Even over de verwachtingen van de finale op televisie

Eén ding weet ik zeker; de lezers van mijn blog zijn basketballiefhebbers.

En ik weet ook zeker dat niet iedereen het altijd met mij eens is, gelukkig maar ook.

Regelmatig krijg ik reacties en tips. Achtergronden en inzichten van (oud)-coaches en betrokkenen over wat er gebeurt op de velden en daaromheen.

Vaak bruikbaar, maar kom ik er simpelweg niet aan toe. Basketbal is nou eenmaal niet mijn fulltime job, eigenlijk onmogelijk in -sportland- Nederland.

Eerder deze week was er wat ophef ook richting mij. Mensen snapten niet dat de wedstrijd afgelopen zondag tussen Heroes en Donar niet live te zien was op Studio Sport.

Ik heb het al vaker geschreven op mijn blog: basketbal is de afgelopen jaren verworden tot een kleine sport in Nederland en wordt zo ook behandeld in alle afwegingen door de media. Het is niet voor niets dat er dit seizoen geen zender was die structureel basketbal wilde uitzenden.

Zondag ging dus bij de NOS de finale van het waterpolo voor. En dat was zeker niet onbegrijpelijk.

We (basketballiefhebbers) kunnen van alles vinden, maar de realiteit is dat het basketbal zich tegenwoordig afspeelt in de marge van de Nederlandse sport.

Oranje, het vlaggenschip, wint niets. Europees is het bitter weinig. De reguliere competitie is erg voorspelbaar. Er zijn geen blikvangers en het is ook niet dat alle duels uitverkocht zijn.

Al met al leeft basketbal in Nederland niet genoeg om veel meer aandacht te trekken en ik blijf vinden dat de sport zichzelf in Nederland slecht verkoopt.

Wat niet wil zeggen dat alles slecht is. Want er zijn zeker positieve ontwikkelingen. Maar zoals ik vaker heb gezegd: het zijn er te weinig, het gaat erg langzaam en de houding van de bond, BNXT en de clubs is in veel gevallen te afwachtend.

Komende zondag is Studio Sport wel in de Vijf Meihal voor de start van de finale tussen ZZ Leiden en Donar (stel je even voor dat het niet zo zou zijn). Die wedstrijd, maar ook de serie, heeft alles in zich om spannend en aansprekend te worden.

Nu al kan ik zeggen dat de wedstrijd in zijn geheel via de stream van de NOS te volgen is en pas op televisie komt als het hockey is afgelopen. En voordat er weer iemand begint: de hockeybond heeft meer dan 250.000 leden en Nederland behoort tot de wereldtop.

Of hockey leuk en spectaculair is om naar te kijken, is een heel andere vraag?

In ieder geval zal ik zondag mijn best doen als ik niet voor NOS radio, maar voor Studio Sport het commentaar verzorg met als analist de grootste kenner van het Nederlandse basketbal Toon van Helfteren.