebruikte, maar op den duur kan het als het lang duurt qua belasting wel gevolgen hebben.

Tegen Oostende viel naast de defense vooral op:

  • Reboundoverwicht 41-30
  • Second chance points 17-5
  • Vernon Taylor had (maar) 6 punten en 5 rebounds, wel een teamhigh +/- van plus 8 en een vrouw die op het punt van bevallen staat
  • Gaddefors 17p

Een individu is er niet uit te halen en ook zonder dat ex-haai Willem Brandwijk flink in de dubbele cijfers zit, kunnen ze winnen. Hoewel het met horten en stoten gaat, heeft Donar wel een opgaande lijn te pakken. En is het Heroes en ZZ Leiden dicht genaderd als kampioenskandidaat. Daarom is team Donar deze week mijn haai.