Donar dendert door naar finale om kampioenschap

Iedereen kon met eigen ogen zien dat Donar dinsdag in Martiniplaza beter was dan Heroes, zeker in de tweede helft.

Dat is ook terug te zien in de voor mij opvallende cijfers van wedstrijd 4.

Donar tegen Heroes, 67-54.

1. Rake driepunter voor schutter Austin Price op 7 pogingen (5/25 in de serie)

7. Keer balverlies maar voor Donar, Heroes 18

8. Tegen nul run direct na rust

18. Punten voor uitblinker Clay Mounce (8/13) met nog 5 rebounds

20. Punten voor Donar tegen tien in het wederom beslissende 3e kwart

            Donar won alle vier de 3e kwarten deze serie:

  1. 15-10
  2. 22-10
  3. 22-13
  4. 20-10

22. Punten scoorde Donar uit Bosch balverlies, andersom 6

42. Punten voor Donar in the paint tegenover 22 voor Heroes

45. Procent vrije worpen voor Donar (5/11)

Conclusie:

Opnieuw gebruikte, je zou bijna stellen misbruikte, Donar het vele Bossche balverlies om dit om te zetten in veel punten en veelal makkelijke ook.

Heroes is leuk en aardig en verdedigend niet slecht, maar als puntje bij paaltje komt is de groep niet in staat om bij te schakelen. Niet in wedstrijden, maar ook niet naarmate het seizoen vorderde. Het was, en is want er wordt nog gespeeld (net als Aris) voor de BNXT-titel, niet goed genoeg. Vooral niet in de aanval en dat lijkt een kwaliteitsdingetje.

Al heeft het natuurlijk ook alles met het spel van Donar te maken. Voor de start tegen Den Bosch waren de Groningers voor mij licht favoriet in deze serie op basis van het spel sinds begin maart. De opgaande lijn van de laatste weken werd doorgetrokken op basis van een solide verdediging.

Clay Mounce was deze wedstrijd de topscorer. De Amerikaan speelde überhaupt een sterke serie met achtereenvolgens 8, 14, 17 en 18 punten. Mounce, die vorig seizoen nog kampioen werd met Den Bosch, wilde wel blijven, maar per sé op de plek van small forward spelen. Terwijl hij vorig seizoen vooral als back-up 4 werd gebruikt. In Groningen speelt hij wel op die positie en daar houdt hij zich opvallend goed staande. Zozeer dat Leiden een match-up-probleem heeft.

Opmerkelijk is verder het sterke spel deze serie van Donar na de rust. Het is een teken dat de ploeg mentaal dik in orde is, maar ook een teken dat coach Stimac in staat in aanpassingen te maken en over te brengen op zijn spelers.

Zondag om 15u begint in de Vijf Meihal de best-of-fiveserie tussen ZZ Leiden en Donar.