Een haai op het allerhoogste niveau van Europa

De BNXT-league was deze week in balans: 5-5. Nog drie speelrondes en dan beginnen de play-offs.

Ik zag zaterdag een uitverkocht Ahoy op tv met 10.000 bezoekers voor de finale van het korfbalseizoen. Vrijdag speelt ZZ Leiden in Antwerpen op de ‘Night of the Giants’ met 16.000 toeschouwers. Je zou zeggen…..

Wie pakt de handschoen op voor zo’n basketbalwedstrijd in Nederland?

Mijn vijf meest opvallende momenten van deze week:

5. Droom in duigen

Het zat er erg genoeg al aan te komen. Kevin Bleeker moet op zijn 29e stoppen met basketbal op advies van de dokter. Bleeker (2.08m) speelde een jaar geleden zijn laatste wedstrijd.

Vanwege een aanhoudende knieblessure moet ik helaas een einde aan maken aan mijn topsportcarrière. Een moeilijk besluit, maar tegelijkertijd kijk ik terug op een geweldige tijd als basketballer. Vijf jaar college basketball, zes jaar professioneel basketball, een landkampioenschap en elf interlands voor de nationale ploeg; meer had ik als kleine jongen die droomde om basketballer te worden niet kunnen wensen. Het is nu dus tijd om dit hoofdstuk af te sluiten, maar ik heb onwijs veel zin in wat er gaat komen. Via deze weg wil ik iedereen bedanken die, op wat voor manier dan ook, mij gesteund en geholpen heeft. Dank jullie wel!

Bleeker kwam uit voor Navarra in Spanje en in Nederland voor Den Bosch, Zwolle en hoewel onder contract niet voor Den Helder. Met Landstede pakte hij in 2019 de landstitel. Dat seizoen speelde hij gemiddeld 14 minuten met gemiddeld 5 punten.

Kevin Bleeker was er in augustus 2014 bij toen Oranje zich voor het eerst in 25 jaar plaatste voor het EK. Hij speelde toen niet in de cruciale wedstrijd tegen Montenegro, maar behoorde wel tot de selectie.

Van die groep die onder leiding stond van Toon van Helfteren spelen nog maar een paar spelers.

A. SLAGTER
L. WILLIAMS
W. DE JONG
J. VAN SAUERS
D. HOPE
M. KHERRAZI
R. DE PAGTER
T. KOENIS
K. BLEEKER
N. OUDENDAG
R. SCHAFTENAAR

4. Knap

BAL bezorgde Mons de eerste nederlaag in de Elite Silver, 70-66. Uitblinker aan Limburgse zijde was de Belg Noé Botuli met 25 punten (7/8 FG), 3 rebounds. Op hem werden een game high 7 persoonlijke fouten gemaakt. Waardoor hij 14 keer naar de lijn mocht (en negen keer raak schoot).

Omdat Yoast zondag deed wat het moest doen door te winnen van Luik, 101-71, zijn de play-offs om het landskampioenschap met nog drie duels te gaan in feite onbereikbaar geworden voor de Limburgers.

Tegelijk moet het wel raar lopen wil Yoast niet als zesde gaan eindigen en best-of-three gaan spelen tegen de nog onbekende nummer drie van Nederland.

3. Beetje weinig

Ahum. Elite Gold met 11 punten in een kwart. Het gebeurde in het derde kwart van het duel ZZ Leiden tegen Limburg United, 4-7.

Leiden had twee benutte vrije worpen en een rake jumper van Luuk van Bree op negen pogingen van Leiden. Limburg schoot overigens 2/13 in het derde kwart.

De vier punten van Leiden zijn net geen diepte record.

In Leiden zal er niemand om malen omdat de ploeg wel won, 59-55. Belangrijker nog is dat Leiden nu ook op de ranglijst de beste ploeg van Nederland is en dus Heroes is gepasseerd.

Gezien het momentum is de kans groot dat Leiden het thuisvoordeel in de play-offs gaat houden, al zijn er nog drie speelrondes te gaan. Als Leiden drie keer wint, is het een feit.

De ploeg van Doug Spradley speelt woensdag in Charleroi en daarna nog uit en thuis tegen Antwerpen. De koploper van België is wel een forse uitdaging.

