Geen Hammink, geen Braal, geen Varagic maar Israëliër Arik Shivek nieuwe bondscoach Oranje

De komende jaren staat het Nederlands mannenteam onder leiding van Arik Shivek. Hij is de feitelijke opvolger van de weggestuurde Italiaan Maurizio Buscaglia. De laatste vier WK-kwalificatieduels leidde interim-coach Radenko Varagic Oranje.

De bond sprak ook serieus met Erik Braal en Geert Hammink over deze functie net als met Varagic. Hammink had drie gesprekken en wilde een full-time commitment, maar zover kwam het niet. Varagic bedankte uiteindelijk zelf al in april nadat hij na een evaluatiegesprek niets meer had gehoord over zijn toekomst bij Oranje.

Shivek was tot voor kort de coach van opleidingsteam OLA. De 66-jarige Shivek werd in Nederland twee keer kampioen met Amsterdam. In 2003 was hij een jaar bondscoach van Israël. In 2019 was hij als coach van het Israëlische Bnei Herzlya voor het laatst actief op het hoogste niveau.

Shivek was ook één van de twee auteurs van het masterplan voor de toekomst van het Nederlandse basketbal.

Shivek moet Oranje naar het EK van 2025 leiden. De laatste jaren presteert Oranje ronduit slecht.

De lopende reeks nederlagen staat op 23. De laatste overwinning dateert van 29 november 2020 toen Nederland van Kroatië won (65-57). Onder Buscaglia won Oranje, bij het begin van zijn aanstelling, 3 duels, waardoor kwalificatie voor het vorige EK werd afgedwongen.

De eerste klus voor Shivek wordt het pré-Olympisch kwalificatietoernooi, waar uiteindelijk één ticket te verdienen is voor het laatste kwalificatietoernooi. Oranje begint in Istanbul in groep D. Voor Oranje zal het meer een trainingsstage zijn richting van de start van de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijden later in het seizoen.