Een finalist, een matchpoint en wat opviel

Twee boeiende duels zondag. ZZ Leiden plaatste zich voor de finale na weer een thriller tegen Aris. Donar zit in een zetel met het oog op de finale na de winst in Den Bosch.

De voor mij opvallende cijfers in de twee duels.

ZZ Leiden tegen Aris, 98-94.

2. Puntjes voor Stan van den Elzen, maar zijn onderhandse volleybalachtige aanvallende rebound met soort van onderhandse tip in was wel het cruciale 81e gelijkmakende punt dat voor een verlenging zorgde

6. Rake vrije worpen op 6 poging van Maarten Bouwknecht (totaal 17p) inclusief de twee die in de verlenging de deur op slot deden

11. Maximale voorsprong Aris (26-37)

13. Driepunters schoot Aris raak (op 28), Leiden 6 (op 18)

25. Punten scoorde Leiden uit Fries balverlies, andersom 13

26. Punten Keivan Veinot (9/14), maar hij liep zich vast in laatste aanval van de reguliere speeltijd

27. Game high efficiency David Collins 26p met 7r, 5a, 6st en 5to

56. Punten van Leiden in de paint (hoog percentage), Aris 34

Conclusie: Petje af voor Aris dat zichzelf met een 2-0 achterstand in de positie bracht om te winnen. De aanval was met de vele driepunters effectief, maar winst liepen de Friezen mis omdat de ploeg net wat ervaring op dit niveau miste. Concreet voelbaar in de laatste twee aanvallen van de reguliere speeltijd. Eerst een gemiste rebound. Daarna met nog 6 seconden wilde Veinot een driepunter, maar een drive naar de ring was logischer geweest. Het werd geen van beide.

De verlenging was opnieuw net teveel, omdat Leiden maar naar de ring bleef gaan. Leiden is een ploeg met veel karakter, dat balverlies hard afstraft en inside sterk is. Plus met vaak een andere uitblinker. Collins had nu 16 punten meer dan zijn gemiddelde.

Heroes tegen Donar, 65-78.

0. Punten van Heroes in de beslissende run van Donar (0-15) tussen de 28e en 32e minuut van de wedstrijd (van 47-52 naar 47-67)

4. Driepunters schoot Heroes raak (op 20), Donar 7 (op 25)

8. Belangrijke punten van Leon Williams die plus/minus had van plus 9

9. Van zijn 24 punten (10/19) maakte uitblinker Viktor Gaddefors in de beslissende run

18. Keer balverlies Heroes, Donar 10

21. Second chance punten Donar, Heroes 9

22. Punten voor Donar uit Bosch balverlies, andersom 12

24. Punten van Chris Ebou Ndow (6/13), met 7r en efficiency van 24, maar ook 3to

47. Procent field goals percentage van Donar, Heroes 37%

Conclusie: Donar was beter, agressiever en vooral effectiever. De verdedigende druk van Donar, het sterke punt, zorgde ervoor dat Den Bosch puntjes bijeen moest harken. De Bossche guards hebben het erg moeilijk met die Groningse druk, waardoor de aanvallen niet lopen en de schutters weinig goede schoten krijgen.

De verdedigende druk zorgt ook voor veel balverlies aan Heroes zijde. Met veel makkelijke punten voor Donar als gevolg. Het team geeft op haar beurt amper cadeautjes weg en had dit keer met Gaddefors een overtuigende inside presence die de ring aanvalt en ook nog (en weer) twee belangrijke driepunters raak schoot.

Donar speelde een zeer degelijke partij en als de ploeg de lijn, met een goede verdediging en een redelijk uitgebalanceerde aanval, dinsdag doortrekt is de kans op een finaleplek erg groot.

De sleutel voor Heroes ligt dinsdag bij de guards die beter en effectiever moeten gaan spelen om kans op winst te maken. Het spel van de ploeg is gebaseerd op -rake- driepunters en om dat voor elkaar te krijgen is veel minder balverlies een belangrijke voorwaarde. En als de schoten vallen komt er ook ruimte om de ring aan te vallen en andersom ruimte om te schieten, maar duidelijk is dat er veel sprake is van ‘als’.