Al is het maar de vraag wat de concurrentie voor elkaar kan krijgen?

Heroes is compleet van de leg en heeft in de Elite Gold pas één keer gewonnen. Het enige waar de ploeg zich aan vast kan houden is de verdediging, want die is in orde. Aanvallend is er veel te veel balverlies, maken de verkeerde spelers keuzes en ook nog eens vaak de verkeerde en lijken tegenstanders door druk uit te oefenen op de guards het ritme in de aanval makkelijk te kunnen verstoren.

Met duels in Antwerpen, thuis tegen Limburg en in Charleroi moet de titelverdediger snel uit een ander vaatje gaan tappen anders kan het ook zomaar de derde plaats worden.

Omdat Donar voor de vijfde keer in zeven duels in de Elite Gold won (makkelijk van Charleroi, 69-55), is de ploeg, die enorm vertrouwen tankt de laatste weken, nu op gelijke hoogte met Heroes gekomen.

Het programma is nog wel pittig met een uit- en thuisduels tegen Mechelen en een bezoek aan Oostende.

Theoretisch zouden deze drie ploegen ook gelijk kunnen eindigen in de eindstand, bijvoorbeeld allemaal op 30 punten. Dan tellen de onderlinge resultaten.

Dan is de stand:

  • Heroes 4-0
  • ZZ Leiden 2-2
  • Donar 0-4

Den Bosch won alle vier de onderlinge duels. Leiden verloor twee keer van Den Bosch, maar won twee keer van Groningen.

2. Ontembaar

Landstede bezorgde Mechelen de eerste nederlaag in de Elite Gold, 84-81.

Acht seconden voor tijd kreeg Kangoeroes de kans om de wedstrijd te beslissen. Een steal van Terins met een onsportieve fout van de Belgen leverde Terins twee vrije worpen op en daarmee was het einde.

Heel belangrijk voor Landstede was de 31-jarige Kroaat Duje Dukan. Niet alleen scoorde hij de laatste veldscore (82-81) hij had in 31 minuten maar liefst 30 punten (7/14 FG met 5/8 driepunters en 11/15 vrije worpen), 9 rebounds en 3 assists.

Twee weken geleden scoorde hij 35 punten in de winst op Limburg. Twee keer 30 punten of meer en dat zijn gelijk de twee overwinningen van Zwolle in de Gold League. Het winnende recept is duidelijk en Zwolle is langzaam een interessante outsider aan het worden voor de titel.

De Belgen, die heel fysiek basketbal spelen, bleken overigens ‘goede’ verliezers, zo valt te lezen in HLN.be

Van een koude douche gesproken. Kangoeroes Mechelen leed in Zwolle zijn eerste nederlaag in Elite Gold (84-81). Onmacht en verontwaardiging overheersten na het einde. Vijf technische fouten en twee uitsluitingen deelden de scheidsrechters (drie Nederlanders) aan Kangoeroes uit. Gedesillusioneerd en gefrustreerd stapten coach en spelers de bus op.

Op Facebook zag ik deze heldere statistiek van Jeroen Welten over de gefloten persoonlijke fouten in België en Nederland:

1. Allerhoogste niveau

Na twee jaar op rij Emese Hof in de finale van de Euroleague was zondag Laura Cornelius te bewonderen.

De finale van de vrouwen Euroleague, het allerhoogste niveau na de WNBA, was een Turks onderonsje tussen het Mersin van Laura Cornelius en Fenerbahce. Het werd een finale waarin Mersin kansloos bleek, 99-60.

In de finale was Cornelius, zoals gebruikelijk geworden, starter en feilloos qua scores. In bijna 30 minuten: 10 punten (2/2 FG, 5/5 FT), 4 rebounds en 4 assists.

In de halve finale vrijdag startte ze en speelde bijna 34 minuten met 7 punten, 6 rebounds.

Het is jammer dat de finale verloren werd, maar hem spelen op het allerhoogste niveau in Europa is voor mij reden om Laura Cornelius uit te roepen tot haai van de week.

Met een straks een weer fitte Emese Hof en Laura Cornelius, met een Euroleague finale-ervaring op zak, heeft de nieuwe vrouwenbondscoach een aardig fundament om een keer het EK te halen, zou je zeggen.