Wie gaan naar de finale om het kampioenschap?

play-offs

Heerlijk dat Aris voor een verrassing zorgde met een plek in de halve finale van de play-offs om het landskampioenschap. En hoe?! Tien keer op rij verloren in de Gold League en dan twee keer winnen in Zwolle.

En dus barst na een voorspel van zeven maanden de strijd nu echt los. De halve finales van de play-offs om het landskampioenschap zijn een best-of-fiveserie.

Los van Aris, wat amper iemand had voorspeld voor aanvang van het seizoen, zijn drie van de vier teams niet echt een verrassing, hooguit de volgorde. Tenslotte heeft Donar het hoogste budget en stond titelverdediger Heroes lang en ruim bovenaan.

 1. ZZ Leiden
 2. Heroes
 3. Donar
 4. Aris

De afgelopen tien jaar hebben Donar en ZZ Leiden een abonnement op de halve finale van de play-offs. Ze waren er altijd.

Heroes ontbrak in het seizoen 2017-2018 omdat Feyenoord in de kwartfinale sterker was.

Landstede ontbrak wat langer geleden twee keer.

 • 2014 bleek Den Helder sterker
 • 2013 was Aris te sterk

Aris en Donar zijn ‘hot’ en ZZ Leiden is de toch wel de onverwachte nummer één, met echt thuisvoordeel in de Vijf Meihal. Voor het laatst want de nieuwe hal in Leiden wordt ergens volgend seizoen in gebruik genomen.

Ik schreef een paar weken geleden al dat ondanks de wisselende prestaties de top 3 dicht bij elkaar zit. Ik durf te stellen dat het Aris dat ik zondag zag er niet ver vanaf zit.

Om dit te staven heb ik de efficiencycijfers van deze vier teams in de tien duels van het grensoverschrijdende gedeelte van de BNXT-league op een rij gezet. Vooral niet over het hele seizoen, want het nationale gedeelte is en lang geleden en vooral een opwarmronde geweest waarna veel veranderd is.

Gold League Eff. Aanv.Eff. Verd.Eff.
ZZ Leiden 103.1 103.6
Heroes 100.1 105.0
Donar 102.6 100.2
Aris 100.1 120.3


Wat dan opvalt en het gevoel staaft dat Donar in vorm is, is dat de Groningers in de Gold League het enige Nederlandse team was met een positief saldo van de efficiency.

Dat de Nederlandse ploegen het opnieuw moeilijk hadden tegen de Belgische teams blijkt uit de volgende tabel. Die geeft het procentuele verschil aan in de efficiency tussen het reguliere seizoen en de tien duels in de Gold League. Het geeft in feite ook per team aan waar het mis is gegaan.

Hierbij moet je weten dat een negatief percentage bij de aanvallende efficiency betekent dat er per 100 keer balbezit minder gescoord werd tegen de Belgen. Een positief percentage bij de verdedigende efficiency betekent dat er per 100 keer balbezit meer tegenscores waren dan in het Nederlandse gedeelte.

Gold Eff. % tov Eff. regulier seizoen Aanv.Eff. Verd.Eff.
ZZ Leiden -8.97% 8.61%
Heroes -23.83% 13.53%
Donar -4.50% 1.91%
Aris -11.19% 11.93%

Wat zegt dit nu?

Om te beginnen bewijst het dat de tegenstand van de Belgen groter was dan binnen de landsgrenzen.

Verder zeggen de cijfers dat Donar in vorm is. ZZ Leiden is in balans. Aris moet alle zeilen bijzetten. En Heroes, de titelverdediger, is uit vorm en zoekende naar hun verloren ‘mojo’.

Deja vu?

Heroes, met de keus voor een diepere bank en minder individuele kwaliteit, bleef alle 18 duels tegen Nederlandse ploegen ongeslagen, maar tegen de betere Belgen hielp de diepe bank niet.

De hamvraag is of die diepe bank met eventueel vijf duels in negen dagen het verschil gaat maken?

HEROES vs DONAR

Een jaar geleden trof Heroes ook Donar in de halve finale van de play-offs. Ook toen leek Donar op dat moment beter en waren er veel vraagtekens aan Bossche zijde. Al kwam dat toen niet door vormverlies, maar door de blessures van belangrijke spelers als Carlson en zijn vervanger Stilma.

Hun afwezigheid werd opgevangen door Kherrazi, die ineens op topniveau ging spelen, en door slimmigheidjes van coach Braal.

Tegen Donar was het een jaar geleden vooral de zone-verdediging in wedstrijd 1 die Heroes energie en vertrouwen gaf. En uiteindelijk resulteerde in een kampioenschap.

