Serie tussen ZZ Leiden en Donar begint ongelofelijk te worden

Het was een duidelijke zeer overtuigende overwinning van ZZ Leiden in Martiniplaza. Iedereen leek daar al in een feeststemming, maar de gasten en hun fans dachten daar heel anders over. En dus is daar het bizarre feit dat in deze serie telkens de uitspelende ploeg heeft gewonnen.

Ik kan voor het vierde duel naar de feiten kijken, en dat doe ik ook (kort), maar dit duel had alles te maken met de instelling van de Groningse spelers en zeker ook met de mentale kracht van de Leidse spelers die de nederlaag in wedstrijd 3 goed hadden verwerkt.

Donar tegen ZZ Leiden, 45-68.

0. Rake driepunters van Donar op 14 pogingen, Leiden 7/20

1. Rake fieldgoal van Donar in het 1e kwart

2. Puntjes weer maar voor Collins voor derde keer op rij, in duel 1 had hij er 20

15. Punten van Luuk van Bree (6/7), weer een andere topscorer voor Leiden

16. Steals voor ZZ Leiden, Donar 8

22. Keer balverlies van Donar, 10 keer in 1e kwart

27. Punten voor Leidse bank, andersom 14

33. Punten voor Leiden uit Donar balverlies, andersom 12 uit 16

Conclusie:

Wat is nou thuisvoordeel vraag ik me af? Het hele seizoen wordt ervoor gespeeld, maar de waarde ervan blijkt in deze serie vooralsnog nul.

Helder is dat Leiden mentaal heel sterk is. Twee keer werd er na een nederlaag gewonnen en vanaf de allereerste seconde stond er zaterdag een vechtmachine. Duidelijk naar Groningen gekomen om te winnen en een team dat zich niet liet imponeren door de omstandigheden.

Nou wil ik best geloven dat de omstandigheden de spelers van Donar een beetje zenuwachtig maakten, maar dat duurt dan normaal gesproken een paar minuten. Iedereen speelde onder de maat. Vanaf de eerste seconde werden verkeerde beslissingen genomen en Donar leek uit elkaar te vallen.

Maar goed, wat rest is één alles-of-niets-wedstrijd. Je kunt stellen dat Leiden zo’n tik heeft uitgedeeld dat Donar groggy is. Misschien is dat ook wel zo, maar deze serie is zo vreemd dat voorspellen lastig is.

Donar heeft tenslotte niet voor niets al twee keer gewonnen in de Vijf Meihal.

Het kan spannend worden maandag in een knotsgekke uitverkochte hal. Mooi om te zien wordt het zeker niet met de vijfde wedstrijd in negen dagen, maar een landskampioen komt er zeker. En nogmaals de winst wordt inside gehaald en niet met schoten van buiten.