Het is de tijd van het jaar !! Ook voor de haai

Bij de vrouwen is er een kampioen en bij de mannen zit het reguliere seizoen erop. 28 duels hebben we nodig gehad om tot de eindrangschikking te komen. 18 keer voorspel. En nog 10 tien bepalende, veelzeggende wedstrijden tegen de Belgen. Interessant was het zeker, goed meestal niet.

Voor het laatst dit seizoen mijn top 5, want tijdens de play-offs wordt alles anders.

5. Missing in action

Zaterdag kreeg ik een mail van de FIBA met de indeling van de potten voor de loting van het pré Olympisch kwalificatietoernooi. De mannen mogen daar aan meedoen. Niet op basis van hun prestaties, maar omdat ze in de tweede ronde van het WK-kwalificatietoernooi hebben meegedaan.

Dat was vooral een gevolg van het feit dat Rusland een oorlog begon met Oekraïne. De Russen die in een groep van vier zaten met Nederland werden door de oorlog uit de kwalificatie gezet. Daarna gingen drie teams: Italië, IJsland en Nederland (zonder overwinning) door naar de tweede ronde.

Enfin. De loting is maandag geweest en Oranje speelt tegen België (hoe is het mogelijk), Kroatië en Zweden. De pré kwalificatie is eind augustus en waar is de bondscoach?

De interim-periode van Radenko Varagic eindigde in februari. Met het oog op het vervolg van Oranje lijkt de aanstelling van een bondscoach mij wel tijd worden. Ook omdat die dan in de play-offs zijn spelers kan bekijken, voor zover ze in Nederland spelen. Maar bezoeken aan Griekenland (Franke), Frankrijk (Nzekwesi), Spanje (Kraag, Edwards, Kuiper), Duitsland (Haarms) en zelfs België (VdVuurst, Kuta) zouden ook niet misstaan

De speelstad voor Oranje in de Olympische prékwalificatie is Istanbul. En dat is frappant. Het is precies de plek waar Oranje in coronatijd, zonder publiek dat wel, successen haalde door te winnen van Turkije en Zweden en zich zo te plaatsen voor het EK.

Naast de ontbrekende bondscoach bij de mannen is er ook geen bondscoach bij de vrouwen nadat de Francaise Barennes is vertrokken.

4. Dodenherdenking

“Doordat de Kooi niet beschikbaar is op 5 mei (door voorgeschreven speeldatum van de thuiswedstrijd) voor de Champions Cup van het rolstoelbasketball, wordt het programma aanpast”, meldt Yoast United over de play-off thuiswedstrijd in de kwartfinale tegen Donar.

Heel vervelend. Maar spelen op 4 mei de avond van dodenherdenking. Dat gaat mij toch echt te ver.

Dan speel die donderdag maar in een andere hal, waar dan ook. Den Bosch zou een optie kunnen zijn, of twee keer in Martiniplaza. Dat zou Yoast meer recette opleveren dan het hele seizoen bij elkaar. De volgende ronde halen ze toch niet. Vrijdag zou ook nog een uitwijkmogelijkheid kunnen zijn, lijkt me.

Ik snap ook niet dat de BNXT-league hiermee akkoord gaat. De speeldata stonden toch vast? 3, 5 en eventueel 7 mei. Een professionele organisatie wijkt daar niet vanaf. Maar goed.

Enfin: belachelijk.

3. Lichtpuntje

Eén ploeg had een positieve reeks in het grensoverschrijdende gedeelte van de BNXT-league. Donar kwam tot zes keer winst en vier nederlagen. Onverwacht na het nationale gedeelte waarin even nog gevreesd werd voor het mislopen van de Gold League.

Het treffen in Oostende was verder kansloos, maar dat hebben de andere vier Nederlandse teams in de Gold League ook ondervonden.

Leiden speelde quitte en Heroes was ronduit teleurstellend met maar twee overwinningen en acht nederlagen.

Landstede en Aris hadden het beter mogen doen en gaan elkaar nu treffen in de kwartfinale van de play-offs. Lijkt me duidelijk dat Zwolle favoriet is in de best-of-threeserie, maar Aris is absoluut instaat tot een stunt. Als het de verdediging op orde krijgt en Dukan en Terins in toom kan houden. De ervaring van Jason Dourisseau kan zich uitbetalen.

De andere kwartfinale tussen Donar en Yoast wordt een formaliteit.  

2. Alarmbel

Sorry. Maar 10 duels en tien nederlagen op de laatste speelronde, dan kan ik geen uitblinker kiezen.

Eigenlijk is het verschil met België dit seizoen hetzelfde gebleven. En stilstand is achteruitgang. Vorig seizoen wonnen de Belgen 75 van de 100 duels. Dit seizoen 73.

  • In de Gold League: 34-16, vorig jaar 35-15
  • In de Silver League: 39-11, vorig jaar 40-10

Nou heb ik ook het gevoel dat de Belgische teams alle cruciale duels wonnen, zoals Antwerpen dat deed in Leiden.

Ik zie wel dat er op bepaalde plekken positieve dingen gebeuren in het Nederlandse basketbal, maar het gaat (tergend) langzaam en is niet genoeg. De BNXT-league an sich is ok, in ieder geval waren er veel spannende duels in de Gold League.

Ik sprak met Kristof Michiels de coach van Mechelen en hij zei dat basketbal in België ook amper aandacht krijgt. In Nederland is het helaas nog minder. Zou daar misschien een reden voor zijn?

De competitieopzet werkt ook niet mee. Het blijft voor de leek onnavolgbaar. Waarom niet gewoon een hele competitie? Gewoon met 20 teams uit en thuis. Zijn 38 wedstrijden, maar wel helder. De beste zes Nederlandse teams gaan voor het landskampioenschap en voor de Belgen hetzelfde.

Ja er moet meer gereisd worden en dat kost geld. Nou en? Meegaan of afhaken het is toch profsport. Er komen wel meer thuisduels wat recettes op zouden moeten leveren, als je het goed verkoopt. 19 thuisduels (exclusief play-offs) in plaats van 14.  

Enfin. Oranje wint al een paar jaar geen wedstrijd, Europees spelen we op het vierde niveau met weinig uitzicht omhoog, in competitieverband winnen Nederlandse teams 1 op 4 duels van de Belgen.

Daarom trek ik hier aan de alarmbel.

1. Momentum

Een hele knappe prestatie van Grasshoppers dat voor de derde keer in de clubgeschiedenis kampioen van Nederland is. Na het eerste en het tweede werd ook het derde finaleduel tegen Den Helder gewonnen, 68-67.

Grappig ook om de voorbeschouwing op de finale met Laki Lakner en Remy de Wit achteraf terug te lezen. Misschien heeft dit artikel van de NBB wel in de kleedkamer van Grasshoppers gehangen.

Coach Renate Sluijs debuteert met winst van:

  • Supercup
  • Final Four
  • Landstitel

Wel bijzonder dat Mario Bennes dan is uitgeroepen tot coach van het jaar. Misschien voortaan toch maar even wachten met dit soort prijzen, geldt trouwens ook voor de mannen.

Als uitdager het kampioenschap veroveren op de titelverdediger en dat met een overtuigende 3-0. Het geeft aan dat in de sport alles kan en het momentum belangrijk is. Het maakt dat Grasshoppers mijn haai van de week is.

Alissa van der Plas, Fleur Kuijt en Liselot Kulk kunnen hun geluk niet op! Foto Wim Kulk