Deze dubbelkoppige haai zorgde voor een stuntje

Na een bemoedigend vorig weekend in Nederland was het helaas weer ‘ouderwets’ in de verhoudingen tussen België en Nederland dit weekend: 8-2.

Dat maakt het seizoen tot nu toe: 46-14.

Mijn top vijf van deze week:

5. Gefeliciteerd

Ik las dat Basketbal Academie Limburg 10 jaar bestaat. Op zich is dat een heugelijk moment, al bestaat Eredivisiebasketbal in Weert natuurlijk al sinds 1982. Memorabel voor BAL is de bekerwinst uit 2021.

Verder is de verhouding tussen winst- en verliespartijen tot en met nu niet om over naar huis te schrijven. Gemiddeld per seizoen 7 overwinningen en 23 nederlagen. Met één winnend seizoen, in 2020-2021 waren er 13 winstpartijen en 11 nederlagen.

Door dat 10 jarig bestaan kwam bij mij de vraag welke talenten en er nu zijn doorgebroken vanuit Weert. En dat lijstje is opmerkelijk kort, het doet de naam weinig eer aan.

Eigenlijk is het alleen Sander Hollanders die na vijf jaar Weert afgelopen zomer de overstap maakte naar Donar. Daar speelt de Limburger dit seizoen gemiddeld 19 minuten. Hij debuteerde in februari in Oranje met bijna 3 minuten speeltijd.  

Roel Aarts speelde vijf seizoenen in Weert, ging daarna naar Den Bosch (terug) en beëindigde vervolgens al snel zijn carrière. Roel van Overbeek speelde ook vijf jaar bij BAL, dit seizoen in Zwolle breekt hij niet echt door. Wietze Nossek en Yarick Brussen hebben in Weert gespeeld en een leuke carrière, maar van een echte stap omhoog is bij hen geen sprake.

Al speelt Brussen bij Kortrijk Spurs dat volgend seizoen in België de stap omhoog maakt naar de BNXT-league. Die club stapt naar verluidt gelijk in met een zeer behoorlijk budget en mikt gelijk op de Gold League.

4. Kherrazi

Het seizoen en hopelijk niet de carrière van de 32-jarige Mo Kherrazi lijkt uit te gaan als een nachtkaars. Deze week werd zijn contract met Leuven opgezegd.

3. Dendert door

Dat Donar in vorm is, is duidelijk en dan is de winst in Hasselt geen grote verrassing. Toch, gezien de verhouding tussen België en Nederland, is het knap dat de uitwedstrijd werd gewonnen, 77-88. Met een beresterk laatste kwart, 19-32. Mounce had 22 punten, 7 rebounds en een efficiency van 32. Branch een double-double met 23 punten en 10 rebounds.

Na 6 duels in Gold League:

  • Donar 4-2
  • ZZ Leiden 3-3
  • Heroes 1-5
  • Landstede 1-5
  • Aris 0-6

2. Gestopt

Jessey Voorn stopt op zijn 33e met basketbal met twee landstitels op zak (2009 en 2014). Ik las zijn mededeling op Facebook en dacht: zonde. Zonde dat hij eigenlijk al een tijd weg is uit de Eredivisie (om 3×3 te spelen) en zonde dat zijn carrière wordt afgedaan met een mededeling op Facebook.

Was er nog maar een Jessey Voorn te bewonderen op de Nederlandse velden. Snel, explosief en in het bezit van een kwikzilveren driepunter met een snelle release. Natuurlijk waren er ook mindere kanten, maar Voorn was een bovengemiddelde Eredivisiespeler.

Als ex-speler van Amsterdam, Den Bosch, Donar, Leiden en Zwolle kwam hij regelmatig op deze blog voor. Voorn speelde 45 keer voor Oranje. Succes met je nieuwe carrière.

1. SamSam

Zo die zag ik totaal niet aankomen. Den Helder Suns wint in Brussel, na verlenging 104-109. Het was pas de eerste overwinning van Suns in de Silver League.

Sam van Oostrum had in 38 minuten bijna een triple double met 20 punten (6/12 FG en 5/5 FT), 9 rebounds en 10 assists. In november had hij wel een triple double.

Sam Huurman was zijn grote partner met in 29 minuten 25 punten (10/14 FG), 6 rebounds.

Nino Gorissen had 11 assists.

De haai van de week wordt een dubbelkoppige.

Even ter illustratie de laatste twee en een halve minuut van de verlenging die begin bij de stand 101-100.

  • Dunk Lutterman na assist Van Oostrum, 101-102.
  • Vervolgens een benutte vrije worp voor Huurman, 101-103.
  • Jumper Huurman 103-105.
  • Daarna twee benutte vrije worpen Van Oostrum, 104-107.
  • De wedstrijd eindigde met een verdedigende rebound van Van Oostrum die prompt een assist gaf op Huurman die de laatste bal dunkte, 105-109.

Overigens staat de laatste dunk met dank aan het automatische camerasysteem maar net op beeld.

De combo Sam & Sam is mijn haai van deze week. Hopelijk geven ze het nieuwe bestuur in Den Helder met naar verluidt ook een rol voor Thomas Koenis een boost voor het volgend seizoen.