De rol van coach Braal wordt ook nu belangrijk. Hij moet zijn ploeg na acht nederlagen in tien duels mentaal opkrikken, al heeft Aris recent bewezen dat spelen binnen de landsgrenzen anders is dan tegen de Belgen. Aan de andere kant zijn het de eerste play-offs als hoofdcoach voor Andrej Stimac. Het hoeft niet, maar dit kan wel verschil maken.

In de play-offs is momentum en daarmee het vertrouwen heel belangrijk, zeker als de teams gelijkwaardig zijn. Daarom is Donar, dat de laatste weken vertrouwen uitstraalt, voor mij licht favoriet in de serie tegen Den Bosch.

Alles draait om wedstrijd één. Zet Donar de sterke reeks door en wint de ploeg woensdag in Den Bosch, dan is de serie in mijn ogen gelijk over. De balans van vertrouwen slaat dan gelijk door in Gronings voordeel.

Maar tovert Heroes een verrassing uit de hoed, en dan denk ik aan een straffe (zone)verdediging dan kan de ploeg zomaar ‘ineens’ net als vorig jaar haar ‘mojo’ terugkrijgen en kan het een echte serie worden.

Ik verwacht verdedigende wedstrijden. Dat is nou eenmaal de manier waarop beide teams qua personeel zijn ingericht en spelen. Eigenlijk lijken ze best veel op elkaar. Beide zijn goed in de aanvallende rebound en beide teams lijden relatief veel balverlies. Een verschil zit er bij de driepunters. Het percentage van Donar is beter, maar Heroes schiet er meer. Dit kan een key-punt worden, zeker als er gebruik van de zone gemaakt gaat worden.

Gem. Gold League Aanv.reb Verd.reb TO 3prtr raak 3ptr geschoten 3ptrs%
Heroes 9.3 25.1 14.2 6.9 23.6 29.24%
Donar 10.6 22.2 14.6 6.8 20.5 33.17%
ZZ Leiden 7.2 24.3 14.6 6.8 19.4 35.05%
Aris 7.5 21.2 11.9 8.7 28.5 30.53%

Misschien is uit deze tabel wel direct terug te herleiden dat de Belgen een betere defense hadden op de Nederlandse driepunters. Zodat ploegen die er veel willen schieten zoals Heroes, Aris en ook Landstede amper wedstrijden wonnen in tegenstelling tot ZZ Leiden en Donar die inside meer dreiging hadden.

ZZ LEIDEN vs ARIS

De serie tussen ZZ Leiden en Aris wordt anders. Vincent van Sliedregt en zijn mannen verrasten zondag niet eens zozeer door te winnen in Zwolle (dat overkomt een organisatie als het er rommelt, zo is in het verleden vaker gebleken) als wel door hun verdediging, zeker in de tweede helft.

Aris hanteert een heel hoog speltempo, maar heeft relatief weinig balverlies. Hun aanvallende spel is kort door de bocht eenvoudig: kijk of Doorson inside een optie is en anders de driepunter schieten, ook al is het snel in de schotklok. Op die flow en met die energie werd er zondag ook verdedigd en dat maakt de ploeg gevaarlijk.

Leiden is een ploeg die redelijk in balans is. De pieken zijn de laatste weken niet hoog en de dalen ook niet. Al is er wel sprake van relatief veel balverlies. Wil de tegenstander tempo maken en veel driepunters schieten, dan is dat voor Leiden geen probleem. Want dit type spel willen veel Leidse speler van nature ook spelen, liever dan een halfcourt game al was dat wel het recept voor de successen.

En dat is gelijk de valkuil voor Leiden in de serie tegen Aris. Want gaat de Leiden mee in het tempo van Aris, dan krijgen de Friezen absoluut winstkansen in een schutterfestijn.

Het grote verschil in deze serie is dat de ploeg van coach Doug Spradley, zeker de laatste maanden, heeft bewezen te kunnen verdedigen als het er echt om gaat. Bijvoorbeeld in de bekerfinale tegen Landstede, maar ook een aantal goede overwinningen in de Gold League zoals tegen Oostende en Antwerpen.

Hoewel Aris ook verdedigend een goede wedstrijd speelde in Zwolle, ben ik niet overtuigd van hun verdedigende capaciteiten. Leiden is de favoriet in deze serie, maar niets is zo gevaarlijk als een tegenstander die in vorm is, vertrouwen heeft en volledig vrijuit kan spelen.

De speeldata van de halve finaleduels zijn:

 1. Woensdag 10 mei
 2. Vrijdag 12 mei
 3. Zondag 14 mei
 4. Ovb dinsdag 16 mei
 5. Ovb donderdag 18 mei

De finale begint op zondag 21 mei en is ook een best-of-fiveserie.