In de strijd om het kampioenschap was wedstrijd 2 anders

Opnieuw was het een spannende partij tussen Donar en ZZ Leiden. Dat is belangrijk want spanning verkoopt goed.

Duel 1 drie puntjes verschil. Duel 2 ook drie puntjes verschil. En dus waren er opnieuw veel statistieken in balans.

Wat mij opviel in cijfers in deze close game:

Donar tegen ZZ Leiden, 65-68.

7. Gemiste vrije worpen Donar (14/21), ZZ Leiden 15/19

10. Punten scoorde ZZ Leiden meer uit balverlies van Donar dan andersom (21p Leiden, 11 Donar)

12. Punten voor Stan van den Elzen (hieronder het gesprek dat ik voor NOS Langs de Lijn net voor 22u met hem had)

20. Punten Clay Mounce met 10 rebounds

21. Bankpunten voor ZZ Leiden (gelijk aan game 1), Donar 9 (39 in game 1)

24. Punten voor Thomas Rutherford (9/12) met 12 rebounds, 4 geblokte schoten en efficiency van maar liefst 36

38. Procent fieldgoals Donar (50% game 1), 40% ZZ Leiden (47% game 1)

Conclusie: Donar heeft zich de kaas van het brood laten eten omdat ze deze wedstrijd te vrijblijvend of lichtzinnig oppakten. Hoewel de Groningers goed begonnen in wedstrijd 2 (13-3) had ik sterk de indruk dat Leiden beter geprepareerd was. Zo speelde de ploeg vanaf de start veel intenser dan in wedstrijd 1 en dat was goed merkbaar in hun verdediging. Daardoor bepaalde Leiden wat er gebeurde in Martiniplaza.

Hoewel het verschil klein was en bleef deze wedstrijd viel alles op een gegeven moment de kant van Leiden op. Dat dwing je min of meer af in zulke wedstrijden.

Opvallend was dat van alle uitblinkers van wedstrijd 1 alleen Mounce weer goed speelde, tot het vierde kwart dan. Thomas Rutherford trok de kar en Stan van de Elzen was een exemplarisch voorbeeld van de Leidse bank die zich flink revancheerde, met ook een serieuze rol voor Lucas Kruithof als verdediger van Mounce.

De bank van Donar stelde dit keer ronduit teleur, net als de beide Amerikaanse guards van Leiden. Misschien was het de vermoeidheid en geldt dat (niet onverwacht) ook voor de gekelderde schotpercentages.

Het verschil was klein en als Donar wat meer vrije worpen raak had geschoten…maar goed dat is waarschijnlijk typerend voor de manier waarop die ploeg op het veld stond.

Donderdag om 20.30u is in de Vijf Meihal de derde wedstrijd in deze best-of-fiveserie en komt er iemand op matchpoint. Iedereen weet nu wat er moet gebeuren en wat niet. Dat betekent dat het een mentaal spel wordt.

Wie gaat het best om met de vermoeidheid van de derde wedstrijd in vijf dagen en wie gaat het best om met tegenslagen (van de schoten die niet meer vallen)?

LEES OOK: De opvallende cijfers van de thriller om het kampioenschap